Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Švecovs: "Šī man ir īstā olimpiskā debija. Tokijas OS tagad liekas kā pilsētas mači"

Rolands Eliņš

Švecovs: "Šī man ir īstā olimpiskā debija. Tokijas OS tagad liekas kā pilsētas mači"
Pāvels Švecovs. Foto: Romāns Kokšarovs/LOK

Latvijas sportists Pāvels Švecovs šodien pārliecinoši sasniedza modernās pieccīņas sacensību finālu Parīzes olimpiskajās spēlēs. Pēc pusfināla pārvarēšanas viņš sarunā ar Latvijas medijiem pauda gandarījumu par šodienas sniegumu, tiesa, atzīstot, ka šaušana nav izdevusies. Tāpat Švecovs novērtēja sacensību arēnu, kurā visas piecas disciplīnas izvietotas blakus cita citai un kurā šodien bija pārpildītas tribīnes.

"Šodien viss sanāca, patiešām. Sanāca arī izbaudīt pašu procesu," priecīgi sacīja Pāvels Švecovs, kurš jau vakardien paukošanā uzrādīja vienu no labākajiem rezultātiem, kamēr šodien A pusfinālā visu disciplīnu summā ieņēma piekto vietu. Lai tiktu finālā, bija jābūt starp labākajiem deviņiem, un tas tika paveikts droši.

Švecovs tika aicināts iziet cauri sacensību gaitai pa disciplīnām, un viņš sacīja, ka ir apmierināts ar organizatoru piedāvātajiem zirgiem: "Man bija labs zirgs trāpījies, jā, bet nu visi zirgi šeit ir labi. Maršruts arī nebija tik grūts kā Tokijā, tāpēc pārsvarā jau visiem sanāca labi."

Šodienas otrā disciplīna bija paukošana, kurā galvenās sacensības gan norisinājās vakar, kamēr šodien bija tikai papildkārta, un Švecovs norādīja, ka tā īstu iespaidu uz kopvērtējumu neatstāj: "Savu cīņu šodien zaudēju, bet tas īsti neko nedod. Šodienas programmā paukošana principā ir tikai tāpēc, lai skatītāji visas piecas disciplīnas redzētu. Lai iegūtu daudz punktu, tad šodien paukošanā ļoti daudz būtu jāuzvar."

Uzreiz pēc zaudējuma Francijas sportistam savā vienīgajā paukošanas cīņā šodien Švecovs pauda neapmierinātību, un viņš mikszonā paskaidroja, ka nav piekritis tiesneša lēmumam: "Man liekas, ka tiesnesis neieraudzīja, ka viņš jau bija izskrējis no celiņa un tad tikai man iedūra. Vēlāk paskatīšos to momentu atkārtojumā, būs interesanti. Tīri pašam personīgi."

Latvijas sportists arī paskaidroja, ka peldēšanā apzināti pietaupījis spēkus: "Tagad tā ir jādara. Noteikumi ir tāda, ka 15 minūtes pēc tam, kad pēdējais peldētājs finišējis, sākas skrējiens. Tāpēc arī uzreiz pēc peldējuma neko negaidīju un devos prom no baseina, lai paspētu labāk sagatavoties skriešanai."

Pēdējā disciplīna, skriešana, Švecovam nav kroņa numurs, un viņš, startējot pirmais un ar krietnu handikapu pār 3. vietu, dažas pozīcijas zaudēja. Taču Švecovs teica, ka kopumā ir apmierināts un priecīgs par šodienas skrējienu: "Bija labi, varēju par spēlēties nedaudz, te kāpinot tempu, te nolaižot. Taču šaušana sanāca sliktāka, jo bija nedaudz nepierasti uztaisīta sacensību arēna - tieši aiz šautuves ir līdzjutēju tribīnes, un tur var redzēt, kā viņi kustas un ņirb. Tas ļoti ietekmē fokusu šaušanas laikā, rīt būs jābūt tam gatavam. Principā visu laiku stresoju trasē par šaušanu, jo skrējiens sanāca labs, nelikās, ka konkurenti traki ātri skrietu garām. Tādēļ šoreiz esmu pat vairāk gandarīts par skriešanu nekā šaušanu."

Līdzīgi kā Parīzes spēles kopumā, arī modernās pieccīņas sacensības bija kupli apmeklētas, un Švecovs teica, ka šī ir iespaidīgākā sacensību arēna, kurā viņš startējis: "Es pat teiktu, ka šī man ir debija olimpiskajās spēlēs. Pavisam citādi nekā Tokijas OS, kas man salīdzinājumā tagad liekas vispār kā kaut kādi pilsētas mači. Šeit tu skrien, tev no aizmugures tuvojas francūzis, un tu ļoti labi sajūti to enerģiju tribīnēs."

Fināls rītvakar paredzēts plkst. 18.30 pēc Latvijas laika, un Švecovs, kurš Tokijas spēlēs izcīnīja 14. vietu, teica, ka gaida to ar nepacietību un centīsies maksimāli atjaunoties: "Rīt viss būs kārtībā, būs interesanti. Protams, būtu labi, ja rītdien būtu brīvs un varētu labāk sagatavoties, visi sportisti uzrādītu labākus rezultātus nekā tagad, kad ir pustukši. Protams, varbūt daži sportisti šodien taupījās un rītdien būs gatavāki, bet nu tāds tagad ir sacensību formāts un viss."

Švecovs ir palicis kā pēdējais aktīvais Latvijas sportists Parīzes spēlēs, un, ja viņš šodien nebūtu ticis finālā, Latvijai OS2024 būtu noslēgušās. Taču viņš parūpējās, ka Latvijas līdzjutējiem būs, kam sekot līdzi, arī nedēļas nogalē, un Pāvels pauda cerību, ka šāda uzmanība varētu piesaistīt jaunus līdzjutējus modernajai pieccīņai, viņiem tagad iepazīstoties ar šo sporta veidu.

"Jā, es izjūtu to, ka esmu palicis pēdējais sportists no Latvijas," teica Švecovs. "Kad biju trešais paukošanā, saņēmu ļoti daudzas ziņas un uzmundrinājumus. Man bija liels gandarījums par to, sajūta, ka kaut kas ir izdarīts, lai gan tā reāli vēl nekas nebija izdarīts (smejas). Tā bija tikai pirmā disciplīna. Šodien jau izdevās kas konkrētāks. Protams, priecājos par to, ka nepievīlu un ka līdzjutējiem būs nedaudz interesantāk tagad. Ja kāds cilvēks manis dēļ tagad uzzinās par moderno pieccīņu un iepazīsies ar to, arī būšu priecīgs."

Finālā piedalīsies 18 sportisti, un Švecovs teica, ka viss ir reāls: "Rīt sāksim visu no jauna, atkal būs jāskatās, kāds būs zirgs iedalīts. Tas, ka pirms jāšanas vari būt pirmais un pēc jāšanas pēdējais, ir normāli. Tas jāņem vērā. Bet, skatoties šodienas rezultātus, viss liekas reāls."

Sportacentrs.com no Parīzes

Noderīgas saites:

Olimpisko spēļu jaunumi
Latvijas sportistu starti un rezultāti
SPORTLAND lielā prognožu spēle
K SENUKAI Esi meistars - trāpi skaitli!

  +1 [+] [-]

, 2024-08-09 17:25, pirms mēneša
Malacis.

     [+] [-]

, 2024-08-09 17:49, pirms mēneša
priekš manis viņš ir pārsteigums. vai tiešām šīs olimpiskās spēles noslēgsies bez medaļām?
vienīgi vēl Švecovs...

  -2 [+] [-]

, 2024-08-09 18:02, pirms mēneša
Supoer chalis! Daudzpuseji attistits. Cinitajs! Nav vismaz, ka visi vieglatleti-turisti (iznemot jauno karstsleceju), par kuriem reals kauns. Vienmer atrod kadu iemeslu, kapec starti nesanak....Visiem kaut kas neiznak, tad kaut kas cits, tad atkal kaut kas cits- finala netiek ...

  +1 [+] [-]

, 2024-08-09 23:11, pirms mēneša
Regbists rakstīja: Supoer chalis! Daudzpuseji attistits. Cinitajs! Nav vismaz, ka visi vieglatleti-turisti (iznemot jauno karstsleceju), par kuriem reals kauns. Vienmer atrod kadu iemeslu, kapec starti nesanak....Visiem kaut kas neiznak, tad kaut kas cits, tad atkal kaut kas cits- finala netiek ...
Švecovs, protams, malacis, bet liec taču vieglatlētiem mierā! Es vispār neredzu iemesla par vieglatlētu startiem kaut ko kaunēties (ja neskaita Čakšu, bet arī ne jau tur kāda kauna sajūta). Ir drusku jāparzin tā drēbe pirms izteikt tādus kategoriskus secinājumus.

     [+] [-]

, 2024-08-10 12:04, pirms mēneša
Ja rupji saliek kopā abu grupu pusfināla rezultātus, tad Švecovam sanāk astotais rezultāts. Bet rezultāti ir tik blīvi, ka dažas saminstināšanās un Tu jau esi 15. Un vēl arī paša Švecova minētais, ka pusfinālā daži varēja taupīties. Pāvelam lēnā skriešana ir dubultmīnuss, jo tas uzliek spiedienu pēdējā disciplīnā - viņš ir ķeramais, nevis ķērājs (kas ir sportojuši, saprot, cik tas ir psiholoģiski atšķirīgi).

Kā jau treneris teica, iekļūšana TOP 10 būtu ļoti labs un spējām atbilstošs rezultāts. Tāpēc nebūvēsim sapņu pilis, taču atbalstīsim Pāvelu. Un cerēsim.

P.S. Par bonusa paukošanos. It kā jau nekas - 4 sekundes par divām uzvarētam cīņām. Bet man tomēr gribētos teikt, ka tās ir VESELAS četras sekundes par uzvarētām TIKAI divām cīņām.