Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Latvija Parīzē - sportistu skaits turpina kristies, LOK bez medaļu solījumiem

Rolands Eliņš

Latvija Parīzē - sportistu skaits turpina kristies, LOK bez medaļu solījumiem
Raimonds Lazdiņš un Raitis Keselis. Foto: Māris Vancevičs / LOK

Latvijas Olimpiskās komitejas rīkotajā preses pasākumā, kurā notika nosaukts Latvijas sastāvs Parīzes olimpiskajām spēlēm, medaļu cerības tika piesauktas maz, un LOK vadība nekādus konkrētus mērķus nenosauca. Taču daudz jautājumu bija par sportistu skaitu Latvijas delegācijā - tikai 29.

Latvija kā neatkarīga valsts piedalījusies 12 vasaras olimpiskajās spēlēs un tagad gatavojas savām 13. spēlēm, kurās piedalīsies 29 sportistu sastāvā. Mazāks dalībnieku skaits iepriekš bijis tikai valsts pirmās neatkarības laikā, kamēr pēc neatkarības atjaunošanas vienmēr bijis vismaz 31 sportists. Rekords pieder Pekinas 2008. gada spēlēm, kurās startēja 50 Latvijas sportisti. Pēc 16 gadiem skaits krities gandrīz divkārši.

Salīdzinot ar nesenajām Tokijas un Rio spēlēm, kritums ir mazāks - pirms trim gadiem Japānā startēja 33 Latvijas sportisti, kamēr pirms astoņiem gadiem Brazīlijā bija 34 sportisti. LOK jaunais prezidents Raimonds Lazdiņš preses pasākumā, komentējot Latvijas skaitliski mazo delegāciju, pauda nožēlu, ka izšķirošajā kvalifikācijas mačā zaudējumu cieta Latvijas vīriešu basketbola izlase, kas dalībnieku skaitu būtu palielinājusi līdz 41.

Taču komandu sporta spēļu izlase Latvijai olimpiskajās spēlēs ir retums, nevis ikdiena, it īpaši vasaras spēlēs, līdz ar to tas nav galvenais arguments, kādēļ Latvijai Parīzē būs mazākā vasaras spēļu delegācija kopš 1936. gada (Berlīnē toreiz startēja 17 Latvijas sportisti). Ja salīdzinām ar Pekinas 2008. gada spēlēm, tad tajās piedalījās 18 Latvijas vieglatlēti. Parīzē sporta karalieni pārstāvēs astoņi Latvijas vieglatlēti, un šī lejupejošā tendence Latvijas vieglatlētikā ir arī pasaules un Eiropas čempionātos.

LOK ģenerālsekretārs Raitis Keselis delegācijas apmēru mazināšanos skaidroja arī ar to, ka notiek izmaiņas dažādās kategorijās un disciplīnās, un konkrēti vieglatlētikā ir krietni paaugstināti kvalifikācijas normatīvi. Piemēram, Pekinas spēlēs 200m sprintā piedalījās Ronalds Arājs, kura personīgais rekords ir 20.75 sekundes. 2024. gada spēlēs 200m sprintā kvalifikācijas normatīvs ir 20.16 sekundes...To izpildījuši 26 sportisti pasaulē, taču kopējais dalībnieku skaits nav mainījies nemaz tik ļoti. Pekinas spēlēs 200m distancē startēja 63 sportisti, kamēr Parīzē šajā distancē ir 48 vietas, kas arī tomēr ir faktors.

LOK vadība pauda pārliecību, ka Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs 29 spēcīgi un lieliski sportisti un ka dalībnieku skaita samazināšanos pārsvarā ietekmē ārējie faktori, kuru dēļ izdarīt plašākus secinājumus par Latvijas sporta situāciju nevajadzētu. Tāpat LOK vadība nevēlējās piesaukt kādus konkrētus mērķus vai cerības panākumu ziņā, proti, nekādi medaļu solījumi vai sapņi netika piesaukti, un LOK jaunais ģenerālsekretārs Raitis Keselis arī nevēlējās pastāstīt savu viedokli par to, vai Latvijai Parīzē būs vismaz viens cēlmetāls, ar smaidu šo jautājumu nosaucot pat par nedaudz provocējošu.

"Zinu, ka mūsu sportisti uz Parīze dodas pēc uzvaras - vai tā būs medaļa vai uzvara pašam pār sevi, bet neviens nedodas uz turieni vienkārši piedalīties," sacīja Keselis, norādot, ka sportistu rezultāti būs jāvērtē individuāli.

Elementāra loģika gan liecina, ka, jo mazāk dalībnieku, jo mazāk cerību uz medaļām. Iepriekšējās divās vasaras olimpiādes medaļas ieguvuši tikai svarcēlājs Artūrs Plēsnieks un 3x3 basketbola vīriešu izlase, kas triumfēja Tokijā un arī šoreiz uzskatāma par Latvijas galveno olimpisko cerību. Taču augstas pozīcijas Tokijā izcīnīja arī Ritvars Suharevs (6. vieta) un Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova (4. vieta), kuri piedalīsies arī Parīzes spēlēs.

"Nākotne ir mūsu kopējās rokās," par to, kā LOK strādās pie lielākas delegācijas panākšanas 2028. gada spēlēs, sacīja LOK prezidents Lazdiņš. "Par dalībnieku skaitu - jāņem tomēr vērā globālās izmaiņas olimpisko spēļu ceļazīmju iegūšanā, tādēļ vēlētos teikt, ka kaķis nav nemaz tik melns kā viņu mālē."

Latvijas sportisti vasaras olimpiskajās spēlēs

GadsSportistiMedaļas (zelta)
1992.313
1996.471
2000.453 (1)
2004.314
2008.503 (1)
2012.462 (1)
2016.34-
2020.332 (1)
2024.29?

Latvijas olimpieši Parīzē

Sporta veidsSievietesVīrieši
Vieglatlētika (5+3)Līna Mūze-Sirmā (šķēpmešana)Patriks Gailums (šķēpmešana)
Anete Sietiņa (šķēpmešana)Gatis Čakšs (šķēpmešana)
Agate Caune (5000 m)Valters Kreišs (kārtslēkšana)
Gunta Vaičule (400 m)
Rūta Lasmane (trīssoļlēkšana)
3x3 basketbols (0+4)Nauris Miezis
Kārlis Lasmanis
Francis Lācis
Zigmārs Raimo
Pludmales volejbols (2+0)Tīna Graudiņa
Anastasija Samoilova
Peldēšana (1+1)Ieva MaļukaDaniils Bobrovs
Ložu šaušana (1+1)Agate RašmaneLauris Strautmanis
Šosejas riteņbraukšana (1+1)Anastasija KarbonāriToms Skujiņš
BMX riteņbraukšana (1+1)Veronika StūriškaKristens Krīgers
Kalnu riteņbraukšana (0+1)Mārtiņš Blūms
Frīstails riteņbraukšana (0+1)Ernests Zēbolds
Jāšanas sports (0+1)Kristaps Neretnieks
Modernā pieccīņa (0+1)Pāvels Švecovs
Svarcelšana (0+1)Ritvars Suharevs
Teniss (1+0)Aļona Ostapenko
Daiļlēkšana (1+0)Džeja Patrika

  -2 [+] [-]

, 2024-07-08 17:01, pirms 3 mēnešiem
individuāliie sporta veidi pamazām izmirst Latvijā..samazinās iedz. skaits, finansējums,reti kuru olimpieti rāda daudzajos LV sporta kanālos,mediji loti skopi apraksta portālos,ziņās,nu protams izņ. okupantiem lojālāko tenisu.
Viss pamazam iet uz to,ka piepildīsies visu bimbistu,zigajevu slapjie sapņi,ka te vairs eksistes tikai basis,hoķis,fucis

  +4 [+] [-]

, 2024-07-08 17:15, pirms 3 mēnešiem
Sporta lietpratēja, Čakšas kundze ,vakar pēc zaudētās
spēles izskatījās dikti priecīga ,ka nav jāmeklē nauda vēl 20 cilvēkiem.
Lasot daudzos viedokļus par zaudējumu ,nekur neredzēju pieminētu faktu,ka sestdienas spēli mūsu izlasei vajadzēja organizēt pirmo ,nevis ļaut pretiniekam papildus 4 atpūtas stundas.Šeit svarīgāks bija mārketings - ja nu pēkšņi, smukā vasaras laikā ,neizpērk dārgās biļetes dienas biļetes.Tomēr 19.00 piemērotāks laiks.

  +1 [+] [-]

, 2024-07-08 17:59, pirms 3 mēnešiem
Ĵā,žēl ka mūsu basketbola komanda netiek uz olimpiādi.
Kaut kas nogāja griezi,gaidāma objektīva situācijas izvērtēšana, nevis tukšas atrunas.
Slēpts komentārs: varenais_eksperts

     [+] [-]

, 2024-07-08 18:09, pirms 3 mēnešiem
Žurnālista, komentārs par 200 m dalībnieku skaita izmaiņām liek pasmaidīt. Samazinājums par 15 sportistiem no 68 uz 48 manuprāt ir paliels. Īpaši ņemot vērā, ka liela daļa Latvijas vieglatlētu bija tajā astes galā, kas šajā brīdī ir nogriezts nost.

Bet kopumā sportistu skaits attaino reālo situāciju. Dažos sporta veidos ir spices krīzes (vīriešu pludmales volejbols, svarcelšana, vīriešu BMX...). Citur sāpīgi iedzeļ dalībnieku skaita pa dzimumiem izlīdzināšana (riteņbraukšana). Parādās arī jauni sporta veidi, kā rezultātā citiem sporta veidiem tiek nogriezti dalībnieku skaiti...

Olimpiskajām spēlēm kvalificēties ir grūtāk un ja agrāk varēja izlīdzēties ar fanātismu, kas daudzas lietas kompensēja, tad tagad vai nu pietrūkst fanātisma (citas lietas tomēr darīt ir patīkamāk un vieglāk) vai arī profesionālo resursu.

     [+] [-]

, 2024-07-08 18:24, pirms 3 mēnešiem
varenais_eksperts rakstīja: Un kas par to? Tās medaļas nišas sportos ir ar kaut kādu atgriezenisko vērtību valstij?
Es teiktu, ka tā ir atgriezeniskā saite- konkrēti sportistiem, kas ar medaļu, augstām vietām var nodrošināt dzīvi!(ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē- vai tā būtu Vācija, ASV- uzvārdus neminēšu!

Principā OS- individuāliem atlētiem ir iespēja būt vienā līmenī ar komandu sporta veidu labākajiem!(teniss, golfs šeit nav pieskaitāmi)

     [+] [-]

, 2024-07-08 18:26, pirms 3 mēnešiem
Celms123 rakstīja: Citur sāpīgi iedzeļ dalībnieku skaita pa dzimumiem izlīdzināšana (riteņbraukšana).
no otras puses - būtu mūsu funkcionāri nojautuši politiskos vējus un laikus padomājuši par sieviešu sporta attīstīšanu, varbūt no izlīdzināšanas būtu izrādījušies ieguvēji...

  -1 [+] [-]

, 2024-07-08 18:29, pirms 3 mēnešiem
Baraks Osama rakstīja: no otras puses - būtu mūsu funkcionāri nojautuši politiskos vējus un laikus padomājuši par sieviešu sporta attīstīšanu, varbūt no izlīdzināšanas būtu izrādījušies ieguvēji...
Es jau sarakstā redzu, ka individuālos sporta veidos ir vairāk!

13 vs 12!

un tikai 3x3 maina situāciju!

