Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Par olimpisko čempionu titulu kērlingā cīnīsies briti un zviedri

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Par olimpisko čempionu titulu kērlingā cīnīsies briti un zviedri
Lielbritānijas kērlingisti. Foto: EPA/Scanpix

Pekinas olimpisko spēļu vīriešu kērlinga turnīrā aizvadītas pusfināla spēlēs. Lielbritānijas kērlingisti pārspēja azartiskos amerikāņus, bet Zviedrijas komanda sīvā cīņā pārspēja kanādiešus.

Pekinas olimpisko spēļu kērlinga turnīri risinās 2008. gada vasaras spēļu peldēšanas sacensību norises vietā, kas pārveidota par ledus arēnu. Klasiskajās kērlinga sacensībās komandā ir četri spēlētāji, kur noskaidro labāko 10 endu garā spēlē. Katra komanda izspēlē astoņus akmeņus, kurus cenšas nogādāt laukuma (mājas) centrā. Jo vairāk vienas komandas akmeņu tuvāk centram, jo vairāk komanda iegūst punktus. Pirms četriem gadiem par olimpiskajiem čempioniem kļuva ASV kērlingisti, kuri finālā pārspēja zviedrus.

• Šorīt kā pēdējā pusfinālā iekļuva ASV komanda, kas tajā sacentās ar Lielbritānijas komandu. Pirmo endu komandas nospēlēja bez gūtiem punktiem, bet otrajā daudzus akmeņus mājā salika amerikāņi. Viņi ar pēdējo akmeni noslēdza mājas centru, cenšoties nozagt punktus. Brūss Mouats centās šo blokādi apiet, lai ieraidītu akmeni maksimāli tuvu mājas centram. ASV komanda uzreiz tika pie diviem punktiem, bet trešo akmeni vien ar mērierīci atzina kā tālāku no centra. Diametrāli pretējs izvērtās trešais ends, kurā briti bez problēmām ar pēdējo akmeni tika pie trim punktiem (3:2). Ceturtajā endā pēdējo metienu lieliski veica Šasters, no ļoti nelabvēlīgas situācijas panākot divus punktus savai komandai (4:3).

• Piektais ends sākās ar akmeņu salikšanu mājas centrā, bet beidzās ar vien diviem britu akmeņiem mājas dziļumā. Nākamajos trijos endos komandas spēlēja tik taktiski, ka beigās nevienā no tām neguva punktus. ASV komandai bija pēdējā akmens tiesības, bet viņi endu bez vismaz diviem punktiem nevēlējās noslēgt. Devītajā endā briti piespieda pretiniekus spēlēt ar akmeņiem mājā, jo paši tos sekmīgi izvietoja. Lai cik sekmīgi spēlētu Šasters, Mouats atbildēja ar tikpat precīziem metieniem, lai neļautu pretiniekiem gūt kārotos divus punktus. Amerikāņi bija gatavi riskēt, atdodot punktu britiem, bet saglabājot pēdējā akmens tiesības desmitajā endā pie rezultāta 4:6.

• Šis risks neattaisnojās, jo briti spēlēja piesardzīgi, bet retas kļūdas pašu amerikāņu izpildījumā neļāva tikt pat pie diviem punktiem, lai panāktu ekstra endu. Beigās briti tika vēl pie diviem punktiem, svinot uzvaru ar rezultātu 8:4 un iekļūstot finālā.

• Otrā pusfinālā par vietu finālā sacentās Kanādas un Zviedrijas kērlingisti. Arī šī spēle sākās ar tukšo endu, bet otrajā endā pēdējo akmeni gandrīz par spēcīgu raidīja Niklas Edīns. Zviedri nervozi tomēr tika pie pirmā punkta. Ceturtajā endā zviedri pirms pēdējās metienu sērijas principā garantēja divus punktus pateicīgā akmeņu izvietojuma dēļ. Kanādieši to nespēja mainīt, Zviedrijas komandai izvirzoties vadībā ar 3:1. Piektajā endā Kanādas kērlingisti paņēma divus punktus atpakaļ, atjaunojot līdzsvaru uz tablo.

• Pēc diviem bez punktu endiem astotajā endā zviedriem izdevās izkārtot sev divu punktu gūšanas situāciju. Breds Gušē izsita vienu no zviedru akmeņiem, bet paša akmens ieslīdēja mājas centrā aiz Zviedrijas akmens. Edīns ar juveliera precizitāti ieraidīja akmeni teju blakus pretinieku akmenim, paņemot savai komandai punktu (4:3). Desmitais ends sākās ar tādu pašu rezultātu, kā beidzās astotais, pēdējā akmens tiesības saglabājot iedzinējos esošajiem kanādiešiem. Zviedri nospēlēja izcilu endu, lai nezaudētu vairāk par diviem punktiem. Pēdējā metienā Gušē neizdevās sagādāt savai komandai vajadzīgo punktu, spēlei noslēdzoties ar Zviedrijas komandas uzvaru un pievienošanos britiem finālā - 5:3.

• Piektdien, plkst. 8:05 par bronzu cīnīsies ASV un Kanādas kērlingisti, bet sestdien, plkst. 8:05 laukumā dosies zviedri un briti, lai cīnītos par zeltu.

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, vīriešu turnīra pusfināli

SpēleRezultāts
ASV - Lielbritānija4:8
Zviedrija - Kanāda5:3

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums