Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Parīzes olimpiskās spēles tuvojas – ko sagaidīt?

Sportacentrs

Parīzes olimpiskās spēles tuvojas – ko sagaidīt?
Foto: Scanpix

Līdz šīs vasaras lielākajam sporta notikumam palikusi vien nepilna nedēļa, jo jau 26. jūlijā tiks aizdegta olimpiskā lāpa un šoreiz tas gods pienākas francūžiem. Šīs gan nav pirmās Parīzes olimpiskās spēles, jo tieši pirms 100 gadiem, kā arī tālajā 1900. gadā, dažādu valstu pārstāvji devās tieši uz Parīzi, lai cīnītos par godu un medaļām. Šī garā perioda laikā, protams, daudz kas ir mainījies un olimpiskās spēles ir kļuvušas par krietni grandiozāku un ievērojamāku pasākumu ar vēl vairāk atlētiem un disciplīnām, tāpēc ar vienu aci ielūkosimies Parīzes gaidāmajā uznācienā.

Atklāšanas ceremonija ir ieplānota 26. jūlijā un pašas spēles norisināsies līdz pat 11. augustam. Lai gan Parīze kalpos kā galvenā uzņemšanas vieta, spēles un to disciplīnas aktīvi norisināsies paralēli 16 Francijas pilsētās. Šajās spēles savu dalību pieteikušas 196 valstis ar 10,672 atlētiem, to skaitā arī 29 Latvijas pārstāvji.

Latvijas basketbola izlases izkrišana olimpisko spēļu kvalifikācijas posmā ir sāpīga tēma, bet iespēja cīnīties par medaļām nav zudusi. Basketbola lauciņā, precīzāk, 3x3 basketbolā, Latviju pārstāvēs Kārlis Lasmanis, Nauris Miezis, Zigmārs Raimo un Francis Lācis. Lai gan nedaudz citā sastāvā, Latvijas valstsvienība pagājušajās olimpiskajās spēlēs Tokijā izcīnīja zelta medaļu, tāpēc arī šoreiz uz komandu tiek liktas lielas cerības. Uz doto brīdi OlyBet bukmeikeru uzvaras koeficients uz Latvijas valstsvienību ir 5.00.

Komandu sportos augstu tiek novērtēts arī Anastasijas Samoilovas un Tīnas Graudiņas pludmales volejbola tandēms. Tokijas olimpiskajās spēlēs dāmas piedzīvoja sirds sāpes, piekāpjoties šveicietēm cīņā par bronzas medaļām, bet nākamo četru gadu laikā meitenes ir neatlaidīgi uzlabojušas savas prasmes, izcīnot zeltu 2022. gada Eiropas čempionātā Minhenē, tāpēc iespējas uzlabot šī gada rezultātu ir pavisam reālas.

Runājot par bronzu, svarcēlājs Artūrs Plēsnieks ir vienīgais sportists, kas ieguvis individuālā sporta medaļu aizvadītajās Olimpiskajās spēles, bet Parīzē mēs, diemžēl, viņu neredzēsim. Svarcēlāja vakanci aizpildīs Ritvars Suharevs (73kg kategorijā). No individuālajiem sportistiem vērts pieminēt arī pašmāju tenisa zvaigzni Jeļenu Ostapenko, kura visai nesen tika līdz prestižā Vimbldonas turnīra ceturtdaļfināliem. Iepriekšējā Olimpiskā kampaņa nebija panākumiem bagāta, bet, iespējams, šoreiz nepieciešamā veiksme uzsmaidīs 27 gadus vecajai sportistei. Ja skatāmies uz bukmeikeru prognozēm, tad šobrīd zelta medaļas koeficients uz Ostapenko ir 26.00.

Latvijas sportistu rindās netrūkst arī uzlecošas zvaigznes un, ņemot vērā valsts iepriekšējos panākumus BMX disciplīnā, noteikti vērts pieminēt 18 gadus jauno Veroniku Štūrišku, kura savā trofeju kabinetā jau ir pievienojusi triumfus dažādās Eiropas un pasaules junioru sacensībās, padarot viņu par ievērības cienīgu braucēju starp pasaules eliti.

Aplūkojot kopēju ainavu, uz doto brīdi par galveno favorīt valsti “OlyBet” bukmeikeri izvirza ASV. Kategorijā "Visvairāk zelta medaļas" ASV triumfs ir novērtēts ar 1.16 iespējamības koeficientu. Aiz tās seko Ķīna ar 4.50 koeficientu, bet Top 3 noslēdz Francija ar krietni bagātīgāku 67.00 koeficientu. Kategorijā "Visvairāk medaļas" pirmās divas valstis paliek nemainīgās pozīcijās, bet šeit Franciju aizstāj Japāna un Lielbritānija ar vienādiem 51.00 iespējamības koeficientiem. “OlyBet” bukmeikeri piedāvā arī prognozes uz individuāliem valsts sniegumiem. Piemēram Vācijas iespējamība izcīnīt 10.5 vai vairāk zelta medaļas novērtēta ar 1.90 uzvaras koeficientu, bet Zviedrijas iespējamība iegūt 4.5 vai mazāk zelta medaļas ar 2.10.