  -3 [+] [-]

, 2024-07-08 19:35, pirms 3 mēnešiem
Ja būs kāda medaļa, tad tikai šaušanā.

  -3 [+] [-]

, 2024-07-08 19:51, pirms 3 mēnešiem
datmons rakstīja: Es teiktu, ka tā ir atgriezeniskā saite- konkrēti sportistiem, kas ar medaļu, augstām vietām var nodrošināt dzīvi!(ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē- vai tā būtu Vācija, ASV- uzvārdus neminēšu!

Principā OS- individuāliem atlētiem ir iespēja būt vienā līmenī ar komandu sporta veidu labākajiem!(teniss, golfs šeit nav pieskaitāmi)
Ir tikai 1 liels bet. Pat laikā, kad braucām diezgan masveidīgi - cik % no mūsu dalībniekiem bija kaut top4? Kāda ir atgriezeniskā saite sportistam, kas aizbrauc paliek 50.vietā no 55 un brauc mājās? Nu ja neskaita foršu ekskursiju un atmiņas. Ko tieši valstij dod šāds sportists?

  -3 [+] [-]

, 2024-07-08 20:04, pirms 3 mēnešiem
Geralt of Rivia rakstīja: Ir tikai 1 liels bet. Pat laikā, kad braucām diezgan masveidīgi - cik % no mūsu dalībniekiem bija kaut top4? Kāda ir atgriezeniskā saite sportistam, kas aizbrauc paliek 50.vietā no 55 un brauc mājās? Nu ja neskaita foršu ekskursiju un atmiņas. Ko tieši valstij dod šāds sportists?
Tāpēc daudzas valstis ir ieviesušas valstu kvotas un ir iekšējie čempionāti, kur noskaidro dalībniekus!

Latvijā uz to neskatās, jo vairāk piedalās, jo labāk funkcionāriem!

  +2 [+] [-]

, 2024-07-08 20:17, pirms 3 mēnešiem
datmons rakstīja: Tāpēc daudzas valstis ir ieviesušas valstu kvotas un ir iekšējie čempionāti, kur noskaidro dalībniekus!

Latvijā uz to neskatās, jo vairāk piedalās, jo labāk funkcionāriem!
Valstu kvotas nenosaka pašas valstis bet SOK un sporta veidu federācijas - tās nosaka cik ir maksimums cik no 1 valsts var kvalificēties, kādi ir normatīvi utt.

  +4 [+] [-]

, 2024-07-08 20:50, pirms 3 mēnešiem
varenais_eksperts rakstīja: Un kas par to? Tās medaļas nišas sportos ir ar kaut kādu atgriezenisko vērtību valstij?
Visas olimpiskās medaļas visos sporta veidos ir vienādas. Medaļas un augsti sasniegumi iepriecina līdzjutējus un raisa lepnumu par savu valsti. Visi olimpiskie sporta veidi ir cienījami un visas olimpiskās medaļas ir augstu vērtējamas.

  +4 [+] [-]

, 2024-07-08 20:57, pirms 3 mēnešiem
Geralt of Rivia rakstīja: Ir tikai 1 liels bet. Pat laikā, kad braucām diezgan masveidīgi - cik % no mūsu dalībniekiem bija kaut top4? Kāda ir atgriezeniskā saite sportistam, kas aizbrauc paliek 50.vietā no 55 un brauc mājās? Nu ja neskaita foršu ekskursiju un atmiņas. Ko tieši valstij dod šāds sportists?
Arī 50. vieta no 55 ir cienījama. Panākums ir jau pati kvalificēšanās spēlēm, kas nemaz nav tik viegli. Piedalīšanās spēlēs ir kā balva sportistam par uzticību sportam un smagu darbu treniņos.

