Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Nīderlandiete Šoutena Pekinā cer izcīnīt četrus zeltus ātrslidošanā un atkārtot rekordu

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Nīderlandiete Šoutena Pekinā cer izcīnīt četrus zeltus ātrslidošanā un atkārtot rekordu
Irēne Šoutena. Foto: AP/Scanpix

Sestdien Pekinas olimpiskajās spēlēs sāksies ātrslidošanas sacensības, kurās pamatoti spoži sevi centīsies parādīt Nīderlandes pārstāve Irēne Šoutena, cerot izcīnīt četras zelta medaļas un atkārtot olimpisko spēļu rekordu šajā ziņā.

Pēdējās divās sezonās par vienu no vadošajām garo distanču slidotāju kļuvusi Nīderlandes ātrslidotāja Irēne Šoutena. Nīderlandiete šosezon Pasaules kausā izcīnījusi uzvaru divās 3000 metru sacensībās, vienās 5000 metru sacensībās, kā arī vienās masu starta sacensībās. Tikmēr Eiropas čempionātā Šoutena tika pie trim zelta medaļām.

Nopietns atskaites punkts Pekinas olimpiskajām spēlēm uzstādītajiem mērķiem ir Šoutenas rezultāti pagājušajā pasaules čempionātā, kurā viņa izcīnīja zeltu 5000 metros un komandu iedzīšanā, bet 3000 metros un masu startā palika trešā. Pekinā viņas mērķis ir izcīnīt četras zelta godalgas šajās četrās sacensībās. Pēdējā ātrslidotāja, kura tika pie četriem zeltiem olimpiskajās spēlēs bija leģendārā PSRS ātrslidotāja Lidija Skobļikova, kura to paveica 1960. gada Skvoveli (ASV) olimpiskajās spēlēs.

Šoutena olimpiskajās spēlēs debitēja 2018. gadā Phjončhanā, kur tika pie bronzas masu startā. Nu apetīte ir krietni augusi, bet paškritika nav mazinājusies, neskatoties uz šīs sezonas panākumiem. Runājot par pirmajām sacensībām 3000 metros, ar ko sestdien sāksies Šoutenas misija, Nīderlandes ātrslidotāja satraucas par savu "ahileja papēdi" - distances otro apli, kurā mēdz atpalikt no konkurentēm.

"Esmu slidojusi tik daudzās sacensībās ar citām meitenēm, kuras izvirzās vadībā, bet es vienmēr viņas spēju noķert. Es vienkārši nejūtos pārliecināta par savu sniegumu otrajā aplī, kas vēl joprojām nav gana labs un ātrs. Es protams vēlos noslidot perfektu slidojumu. Ceru, ka olimpiskajās spēlēs man tas izdosies," tā Šoutena.

3000 metru, kā arī citās sacensībās, Šoutenai nopietnas konkurentes netrūkst, bet tāpat viņa ir galvenā favorīte uz uzvaru. Priekšrocību pirmajās sacensībās dos slidošana pēdējā slidojumā pret vienu no konkurentēm, Frančesku Lolobrigidu no Itālijas, kura būs sīva Šoutenas konkurente arī masu startā.

Ja runājam par rekordiem, tad visvairāk medaļu olimpiskajās spēlēs ātrslidošanā ir Šoutenas tautietei Irēnai Vīstai (kopā 11), kura Pekinā centīsies palielināt savu medaļu bagāžu. Daudz grūtāk to būs paveikt leģendārajai vācietei Klaudijai Pehštainai, kura arī piedalīsies 3000 metru un masu starta sacensībās, bet ne tuvu nav favorīte. Viņai ir deviņas olimpiskās medaļas, no kurām, tāpat kā Vīstai, piecas zelta. Visvairāk zelta medaļu ir jau minētajai Skobļikovai - sešas. No vīriešiem visvairāk medaļu (kopā deviņas) ir Šoutenas tautietim Svenam Krāmeram, kurš arī cer tikt vismaz pie vēl vienas olimpiskās godalgas un noslēgt karjeru.

Vai Šoutenai izdosies izpildīt ambiciozo uzdevumu un atkārtot Skobļikovas rekordu, tam varēsim sekot līdzi jau no sestdienas, kad būs 3000 metru sacensības (sākums plkst. 10:30), un pa solītim līdz 19. februārim, kad paredzētas sacensības masu startā.

Izmantotie resursi:
https://isu.org/isu-news/news/132-o...

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

     [+] [-]

, 2022-02-04 21:20, pirms 2 gadiem
es ceru izcīnīt 5 zeltus Milānā, ha