Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Tīna Graudiņa. Starp Latviju un Ameriku

Tīna Graudiņa. Starp Latviju un Ameriku
Tīna Graudiņa pārī ar Paulu Ņečiporuku Latvijas čempionāta finālā
Foto: Vladislavs Proškins/f64

Eiropas U18 un Eiropas U22 čempione pludmales volejbolā Tīna Graudiņa pēc sezonas nomainīja treneri un rudenī cer uzsākt mācības ASV. Ko tas varētu nozīmēt Latvijas pludmales volejbolam? Vēl labākus treniņu apstākļus vai varbūt to, ka Tīna savu nākotni saista ar ASV, jo viņai kabatā ir arī šīs lielvalsts pase. Mēģinājām tikt skaidrībā.

Pēc pagājušās sezonas pēdējā turnīra Graudiņa darīja zināmu līdzšinējam trenerim Aigaram Birzulim, ka pirms iespējamās došanās uz ASV vēlas gūt lielāku treniņu un dzīves apstākļu pieredzi. Tādēļ 18 gadus vecā sportiste nolēma uzsākt treniņus Genādija Samoilova vadībā, pārziemojot Ēģiptē. Pēc pierunāšanas aizvadītā gada izskaņā par to izšķīrās arī viņas pāriniece Eiropas U22 čempionātā Anastasija Kravčenoka.

Tikmēr Birzulis šobrīd palicis bez Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) atbalsta, bet turpina darbu ar Mārtiņu Pļaviņu/Haraldu Regžu un Alisi Leci/Martu Ozoliņu. Tāpat viņš strādā ar Nacionālās līgas sieviešu komandu Mārupes SC, kā arī izskata piedāvājumu trenēt sēdvolejbolistus. Bet vēl tikai pirms četrarpus gadiem Birzulis bija olimpisko medaļnieku Pļaviņa un Jāņa Šmēdiņa treneris. „Šajā laikā acīmredzot esmu kļuvis slikts treneris, nobraucu lejā pa kalnu – no olimpiskajām medaļām līdz sēdvolejbolam,” secina Birzulis, piebilstot, ka ar jauniešiem šobrīd nestrādā, taču neizslēdz šādu iespēju nākotnē.

Tīnas tēvs Māris Graudiņš norāda, ka meita ar trenera rezultātiem bijusi apmierināta, bet gribējusi jaunu izaicinājumu. „Tāpat kā no katras pārinieces var iemācīties kaut ko jaunu, tāpat jaunu var iemācīties arī no cita trenera,” skaidro sportistes tēvs. Skaidrība par Tīnas došanos studēt uz Ameriku ar pludmales volejbola stipendiju būšot tikai jūnijā. Ja meitenei izdosies iekļūt universitātē, tad otrpus okeānam viņa dosies augusta beigās pēc Eiropas čempionāta Jūrmalā.

Latvijas Volejbola federācijas (LVF) ģenerālsekretārs Ainārs Dakša stāsta, ka ar Graudiņu ir panākta vienošanās par viņas dalību Eiropas U22 čempionātā (22. līdz 25. jūnijs) un pasaules U21 čempionātā (11. līdz 16. jūlijs), bet zem jautājuma zīmes ir Tīnas starts Eiropas U20 čempionātā, kas notiks septembrī. Ja LOV kritērijus nebūs izdevies izpildīt U22 un U21 turnīros, tad Tīnai būšot vien jāizkārto neliels brīvlaiks augstskolā un jāstartē arī Eiropas U20 čempionātā.

Māris Graudiņš ir Amerikas latvietis, bet Tīnai ir gan Latvijas, gan ASV pase, tādēļ izskanējušas spekulācijas, ka pēc došanās uz ASV viņa Latvijas pludmales volejbolam būs zudusi. LVF ģenerālsekretārs gan uzsver, ka divas pases vēl neko negarantē, jo sporta pavalstniecības maiņa nebūt nav vienkārša un ātra procedūra. Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) reglaments nosaka – lai mainītu „volejbola pilsonību”, jaunajā valstī vismaz divus gadus jābūt pastāvīgai dzīvesvietai. Tāpat nepieciešama abu valstu federāciju piekrišana „volejbola pilsonības” maiņai, bet FIVB maciņā jāieskaita 15 000 Šveices franku.

Lai nu kā, vismaz pašlaik LVF ar Graudiņu ir ieskicējuši četrgades plānu ar vīziju par 2020. gada Tokijas olimpiādi. Turklāt arī sportistes tēvs apgalvo, ka Amerika Tīnai nav nekāda sapņu zeme.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-13 11:13, pirms 7 gadiem
Amerikas izvēlēšanās gadījumā par Tokijas olimpiādi varam aizmirst...
Studijas aiz okeāna nav iespējams savienot ar kvalificēšanos olimpiādei.