  -1 [+] [-]

, 2024-07-08 21:09, pirms 3 mēnešiem
inter hok rakstīja: Sporta lietpratēja, Čakšas kundze ,vakar pēc zaudētās
spēles izskatījās dikti priecīga ,ka nav jāmeklē nauda vēl 20 cilvēkiem.
Lasot daudzos viedokļus par zaudējumu ,nekur neredzēju pieminētu faktu,ka sestdienas spēli mūsu izlasei vajadzēja organizēt pirmo ,nevis ļaut pretiniekam papildus 4 atpūtas stundas.Šeit svarīgāks bija mārketings - ja nu pēkšņi, smukā vasaras laikā ,neizpērk dārgās biļetes dienas biļetes.Tomēr 19.00 piemērotāks laiks.
Es ar biju nu dikti priecīgs redzot, kad basketbolisti vakar zaudēja.

  -1 [+] [-]

, 2024-07-08 21:20, pirms 3 mēnešiem
otins rakstīja: Arī 50. vieta no 55 ir cienījama. Panākums ir jau pati kvalificēšanās spēlēm, kas nemaz nav tik viegli. Piedalīšanās spēlēs ir kā balva sportistam par uzticību sportam un smagu darbu treniņos.
Pēc 20 gadiem gan jau rakstīsi, ka sasniegums ir piecelties no gultas

Protams ja sportists pats saprot, ka nevar augstāk par 50 vietu, tad arī piedalīšanās ir saniegums, bet ja sportists var augstāk, bet neiegulda darbu, lai tur nonāktu, tad sportistam nav ambīcījas!

Man piemēram neveiksme bija, ja esmu 4-6 vietā no 100- dažādu čempionātu ietvaros!

  -1 [+] [-]

, 2024-07-08 21:38, pirms 3 mēnešiem
otins rakstīja: Visas olimpiskās medaļas visos sporta veidos ir vienādas. Medaļas un augsti sasniegumi iepriecina līdzjutējus un raisa lepnumu par savu valsti. Visi olimpiskie sporta veidi ir cienījami un visas olimpiskās medaļas ir augstu vērtējamas.
un PČ,EČ PK medaļas nav nekas?

  -2 [+] [-]

, 2024-07-08 22:03, pirms 3 mēnešiem
ja tas gucuļ laika mežabrālis nesakops ģīmi tad medāļs neredzēt

  -3 [+] [-]

, 2024-07-08 23:38, pirms 3 mēnešiem
Tas jau normāli, daudzi boikotē vienkārši, tapēc tik mazs sastāvs. Piemēram, Miezis! Ā, nē viņš tak brauks

  +1 [+] [-]

, 2024-07-09 10:39, pirms 3 mēnešiem
Ļoti labs raksts. Ticības moments gan nedaudz pazūd pēc teikuma "Taču komandu sporta spēļu izlase Latvijai olimpiskajās spēlēs ir retums, nevis ikdiena, it īpaši vasaras spēlēs, līdz ar to tas nav galvenais arguments"

Kā tad tur ir ar tām 2008 Pekinas olimpiskajām spēlēt? Ka tik tur tā LV sieviešu basketbola komanda nespēlēja, kas pacēla dalībnieku skaitu no 38 uz 50? Un 38 vai 29 jau vairs ne tuvu pēc 2 reizēm neizklausās...

  +1 [+] [-]

, 2024-07-09 12:05, pirms 3 mēnešiem
Pat 1992 bija 31!!! Super kombināciju autors Lazdiņš ies kā briedis delegācijas priekšā!!! Varbūt, lai brauc tikai tie kuriem ir vismaz sešiniekā tikt, tad delegay vadītāju būs vairāk nekā sportistu

  +1 [+] [-]

, 2024-07-09 13:57, pirms 3 mēnešiem
Būtu interesanti apskatīt oficiāļu sarakstu ne-sportisti / funkcionāri, kas no LOK brauc.

     [+] [-]

, 2024-07-09 15:10, pirms 3 mēnešiem
2008 gadā basketbola mūsu Superstars meitenes spēlēja, un ja kas... Brazīlijas izlasi sasita!!!