Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:166, Did:0, useCase: 3

Eksperta viedoklis: Grabuste var nostartēt ļoti labi

Jānis Pārums

Eksperta viedoklis: Grabuste var  nostartēt ļoti labi
Aigars Fadejevs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Lai gan Pekinas olimpiskās spēles jau rit pilnā sparā, vieglatlēti dalību tajās uzsāks tikai rīt. Maratonists Aigars Fadejevs būs viens no eSports.lv ekspertiem olimpiādes laikā un vairāk vērtēs un analizēs tieši vieglatlētu startus.

"Stadionā sportistiem karstie laika apstākļi tik daudz nevarētu ietekmēt rezultātu kā tiem, kas startēs ārpus stadiona. Tik lielā pasākumā noteikti domā par kondicionēšanas sistēmām. Vairāk karstums ietekmēs maratonistus, soļotājus un varbūt 10000 metru skrējējus, kuri vienīgie startēs stadionā. Savukārt īsajās distancēs, ņemot vērā moderno segumu, varētu būt pat ļoti labi rezultāti," atzina Fadejevs.

Viņš arī uzsvēra, ka traucēt varētu ne tikai karstums: "Šodien redzējām, ka šaušanā lija lietus, tā, ka varbūt karstais laiks nemaz nebūs galvenais faktors, kas ietekmēs rezultātu. Paredzu, ka nekas ļoti negatīvs nav sagaidāms, jo piemēram pasaules čempionātā Parīzē pirms trijiem gadiem arī bija ļoti karsts, bet maratonā bija lieliski rezultāti. Tiesa, pērn Osakā karstums un mitrums darīja savu un vīri noskrēja slikti, arī Ingus Janevics izstājās. Tas, kā viņš nostartēs šogad ir atkarīgs no viņa paša, komandas darba, kā arī uztura uzņemšanas. 50 kilometri nav joka lieta."

Rīt uz starta izies četri vieglatlēti - Aiga Grabuste, Inna Poluškina, Māris Urtāns un Igors Sokolovs. Maratonists uzskata, ka Grabustei ir laba izredzes izcelties: "Aiga Grabuste ir jauna un emocionāla meitene. Tādiem sportistiem daudz kas ir atkarīgs no koncentrēšanās spējām un emocionālā pacēluma. Aiga ir ļoti spēcīga un var parādīt ļoti labu rezultātu. Viņai ir laba kondīcija. Ar katru gadu arvien labāk startē arī Māris Urtāns, kurš šogad atkal sasniedza personisko rekordu. Gadi atļauj viņam vēl progresēt. Būtu ļoti labi, ja šīs olimpiskās spēles viņam būtu reāls atspēriens karjerā."

3000 metru kavēkļu skrējēju Innu Poluškinu un vesera metēju Igoru Sokolovu, Fadejevs vērtēja piesardzīgāk: "Poluškinai šīs, šķiet, būs pirmās nopietnās visaugstākā līmeņa sacensības. Disciplīna, kurā viņa startē ir ļoti jauna, taču konkurence būs liela. Sokolovam novēlu labu startu un, lai izdodas rezultāts, uz kuru ir cerējis, jo var teikt, ka vesera mešana, pateicoties viņam, Latvijā lēnām atdzimst."

Eksperts sacīja, ka prognozes par potenciālajiem medaļniekiem nav pateicīga lieta: "Mana ilggadīgā pieredze liecina, ka labāk neizteikt nekādas prognozes. Es, protams, ļoti ticu, ka Viktors Ščerbatihs godam pieliks punktu savai ļoti bagātajai un veiksmīgajai karjerai. Iespējams, beidzot visas zvaigznes sakārtojušās tā, lai viņam izdotos triumfēt olimpiādē. Ļoti patīkamu pārsteigumu var sagādāt BMX riteņbraucēji. Izcili būtu, ja viņi visi finišētu pirmajā trijniekā un patiesībā tas nav nekas nereāls. Pārsteigumus var sagādāt jaunie sportisti, jo tā parasti olimpiskajās spēlēs notiek. Nereti jauno, talantīgo sportistu veiksmīgā karjera sākas tieši olimpiskajās spēlēs. Ceru, ka mūsu komandā arī ir jaunie censoņi, kas vislabāko sniegumu parādīs Pekinā."

Fadejevs arī domā, ka labi nostartēt varētu Staņislavs Olijars: "Mazliet cerības ir uz Stasi, jo parasti viņš pirms lielajiem mačiem pārāk labi startē un uz galveno startu aizbrauc pārāk tukšs. Šogad gatavošanās notikusi mērķtiecīgāk. Nedomāju, ka 13.36 sekundes, ko viņš sasniedza šogad, ir maksimums. Ja apstākļi viņam būs labvēlīgi, viņš var nostartēt labi. Miļkevičs var labu nostartēt, ja izvēlēsies pareizo taktiku. "