  +7 [+] [-]

, 2017-01-13 11:27, pirms 7 gadiem
Tik ļoti gribētu redzēt latviešu meiteņu pāri Tokijā!
Interesanti, kādus jauniešus tad ir padomā trenēt Birzulim????

  +2 [+] [-]

, 2017-01-13 11:31, pirms 7 gadiem
Tikai prom uz ASV tur ir pavisam citas iespējas! Tas pats viņu iekšējais čempis ir jaudīgs.

  -1 [+] [-]

, 2017-01-13 13:11, pirms 7 gadiem
v-bols rakstīja: Amerikas izvēlēšanās gadījumā par Tokijas olimpiādi varam aizmirst...
Studijas aiz okeāna nav iespējams savienot ar kvalificēšanos olimpiādei.
Protams,US izlasē olimpiādēs nav neviena studenta!

 +11 [+] [-]

, 2017-01-13 14:24, pirms 7 gadiem
Izskatās, ka kādam ir kārtīgs zobs uz Birzuli un viņam tiek atņemti (pārvilināti) sportisti. Tieši Birzulis manuprāt ir izvedis visus tos sportistus saulītē, bet pēc tam kāds "gudrāks" un nekaunīgāks noplūc laurus, saņem par sportistiem stipendijas, algas un slavu. Kas sanāca gudrajam trenerim gatavojot savu pāri uz sezonas svarīgākajām sacensībām, mēs visi redzējām.

  +2 [+] [-]

, 2017-01-13 14:28, pirms 7 gadiem
Interesanti gan! Kā kāds pāris sasniedz kaut ko augstāku, tā izjūk un pāriet trenēties no Birzuļa pie Samoilova!

  +1 [+] [-]

, 2017-01-13 16:37, pirms 7 gadiem
1. Tīnai kā USA spēlētājai ir 0 izredzes tikt uz olimpiādi, jo konkurence ir ļoti nopietna.
2. Ne jau Tīna kaut ko lemj, bet papiņš

  -1 [+] [-]

, 2017-01-13 17:42, pirms 7 gadiem
bišķi nesaprotu PIGO nostāju! Domāju ka ASV taisni izveidos no viņas spēlētāju plus vel varēs nodrošināt desmit un vairār pārinieces un finansējumu. LV nav tādu finanšu un cilvēku resursu.

     [+] [-]

, 2017-01-13 18:43, pirms 7 gadiem
Kasik, Juniori ir juniori, bet lielais sports ir lielais. Ļoti grūta ir šī pāreja no junioriem uz pieaugušajiem. Piemēram, Lietuvas dāmu pāris, kurš junioros plūca zeltu pēc zelta, bet pasaules kausa posmos čušš vien ir. Tīna pārī ar Jursoni jau mēģināja ielauzties elitē, nesanāca (vājais posms nebija Jursone).

  +1 [+] [-]

, 2017-01-13 23:59, pirms 7 gadiem
Nesaprotu, kā viņa regulari trenēsies un startēs kopā ar Anastasiju, ja studēs Amerikā?! Es domāju tādas studijas tikai traucēs profesionālai pludmales volejbola karjerai!

  +1 [+] [-]

, 2017-01-14 00:02, pirms 7 gadiem
Un ja nu arī Anastasija aizbrauc mācīties uz ASV???... manuprāt, ļoti laba nākotnes perspektīva. Tīna un Nastja ir Latvijas patriotes. Ne jau zem Amerikas karoga viņas grib startēt Tokijā. Bet treniņu apstākļi ASV dienvidos ir nesalīdzināmi labāki. Un arī skolas....

  +3 [+] [-]

, 2017-01-14 00:37, pirms 7 gadiem
ASV studijas ir četri gadi. Šajā laikā studentei nav tiesību startēt komercmačos un krāt punktus olimpiskajā kvalifikācijā, ne kā LAT, ne kā ASV sportistei. ASV studējošā pludmalniece vienkārši nevar piedalīties olimpiskajā kvalifikācijā!

  +2 [+] [-]

, 2017-01-14 11:18, pirms 7 gadiem
Īstenībā, cik saprotu, ārpus sezonas (marts-maijs) studentēm ir atļauts piedalīties FIVB un CEV sacensībās. Turklāt, drīkst veselu gadu no studijām izlaist, lai gatavotos olimpiādei.