Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Nebrīvās spēles: Francijā ārkārtas pasākumi, IOC ierobežos sportistu viedokļu brīvību

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Nebrīvās spēles: Francijā ārkārtas pasākumi, IOC ierobežos sportistu viedokļu brīvību
Melnā ceturtdiena: policijas arodbiedrību protests pie Parīzes mērijas 2024. gada 18. janvārī. Foto: SIPA/Scanpix

Olimpiskās spēles Parīzē izcelsies ar daudziem ierobežojumiem. Francijas valdība 2024. gada 24. jūlijā – 11. augustā plāno 100% policijas mobilizāciju, savukārt Starptautiskā Olimpiskā komiteja (IOC) ierobežos sportistu viedokļu brīvību.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja ir mainījusi noteikumus par sportistu viedokļu paušanu Parīzes spēlēs. Šveices pilsētā Lozannā bāzētā organizācija 2024. gada vasarā plāno noteikt plašus ierobežojumus vārda un izteikšanās brīvībai.

Sportisti varēs brīvi paust savas domas, izņemot piecās vietās: atklāšanas un noslēguma ceremonijās, apbalvošanas ceremonijās, sacensību laikā un uzturēšanas laikā olimpiskajā ciematā.

Ierobežojumi neattiecas uz vietām, kuras pārsvarā nebūs redzamas televīzijas tiešraidēs: preses centru, preses konferencēm, intervijām, komandu sapulcēm, sociālajiem tīkliem, uzgaidīšanas telpām pirms starta un sportistu izsaukšanu. Arī šajās vietās spēkā būs dažādi blakus nosacījumi.

Sportistiem jāciena olimpiskās kustības principi, jāatturas no uzbrukumiem indivīdiem, organizācijām vai valstīm, jāseko nacionālo olimpisko komiteju vai federāciju instrukcijām, kā arī jāizvairās no “traucējošas uzvedības”, liecina IOC publicētie noteikumi.

Traucējošas uzvedības piemērs: “komentāri himnas laikā” par citiem sportistiem, karoga vai plakāta turēšana šajā brīdī. Noteikumu neievērošana var rezultēties disciplināros sodos. Ierobežojumu mērķis ir ievērot balansu starp vārda brīvību, vienlaikus saglabājot cieņpilnu sacensību vidi.

Francijas valdība turpina gatavoties ārkārtas ierobežojumiem spēļu norises laikā. Iekšlietu ministrs Žerāls Darmani (Gérald Darmanin) 2023. gada 22. decembrī nosūtīja vēstuli policijas arodbiedrībām, pieprasot “100% spēku mobilizāciju” no 24. jūlija līdz 11. augustam.

Policisti vēl nezina, kur viņi tiks mobilizēti, teikts Augšgaronas (Haute Garonne) departamenta policijas arodbiedrības paziņojumā. “Nav tā, ka gadiem ilgi nezinātu par Olimpisko spēļu norisi Francijā. Mūsu kolēģiem būtu jāzina, kur viņi dosies strādāt.”

“Policisti, kuri brīvprātīgi pieteicās, joprojām nezina izsaukuma un dzīvošanas vietas, kā arī precīzus datumus,” piebilda tās pašas arodbiedrības vadītājs Lejasreinas (Bas-Rhin) departamentā. Policijas nodaļas uztraucas par personāla trūkumu vasarā, kad daļa policistu uzturēsies Parīzē.

Policijas arodbiedrību grupa, tai skaitā “Alliance” un “Unsa-Police”, trešdien, 17. janvārī, aicināja nākamajā dienā rīkot “Melnās ceturtdienas” (jeudi noir) protestus. Prasības: tiesības uz vasaras atvaļinājumiem, bonusi policistiem līdz 2000 eiro, sociālais atbalsts, īpaši bērnu kopšanā.

