Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Portugāles treka riteņbraucēji izcīna vēsturisku zeltu medisonā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Portugāles treka riteņbraucēji izcīna vēsturisku zeltu medisonā
Iuri Leitao un Rui Oliveira. Foto: AFP/Scanpix

Parīzes olimpisko spēļu treka riteņbraukšanas sacensībās medisonā par jaunajiem olimpiskajiem čempioniem kļuvuši Portugāles riteņbraucēji Iuri Leitao un Rui Oliveira, kuri pēdējos 20 apļos izrāva uzvaru no konkurentu rokām. Tā bija Portugāles pirmā zelta medaļa treka riteņbraukšanā olimpisko spēļu vēsturē.

Parīzes olimpisko spēļu treka riteņbraukšanas sacensību programmā medaļas tika sadalītas medisona sacensībās vīriešiem, kurās 14 valstu dueti veica 50 km jeb 200 apļus ar 20 sprintiem ik pēc 10 apļiem, lai cīnītos par punktiem un noskaidrotu labāko. Ierindā bija visi favorīti, tostarp pēdējā pasaules čempionāta laureāti. Tokijā par olimpiskajiem čempioniem kļuva dāņi, no dueta šajās olimpiskajās spēlēs startējot Mihaelam Morkovam.

• Negaidīti aktīvi sacensības sāka austrieši Rafaels Kokašs un Maksimilians Šmidbauers, kuri devās izrāvienā, lai noķertu pelatonu par apli, ko izdevās paveikt jau pēc 16 nobrauktiem apļiem, par ko tika saņemti 20 punkti. Jāpiezīmē, ka vakar sieviešu sacensībās ar šādu manevru pietika medaļai. Tomēr austrieši zaudēja tempu un pēc ceturtdaļdistances viņi atpalika par apli, zaudējot savus 20 punktus. Tikmēr vadībā pēc ceturtdaļdistances ar astoņiem punktiem nu bija portugāļi Iuri Leitao un Rui Oliveira.

126 apļus pirms finiša uzbrukumā, lai noķertu peletonu par apli devās itālieši Simone Konsoni un Elia Viviani, kuri bija iekrājuši jau 10 punktus sprinta finišos. Ar šo izrāvienu Itālijas duets saņēma 10 punktus par divām uzvarām sprinta starpfinišos un 107 apļus pirms beigām paņēma vēl 20 punktus, sacensību vidū esot pārliecinošā vadībā ar 40 punktiem. Kā nākamie pēc 20 punktiem devās dāņi Niklas Larsens un Mihaels Morkovs, kuri to paveica un ar 32 punktiem ierindojās otrajā pozīcijā. Tikmēr trešo un ceturto vietu ar 13 punktiem dalīja Spānijas un Jaunzēlandes dueti.

• Kā nākamie cīņā par medaļām iesaistījās japāņi, kuri 78 apļus pirms finiša noslēdza savu izrāvienu pretī 20 punktiem. Tādējādi Šunsuke Imamura un Kazušige Kuboki ar 28 punktiem pacēlās uz trešo pozīciju, kamēr itāļi 50 apļus pirms finiša ar 42 punktiem bija pirmie, kuriem ar 38 punktiem sekoja dāņi. Ilgi savu izrāvienu veica čehi Denis Rugovacs un Jans Vones, bet arī viņiem izdevās noķert peletonu, izrāviena laikā sakrāt arī gana daudz sprinta punktu, lai apsteigtu japāņus ar 32 punktiem.

• Neveicot izrāvienu, vislabāk distancē par sprinta punktiem cīnījās jaunzēlandieši Ārons Geits un Kempbels Stjuarts, kuri šādi sapelnīja 26 punktus, saglabājot cerības uz medaļām. Tikmēr par sacensību neveiksminiekiem kļuva allaž spēcīgie briti, kurus apsteidza par apli, kas nozīmēja -20 punktus. Šādu likteni piedzīvoja arī austrālieši un francūži. Tuvojoties izšķirošajiem notikumiem krita beļģis, spānis un arī līderis no Itālijas. Lieliski turpināja strādāt jaunzēlandieši, 20 apļus pirms finiša esot tikai trīs punktu attālumā no medaļām.

Pamatīgi visas kārtis sajauca portugāļi Iuri Leitao un Rui Oliveira, kuri 10 apļus pirms finiša nopelnīja savus 20 punktus ar 45 punktiem pārņemot sacensību vadību. Uz finiša sprinta 10 punktiem pretendēja gan dāņi, gan itālieši, cenšoties atņemt zeltu portugāļiem. Tomēr pēdējā aplī lieliski nostartēja tieši Portugāles riteņbraucēji, nosargājot valsts vēsturē pirmo zelta medaļu treka riteņbraukšanā ar 55 punktiem. Itālijas pārstāvji palika ar 47 punktiem otrajā vietā, bet dāņi ar 41 punktu tika pie bronzas.

Parīzes olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, medisons vīriešiem

VSportistiValstsPunkti
1.Leitao/OliveiraPortugāle55
2.Konsoni/VivianiItālija47
3.Larsens/MorkovsDānija41
4.Geits/StjuartsJaunzēlande33
5.Imamura/KubokiJapāna30
6.Klūge/ReinhardsVācija22
7.Haviks/Van ŠipsNīderlane15
8.Rugovacs/VonesČehija12

Medaļu kopvērtējums treka riteņbraukšanā

VValstsZeltsSudrabsBronzaKopā
1.Nīderlande2114
2.Lielbritānija1337
3.Jaunzēlande1203
4.Austrālija1113
Itālija1113
6.Portugāle1102
7.Francija1001
ASV1001
9.Beļģija0011
Vācija0011
Dānija0011

Noderīgas saites:

Olimpisko spēļu jaunumi
Latvijas sportistu starti un rezultāti
SPORTLAND lielā prognožu spēle
K SENUKAI Trāpi skaitli un WOW 50 eiro spēle