Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Piektdienas rītā uz Parīzi devušies pirmie Latvijas olimpieši

Jānis Celmiņš

Piektdienas rītā uz Parīzi devušies pirmie Latvijas olimpieši
Latvijas šaušanas komanda Parīzes olimpisko spēļu prezentācijas pasākumā Rīgā. Foto: LOK/Romāns Kokšarovs

Kā pirmie Latvijas olimpieši uz Parīzi šorīt agri no rīta devušies mūsu šāvēji Agate Rašmane un Lauris Strautmanis. Īsi pirms došanās ceļā portāls Sportacentrs.com aprunājās ar abu sportistu treneriem Vilni Celmiņu un Zigfrīdu Markaini.

Rašmane Latviju pārstāvēs ložu šaušanā ar pistoli 10 metru un 25 metru disciplīnās, bet Strautmanis tikai 10 metru distancē. Tāpat abi kopā startēs jaukto komandu sacensībās 10 metros ar gaisa pistoli.

Rašmane tiesības piedalīties olimpiskajās spēlēs ieguva jau pagājušā gada pasaules čempionātā, bet Strautmanis par savu dalību Parīzes spēlēs varēja būt drošs tikai jūnija sākumā, kad Latvijas Šaušanas federācija (LŠF) saņēma vēstuli no Starptautiskās Šaušanas federāicijas (ISSF) ar faktu, kas to apstiprināja. Viņš ceļazīmi ieguva pēc olimpiskajā reitingā sasniegtajiem punktiem un ieņemtās labākās pozīcijas to sportistu vidū, kuriem ceļazīmes uz olimpiskajām spēlēm vēl nebija.

Rašmanes treneris Vilnis Celmiņš pirms došanās ceļā sarunā ar portālu Sportacentrs.com pauda apmierinātību ar gatavību un paveikto pirms Parīzes OS. “Esam labi pastrādājuši, bijām treniņnometnē Polijā, kur paveicām labu darbiņu, domāju, ka esam gatavi. Šis olimpiskais cikls bija vienkāršāks tajā ziņā, ka par došanos uz Parīzi bijām droši jau laicīgi, tad visus padara krietni nosvērtākus un mierīgākus. Emīlam un arī Laurim (Strautmanim), kurš beigās ceļazīmi tomēr neieguva, bija nedaudz sarežģītāk. Jācer, ka būs! Pēdējos gados esam labi šāvuši Pasaules kausa finālposmos, arī pagājušā gada pasaules čempionātā, zināma pieredze ir uzkrāta. Lieliski, ka mums būs iespēja startēt arī jaukto pāru sacensībās,” teica Celmiņš.

Latvijas šāvēju komanda uz Parīzi dodas laicīgi, lai vēl līdz sacensībām varētu patrenēties šautuvē, kurā notiks sacensības. Šaušanas sacensības norisināsies gandrīz 300 kilometrus no Parīzes, taču abu sportistu treneri pauž cerību, ka olimpisko sajūtu tas nemazinās.

Strautmaņa treneris Zigfrīds Markainis šaušanas trenera darbu veic jau kopš 1971. gada. “Sajūtas ir interesantas, man un arī Laurim šī būs olimpiskā debija. Man 75 gadu vecumā tā ir vispār lielākā balva un atalgojums par paveikto. Pēdējā treniņā nometnē Polijā sāka niķoties Laura pistole. Tā bija problēma, kuru risinājām pēdējās dienās, bet nu izskatās, ka viss ir kārtībā. Labi, ka būs laiks patrenēties Francijā, kur mums plānoti četri treniņi,” pirms došanās ceļā teica Markainis, kurš šogad nosvinējis jau savu 75 gadu jubileju. Konkrētus mērķus savam audzēknim viņš nevirza, sakot, ka pirmkārt jāizbauda olimpiskā atmosfēra.

Šoreiz uz olimpiskajām spēlēm Latvija sūtīs vienu no mazākajām delegāciju kopš neatkarības atjaunošanas - 29 sportistus. Svētdien uz Parīzi dosies Latvijas BMX frīstaila pārstāvis Ernests Zēbolds, bet pirmdien pludmales volejbolistes Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova, kā arī MTB līderis Mārtiņš Blūms.

Parīzes olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija norisināsies jau 26. jūlijā, bet pirmie latvieši, kas dosies uz starta būs tieši Latvijas šāvēji Rašmane un Strautmanis, kuriem kvalifikācijas sacensības 10 metru distancē ar gaisa pistoli plānots aizvadīt 27. jūlija rītā (sākums plkst. 10:00 pēc Latvijas laika). Ja izdosies iekļūt finālā, tas norisināsies dienu vēlāk.