Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

3x3 treneris Feldmanis: "Ar katru uzvaru auga ne vien cerības, bet arī spiediens"

Agris Suveizda

3x3 treneris Feldmanis: "Ar katru uzvaru auga ne vien cerības, bet arī spiediens"
Raimonds Feldmanis. Foto: Māris Vancevičs/LOK

Latvijas vīriešu 3x3 basketbola izlasei pēc perfekta pamatturnīra tomēr neizdevās nosargāt olimpisko titulu, Parīzes olimpisko spēļu izšķirošajā dienā piedzīvojot smagu vilšanos – pusfinālā 14:21 pret Franciju un bronzas cīņā 18:21 pret Lietuvu. Valstsvienības galvenais treneris Raimonds Feldmanis dalījies pārdomās Latvijas Basketbola savienības mājaslapā.

- Izšķirošās spēles komanda aizvadīja daudz sliktāk nekā pamatturnīru, kurā uzvarēja visās septiņās spēlēs. Kas pievīla visvairāk – taktika, psiholoģija, fiziskā kondīcija?
- Lai atbildētu pilnīgi precīzi, jānoliek malā visas emocijas, ko šobrīd izdarīt vēl nevar. Skaidrs, ka cerības auga ar katru uzvarēto spēli. Visiem – gan apkārtējiem, gan arī spēlētājiem. Bet līdz ar cerībām auga arī spriedze, spiediens. Ko tas nozīmē – to pa īstam var zināt tikai tas, kam pašam ir šāda pieredze. Uz psiholoģiskā spiediena un noguruma fona parādījās kļūdas lēmumos, kādu iepriekš nebija. Apstākļos, kad jādarbojas instinktu līmenī, nostrādāja ieradums aizsardzībā palīdzēt partneriem, kas 3×3 basketbolā nav jādara. Bet nekādā gadījumā negribu kādu vainot. Neesam unikāli – pirms trim gadiem Tokijā tādā pašā situācijā bija serbi.

- Ko varēja darīt citādi?
- No malas var spriedelēt, ka vajadzēja atdot kādu uzvaru pamatturnīrā. Bija spēles, kurās uzvaras nāca grūti, – ar amerikāņiem, arī Francijas izlasi, kur galotnē mums paveicās. Var spekulēt, ka būtu bijis labāk tajās neizglābties, bet zaudēšana ar nodomu pie laba gala parasti nenoved. Ja runājam plašāk – būtu bijis vērts treniņos vēl vairāk strādāt pie lēmumu pieņemšanas ekstremālos apstākļos, tiesa, olimpisko spēļu gaisotni ikdienā imitēt nav iespējams. Un vēl – spēļu laikā vajadzēja vēl vairāk sargāt spēlētājus no spiediena, no apkārtējās jezgas.

- Finālpāru sastāvs gan vīriešu, gan sieviešu turnīrā bija neprognozēts – ko tas liecina par 3×3 basketbola attīstību?
- Daudzās valstīs 3×3 basketbolā tiek ieguldīti lieli līdzekļi, tāpēc ir loģiski, ka konkurence saasinās. Nauda gan negarantē medaļas, par ko liecina, piemēram, Ķīnas izlases starts. Bet līmenis aug, un, satiekoties spēkos līdzīgām komandām, taktika atkāpjas otrajā plānā. Aizvien lielāka nozīme ir mentālajam spēkam, komandas ķīmijai. Olimpiskajā turnīrā Latvijas izlase visos elementos bija ļoti augstā līmenī, citādi septiņu uzvaru nebūtu. Bet pirmdien divas komandas bija mazliet labākas.

- Nauris Miezis TV intervijā teica, ka tiksimies 2028. gadā Losandželosā. Kāda izskatās nākotne?
- Augusta beigās būs Eiropas čempionāts pieaugušajiem un jauniešiem, septembrī Latvijas komanda startēs U23 Pasaules kausa izcīņā. Nauris un Kārlis Lasmanis iepriekš teikuši, ka pēc olimpiskajām spēlēm pievienosies Ķīnas klubiem. Izlases apritē ir apmēram 10 spēlētāji, no kuriem izraudzīsimies kvartetu Eiropas čempionātam. Par tālākiem plāniem jātiek skaidrībā, vispirms mierīgi izanalizējot notikušo. Visiem, arī man.

Noderīgas saites:

Olimpisko spēļu jaunumi
Latvijas sportistu starti un rezultāti
SPORTLAND lielā prognožu spēle
K SENUKAI Esi meistars - trāpi skaitli!

Izmantotie resursi:
https://3x3.basket.lv/raimonds-feld...

  +8 [+] [-]

, 2024-08-06 16:04, pirms mēneša
Labas atmazgas, trenerim kuram jāuzņemas pilna atbildība par šo rezutlātu, sākot ar sastāvu izvēli beidzot, ar to cik negatava un nespējīga bija mūsu komandas abās izšķirošajās spēles., nebija nekāda plāna tik žāri tālos, kuri nekrīt...

