Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

BMX pirms Parīzes: nežēlīga konkurence un Štromberga augstu uzliktā latiņa

Rolands Eliņš

BMX pirms Parīzes: nežēlīga konkurence un Štromberga augstu uzliktā latiņa
Māris Štrombergs. Foto: SOK

Kurš sporta veids Latvijā ir vistitulētākais olimpisko spēļu vēsturē? Jā, tā ir BMX riteņbraukšana. Šajā sporta veidā Latvija būs pārstāvēta arī Parīzes spēlēs, taču par reālām izredzēm uz OS medaļām BMX riteņbraukšanā Latvijā nerunā jau vairākus gadus. Latvijas Riteņbraukšanas federācijas ģenerālsekretārs Toms Markss portālam Sportacentrs.com norādīja, ka skaidrojums ir ļoti vienkāršs - Māris Štrombergs bija tāda zvaigzne, kas dzimst tikai vienreiz, un globālā konkurence šajā sporta veidā ir krietni augusi.

Latvijas olimpiskajā izlasē Parīzes spēlēs riteņbraukšana būs otra visplašāk pārstāvētā nozare - Parīzē startēs astoņi vieglatlēti un seši riteņbraucēji dažādos sporta veidos, proti, šosejas riteņbraukšanā (Toms Skujiņš un Anastasija Karbonari), kalnu riteņbraukšanā (Mārtiņš Blūms), BMX frīstailā (Ernests Zēbolds) un BMX riteņbraukšanā (Kristens Krīgers un Veronika Monika Stūriška).

Stūriška pirms diviem mēnešiem kļuva par pasaules čempioni U23 vecuma grupā, kā arī viņas rēķinā Eiropas U23 čempiones tituls. LRF ģenerālsekretārs Toms Markss, runājot par BMX riteņbraukšanas nākotni Latvijā, nosauca viņu par "mūsu briljantu, kurš jāturpina slīpēt". "Parīzes olimpiskajās spēlēs mēs no viņas nekādu konkrētu vietu neprasām, bet ceram, ka viņa gūs lielisku pieredzi. Objektīvi apzināmies, ka Veronikai īstās spēles būs Losandželosā pēc četriem gadiem," sacīja Markss.

Tikmēr 27 gadus vecais Krīgers BMX riteņbraukšanas elitē ir jau ilgāku laiku, bet pie OS medaļu pretendentiem netiek pieskaitīts. 2024. g. PČ viņam kritiens lika ierindoties 48. vietā, pirms gada viņš bija 22. vietā PČ. Iepriekš 2021. gadā viņš Pasaules kausa kopvērtējumā izcīnīja 14. vietu.

Taču fakts ir tāds, ka BMX riteņbraukšana ir pirmajā vietā Latvijas medaļu kopvērtējumā - nevienā citā sporta veidā Latvijai neatkarīgās valsts vēsturē nav izdevies iegūt vairāk par vienu zelta medaļu. Dažos citos sporta veidos medaļu skaits ir lielāks, taču ne zelta.

Latvijas titulētākie OS sporta veidi

V.Sporta veidsZeltsSudrabsBronzaKopā
1.Riteņbraukšana2013
2.Bobslejs1023
3.Vingrošana1102
4.3x3 basketbols1001
5.Vieglatlētika0415
6.Kanoe0202
6.Skeletons0202
8.Svarcelšana0123

Kad Māris Štrombergs pasniedza Latvijai 2008. un 2012. gada spēļu olimpiskās zelta medaļas BMX riteņbraukšanā, skatītāji no malas varēja padomāt, ka Latvija ir šī sporta veida lielvalsts, kurai pēc tam sekoja kritiens uz leju, jo Štromberga panākumu atkārtošanai vēlāk nav izdevies pat pietuvoties. Taču šis apgalvojums nav īsti pareizs - LRF ģenerālsekretārs Toms Markss skaidro, ka BMX riteņbraukšanas attīstība iet savu ceļu un nākotnes potenciāls ir labi saskatāms, taču tas nedaudz pazūd uz iepriekšējo sasniegumu fona.

"Māris Štrombergs bija BMX zvaigzne, īsta superzvaigzne, un tādi sportisti nedzimst bieži," sacīja LRF ģenerālsekretārs. "Ne tikai Latvijā, bet vispār. Štrombergs bija kā basketbolā Kristaps Porziņģis - unikāla zvaigzne, kas varbūt nekad arī vairs neatkārtosies. Štrombergs pacēla latiņu ļoti augstu, praktiski neaizsniedzami augstu."

"Tajā laikā gan Latvijai bija ne tikai Štrombergs, bet bija spēcīga visa paaudze. Arī Edžus Treimanis un Ivo Lakučs, mūsu tagadējais izlases treneris, startēja ļoti augstā līmenī, bija spēcīga iekšējā konkurence," turpināja Markss. "Jā, šobrīd Latvijas BMX izlase varbūt nekotējas tik augstu, taču Kristens turpina cīnīties, ir spēcīgi juniori, un man pašam nākotnē ir cerīgs skats. BMX riteņbraukšana Latvijā nemirst, to es varu apgalvot pilnīgi noteikti. Pavisam pretēji - tā iet uz augšu, tikai palēnām. Skaidrs, ka, ja salīdzina ar Štromberga unikālajiem sasniegumiem, tad pilnīgi viss salīdzinājumā izskatīsies mazāks. Taču to vajadzētu uzskatīt par Māra fenomenu, nevis tagadnes kritumu."

