Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

ASV treka riteņbraucēja Valente nosargā olimpiskās čempiones titulu omniumā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

ASV treka riteņbraucēja Valente nosargā olimpiskās čempiones titulu omniumā
Dženifera Valente. Foto: Reuters/Scanpix

Parīzes olimpisko spēļu treka riteņbraukšanas omniuma sacensībās sievietēm triumfēja Tokijas olimpisko spēļu čempione un šī brīža pasaules čempione Dženifera Valente no ASV. Sudraba un bronzas medaļas sacensību noslēgumā izcīnīja Polijas un Jaunzēlandes riteņbraucējas.

Parīzes olimpisko spēļu treka riteņbraukšanas sacensību programma noslēdzās ar omniuma sacensībām sievietēm, tām sacenšoties četros dažāda veida braucienos, krājot punktus kopvērtējumā, kas noteica uzvarētāju. Savu olimpiskās čempiones titulu bija gatava aizstāvēt arī olimpiskā un pasaules čempione Dženifera Valente no ASV.

Pirmais bija 7,5 km vai 30 apļu brauciens. Pirmos 10 apļus visas sportistes mierīgi brauca kopā peletonā, bet tad atrāvienā devās mājiniece Valentīna Fortīna, kuru gan pēc pieciem apļiem panāca. Nekāda aktivitāte nenotika līdz pēdējiem pieciem apļiem, kad sportistes sāka cīņu par labāku pozīciju pirms izšķirošā finiša spurta. Viss peletons ar katru apli uzņēma ātrumu, bet pēdējā aplī vadībā izvirzījās Dženifera Valente, kura nosargāja pirmo vietu. Otrā finiša līniju šķērsoja Megija Koulza-Listere no Kanādas, bet trešajā vietā ierindojās Džordžija Beikere no Austrālijas. Septītajā vietā ierindojās lietuviete Olīvija Baleisite.

Otrais bija 7,5 km vai 30 apļu tempa brauciens, kurā 26 sprintos sportistes vāca punktus. Pēc pus distances pārliecinošā vadībā ar 24 punktiem bija Lara Gilespī no Īrijas, kas noķēra peletonu par apli. Tikmēr sprinta punktus mēģināja krāt Valente, kura strādāja kopā ar Austrālijas un Polijas sportistēm. Šim trio par nelaimi peletons uzņēma tempu, neļaujot sevi noķert. Līdz ar to braucienā uzvarēja Lara Gilespī ar 24 punktiem, otrā ar deviņiem bija Dženifera Valente, bet trešā ar astoņiem Darja Pikulika no Polijas. Tikmēr kopvērtējumā vadību saglabāja Valente, kurai sekoja Džordžija Beikere no Austrālijas.

Trešais bija izslēgšanas brauciens, kurā ik pa diviem apļiem braucienu noslēdza pēdējā sportiste. Pirmā no līderēm izkrita īriete Lara Gilespī, paliekot devītā. Pēc tam izkrita kopvērtējumā ceturtajā vietā esošā Amēlija Dideriksena no Dānijas. Pārējās favorītes palika ierindā līdz labāko trijniekam, labākajai šajā braucienā esot Valentei, kura pārspēja Beikeri, saglabājot vadību arī kopvērtējumā ar 118 punktiem, kamēr Beikerei bija 108. Trešajā pozīcijā ar 96 punktiem bija kanādiete Koulza-Listere.

Atlika veikt 20 km jeb 80 apļu punktu braucienu ar astoņiem sprintiem ik pēc 10 apļiem, kurā nopelnītie punkti tika likti klāt kopvērtējumā jau nopelnītajiem. Pirmajā braucienā atrāvienu veikusī Valentīna Fortīna no Francijas, ko līdzīgu veica arī punktu braucienā, sasniedzot rezultātu un tiekot pie 20 punktiem. Tiesa viņa nebija medaļu pretendente, tāpēc favorītes uz to nekā nereaģēja. Nopietnāks uzbrukums bija no norvēģietes Anitas Stenbergas un Lara Gilespi, kuras arī tika pie 20 punktiem, dzīvajā kopvērtējumā pakāpjoties uz attiecīgi trešo un ceturto vietu.

• Sākoties distances otrajai pusei, astoņas riteņbraucējas bija devušās atrāvienā, visām sasniedzot peletonu un saņemot 20 punktus. Uz trešo vietu sanāca pakāpties polietei Darjai Pikulikai un dānietei Amēlijai Dideriksenai. Tas lika sarosīties arī Valentei, kura kopā ar Beikeri ilgi vairs nevarēja justies droši. Valente arī devās atrāvienā, tika pie 20 punktiem un nosargāja savu olimpiskās čempiones titulu (144 punkti). Tikmēr labākā tieši punktu braucienā bija Darja Pikulika, kura saviem 17 sprinta punktiem pievienoja 40 par divām reizēm, kad tika par apli apdzīts peletons, kas ļāva izraut otro vietu un sudraba godalgu (131 punkts). Lielisku punktu brauciena izskaņā nostartēja arī Elija Volastone no Jaunzēlandes, kura divreiz apsteidza peletonu par apli, nopelnīja 40 punktus, paņēma vēl 11 sprinta punktus, tādējādi izcīnot bronzu (125 punkti).

Parīzes olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, omniums sievietēm

VSportisteValstsPunkti
1.Dženifera ValenteASV144
2.Darja PikulikaPolija131
3.Elija VolastoneAustrālija125
4.Lote KopeckiBeļģija116
5.Džordžija BeikereAustrālija108
6.Maiki van der DuinaNīderlande106
7.Amēlija DideriksenaDānija105
8.Anita StenbergaNorvēģija102

Medaļu kopvērtējums treka riteņbraukšanā

VValstsZeltsSudrabsBronzaKopā
1.Nīderlande3115
2.Jaunzēlande2215
3.ASV2002
4.Lielbritānija1348
5.Austrālija1225
6.Itālija1113
7.Portugāle1102
8.Francija1001
9.Vācija0112
10.Polija0101
11.Beļģija0011
Dānija0011

Noderīgas saites:

Olimpisko spēļu jaunumi
Latvijas sportistu starti un rezultāti
SPORTLAND lielā prognožu spēle
K SENUKAI Trāpi skaitli un WOW 50 eiro spēle