Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Francijā septiņas personas apsūdzētas par kibermobingu pret OS māksliniecisko vadītāju

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Francijā septiņas personas apsūdzētas par kibermobingu pret OS māksliniecisko vadītāju
Parīzes olimpiskās spēles. Foto: VCG / cgtn.com

LETA--AP. Francijā septiņām personām izvirzītas apsūdzības saistībā ar kibermobinga kampaņu pret Parīzes olimpisko spēļu atklāšanas un noslēguma ceremoniju māksliniecisko vadītāju Tomā Žolī.

Žolī kļuva par tiešsaistes naida kampaņas mērķi pēc olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas, kurā piedalījās LGBT+ kopienas pārstāvji. Pret Žolī tika vērsti homofobiski un antisemītiski apvainojumi, un 31.jūlijā viņš iesniedza sūdzību.

Parīzes prokuratūra, kas sāka izmeklēšanu, piektdien paziņoja, ka aizturētie septiņi cilvēki ir tikai pirmais aizturēšanas vilnis, bet, izmeklēšanai paplašinoties, aizturēto visticamāk būs vēl vairāk.

Septiņiem aizturētajiem, kuri ir vecumā no no 22 līdz 79 gadiem, izvirzītas apsūdzības par nāves draudu izteikšanu, smagiem apvainojumiem un kibermobingu, par ko var tikt piespriesti reāli cietumsodi un ievērojami naudas sodi.

Žolī radītā atklāšanas ceremonija bija krāšņs un drosmīgs franču tradīciju un LGBTQ+ izpausmju apvienojums. Tajā piedalījās tādas pasaulslavenas zvaigznes kā Selīna Diona un "Lady Gaga", un tajā tika slavināta brīvība un atvērtība.

Taču ceremonija izpelnījās galēji labējo politiķu un reliģisko kopienu kritiku.

Vienā no svinību ainām kritiķi saskatīja Leonardo Da Vinči gleznas "Svētais vakarēdiens" parodiju, ko Ungārijas vēstnieks Vatikānā nodēvēja par izsmieklu. Arī republikāņu kandidāts uz ASV prezidenta amatu un bijušais ASV prezidents Donalds Tramps pauda savu viedokli, nosaucot šo ainu par apkaunojumu.

Prokuratūra piektdien uzsvēra apsūdzību nopietnību, norādot, ka šis gadījums atspoguļo satraucošu kibermobinga un naida runas modeli, kas vērsts pret prominentām personām. Prokuratūra norādīja, ka aizdomās turētie centās iebiedēt un apklusināt iekļaušanas un daudzveidības izpausmes ļoti publiskā un simboliskā pasākumā.

Septiņi apsūdzētie stāsies tiesas priekšā 5. martā.