BMX riteņbraukšana olimpiskajās spēlēs debitēja 2008. gadā, kurās pusfinālu sasniedza arī Artūrs Matisons, kamēr Lakučs 32 sportistu konkurencē apstājās ceturtdaļfināla braucienos.

"Kopš tā laika konkurence, protams, ir krietni augusi visā pasaulē," sacīja Markss. "Sporta veids kļuvis daudz niansētāks, tam pievērsies lielāks skaits nāciju. OS debijā BMX riteņbraukšanā spēku hierarhija bija citāda nekā tagad, kad, piemēram, Francija un Šveice kļuvušas par ļoti spēcīgām valstīm šajā sporta veidā. Tagad Eiropā konkurence ir ļoti nežēlīga, un tajā izsisties ir gluži vienkārši objektīvi grūtāk."

2008. gada olimpiskajās spēlēs Latvijai vīriešu sacensībās BMX riteņbraukšanā bija trīs kvotas kā UCI ranga pirmā piecinieka pārstāvei. No 32 dalībniekiem, neskaitot latviešus, bija tikai 11 eiropieši, no kuriem tikai pieci sasniedza pusfinālu ("Top16"). Tokijas spēlēs 24 dalībnieku vidū vīriešu sacensībās bija 13 dalībnieki no Eiropas, no kuriem pieci startēja finālā ("Top 8"). Parīzes spēlēs vīriešu sacensībās būs 12 eiropieši 24 dalībnieku vidū.

Olimpiskās sacensības BMX riteņbraukšanā gan vīriešiem, gan sievietēm sāksies 1. augustā, kamēr pusfināli un fināls būs 2. augustā

  +2 [+] [-]

, 2024-07-22 15:02, pirms 2 mēnešiem
Un atkal neredzu atbildi uz jautājumu ,kāpēc BMX dzimtene-jenkiji tik švaki palikuši?

     [+] [-]

, 2024-07-22 23:32, pirms 2 mēnešiem
Paskaidrojiet lūdzu to aprēķinu. Kā var vieglatlētika ar 5 medaļām būt aiz 3x3 basketbola, kuram ir tikai viena (lai arī zelta)? Ja vēl visas būtu bronzas, varetu diskutēt, bet vieglatlētiem ir 4 sudrabi!

  +1 [+] [-]

, 2024-07-23 07:38, pirms 2 mēnešiem
boleks rakstīja: Paskaidrojiet lūdzu to aprēķinu. Kā var vieglatlētika ar 5 medaļām būt aiz 3x3 basketbola, kuram ir tikai viena (lai arī zelta)? Ja vēl visas būtu bronzas, varetu diskutēt, bet vieglatlētiem ir 4 sudrabi!
Tabulā kā pirmais kritērijs ir noteikts medaļu līmenis (zelta, sudraba vai bronza), nevis kopējais medaļu skaits, proti, pirmajā vietā ir sporta veids ar visvairāk zelta medaļām (pie vienāda zelta medaļu skaita, tiek tālāk grupēts pēc kopējo medaļu skaita), pēc tam, tie sporta veidi, kuriem ir visvairāk sudrabi (starp sporta veidiem, kuros nav izcīnīti zelti) utt.

     [+] [-]

, 2024-07-23 11:21, pirms 2 mēnešiem
nu nebūs.nebūs medālis ne bmx,ne 3x3 basketā.jāgaida,kad olimpisko spēļu programmā iekļaus kādu jaunu sporta disciplīnu(varbūt novusu?),un tad uz priekšu,kamēr pārējie nav īsti pamodušies.)))

     [+] [-]

, 2024-07-23 20:52, pirms 2 mēnešiem
Kamaninas ar bijusas medalas.Sici visn vairakas izcinijusi!Tapec te ranga kkas nav!!

     [+] [-]

, 2024-07-24 12:05, pirms 2 mēnešiem
Tak vasaras OS būs ne ziemas!! Te ir apkopoti vasaras OS sasniegumi!

     [+] [-]

, 2024-07-24 12:09, pirms 2 mēnešiem
Visa vieglatlētika kaa viens sporta veids skaitam?tad jau bobsleju,kamaninjas un skeletons japieskaita kaa viens renes sporta veids!

     [+] [-]

, 2024-07-24 12:30, pirms 2 mēnešiem
sandis444444 rakstīja: Tak vasaras OS būs ne ziemas!! Te ir apkopoti vasaras OS sasniegumi!
Tabulā ir gan vasaras, gan ziemas veidi (bobslejs, skeletons). Kamaniņās ir 0-1-4, būtu jābūt augstāk par svarcelšanu.