Izmantotie resursi:
https://olympics.com/athlete365/ath...
https://olympics.com/ioc/news/ioc-e...
https://www.insidethegames.biz/arti...
https://olympics.com/ioc/news/the-e...
https://www.francebleu.fr/infos/soc...

  +1 [+] [-]

, 2024-01-20 13:14, pirms 5 mēnešiem
Līdz ar to tās OS var pasūtīt turpat kur krievu karakuģi.

     [+] [-]

, 2024-01-20 13:52, pirms 5 mēnešiem
Baigā gaisotne būs - zem režīma pakalpiņu stobriem ar aizlīmētām mutēm...

  +1 [+] [-]

, 2024-01-20 14:58, pirms 5 mēnešiem
Ko teiks tie, kuri bija pret spēļu boikotu, jo tā būšot ļoti liela platforma viedokļu paušanai?

  +1 [+] [-]

, 2024-01-20 15:02, pirms 5 mēnešiem
Olimpiskai kustībai sāk parādīties diktatoriskas iezīmes.

     [+] [-]

, 2024-01-20 16:15, pirms 5 mēnešiem
SOKs no krieva ņem aiz vaiga. Fakts

     [+] [-]

, 2024-01-20 16:36, pirms 5 mēnešiem
guntis86 rakstīja: Ko teiks tie, kuri bija pret spēļu boikotu, jo tā būšot ļoti liela platforma viedokļu paušanai?
Tak skaidrs ka krievs piķo Baham. Tiek darīs viss, lai Rietumi paliek par muļķīem.

     [+] [-]

, 2024-01-20 17:05, pirms 5 mēnešiem
Sportisti varēs brīvi paust savas domas, izņemot piecās vietās: atklāšanas un noslēguma ceremonijās, apbalvošanas ceremonijās, sacensību laikā un uzturēšanas laikā olimpiskajā ciematā

LOL..Tātad nekur.

Sportistiem jāciena olimpiskās kustības principi, jāatturas no uzbrukumiem indivīdiem, organizācijām vai valstīm, jāseko nacionālo olimpisko komiteju vai federāciju instrukcijām, kā arī jāizvairās no “traucējošas uzvedības”, liecina IOC publicētie noteikumi.

Šitas vispār ir ideāli.
Diez viņiem šito uzrakstot neaizmirsās galvenais iemesls? Tas kurš OS laikā parasti tika apstādināts vai daža laba sakarā vēl uzsākts

     [+] [-]

, 2024-01-20 18:20, pirms 5 mēnešiem
Kurš normāls grib tur iet par policistu, ja tev konstanti jācīnās ar melnajiem un viņu """kultūru""" ?

  +2 [+] [-]

, 2024-01-20 19:22, pirms 5 mēnešiem
Bahs ar nolaistām bikšelēm un pieliecienā vladimira vladimira dēla priekšā. Fakts.

     [+] [-]

, 2024-01-20 21:14, pirms 5 mēnešiem
orki, čurkas un mellie tiek saudzēti. cilvēkiem šis cirks ir jāignorē nafig.

     [+] [-]

, 2024-01-20 22:24, pirms 5 mēnešiem
"Sportistiem jāciena olimpiskās kustības principi" - kā var atbalstīt tos (SOK), kura pieļauj rašistu klātbūtni?...kuri pieļauj ukraiņu tautas genocīda pārstāvjiem startēt?
ja ir jāatbalsta ŠĀDI olimpiskās kustības virzieni,tad piedodiet - mums tādi nacistufašisturašistu atbalstītāji nav vajadzīgi
ja Latvijas sportisti piedalīsies šajos rašizma svētkos, tad ceru latvieši vairs NEVIENU šādu sportistu neatbalstīs...pietiek ar rašistu briedi vai kalniņu...tupina kremļlaižas...latviešu tautas kauns un negods

     [+] [-]

, 2024-01-20 22:27, pirms 5 mēnešiem
backstab rakstīja: Līdz ar to tās OS var pasūtīt turpat kur krievu karakuģi.
precīzi teikts