  +2 [+] [-]

, 2024-08-06 16:15, pirms mēneša
3x3 draud BMX liktenis , un pirmais kas pametīs kuģi būs treneris.
Lakučs jau arī izbrauca uz Štromberga bet transformēt medaļas sporta veida attīstībā nespēja.

  +7 [+] [-]

, 2024-08-06 16:21, pirms mēneša
Šoreiz pilnīga trenera atbildība,,, viņš tukša vieta.....Ne komandu jēdzīgu var nokomplektēt,,,,, ne vadīt....

  +4 [+] [-]

, 2024-08-06 16:21, pirms mēneša
Tas tūrists,,,, treneris ir vienkārši jāpatriec...

  +2 [+] [-]

, 2024-08-06 16:28, pirms mēneša
Jāveido komanda, kas visu laiku spēlē kopā, lai veidojas ķīmija un pierod spēlēt kopā sarežģītos apstākļos... ja katrs spēlētājs spēlē citā komandā un kopā sanāk tikai uz lielo turnīru, tad atliek paļauties vien uz veiksmi, jo komandai ķīmija nebūs...

  +1 [+] [-]

, 2024-08-06 16:34, pirms mēneša
Spiediens parasti ir pusaudžiem !

  +5 [+] [-]

, 2024-08-06 17:15, pirms mēneša
petravicus rakstīja: Jāveido komanda, kas visu laiku spēlē kopā, lai veidojas ķīmija un pierod spēlēt kopā sarežģītos apstākļos... ja katrs spēlētājs spēlē citā komandā un kopā sanāk tikai uz lielo turnīru, tad atliek paļauties vien uz veiksmi, jo komandai ķīmija nebūs...
Tā ir. Un tāpēc arī Tokijā sanāca zelts, te izšķirošajās spēlēs komandas mehānisms saplīsa.

  -1 [+] [-]

, 2024-08-06 18:10, pirms mēneša
Ja citas komandas mūs pa to laiku kamēr bij 7-0 noskautoja , tad ko darīja mūsu treneris ? Pilnu atbildi gribētu dzirdēt . Vai mēs esam gatavi spēlēt tikai tad , kad to daram atbrīvoti ( un šajā skaistajā spēlē un sadarbībās neviens mūsu skaisto sadarbību spēli nespēj atkārtot ! ) .Bet kad sākas īstā cīņa par medaļām un notiek fiziska grūstīšanās un krampēšana --tad nekā . Un kurš uzņemsies vainu par to , ka bronzas spēlē mēs pie soda piezīmju pārsvara 7-4 turpinam mest tālos ( aizejat pāris reižu garām --pretinieku sods un nomētājiet viņus ar brīvmetieniem ) .
Un uzslava D. Ernštreitam . Domāju normāls TV reportieris . Nu nekā ! Džeki pakāš spēles --visi redzējām kādas šiem sejas ( Novēlu no viņa paņemt kādam interviju tādā brīdī , kad viņam paziņo par kāda tuva cilvēka aiziešanu )

  +6 [+] [-]

, 2024-08-06 18:11, pirms mēneša
...francūžiem kā mājniekiem ar tūkstošiem fanu pilnīgi nekāds spiediens vai ne feldmani????..kaut ko tik stulbu reti nākas dzirdēt...

     [+] [-]

, 2024-08-06 19:05, pirms mēneša
vik18 rakstīja: Ja citas komandas mūs pa to laiku kamēr bij 7-0 noskautoja , tad ko darīja mūsu treneris ? Pilnu atbildi gribētu dzirdēt . Vai mēs esam gatavi spēlēt tikai tad , kad to daram atbrīvoti ( un šajā skaistajā spēlē un sadarbībās neviens mūsu skaisto sadarbību spēli nespēj atkārtot ! ) .Bet kad sākas īstā cīņa par medaļām un notiek fiziska grūstīšanās un krampēšana --tad nekā . Un kurš uzņemsies vainu par to , ka bronzas spēlē mēs pie soda piezīmju pārsvara 7-4 turpinam mest tālos ( aizejat pāris reižu garām --pretinieku sods un nomētājiet viņus ar brīvmetieniem ) .
Un uzslava D. Ernštreitam . Domāju normāls TV reportieris . Nu nekā ! Džeki pakāš spēles --visi redzējām kādas šiem sejas ( Novēlu no viņa paņemt kādam interviju tādā brīdī , kad viņam paziņo par kāda tuva cilvēka aiziešanu )
Atminējos dažu dīvāna eksperta rakstīto, ka Porziņģis neesot gatavs fiziskajam play-off basketbolam. Var jau būt, ka kaut kas līdzīgs notika arī ar mūsu 3x3 čaļiem. Pamatturnīrā, lai arī it kā katra spēle ir svarīga, tomēr ir zemāks koncentrācijas līmenis.

Piekrītu, ka tas būtu liels pluss, ja mūsējie visu sezonu spēlētu kopā. No otras puses ir saprotams, ka puiši ir profesionāļi un par savu darbu grib saņemt pienācīgu samaksu.

Pēc Tokijas runāja, ka 3x3 tagad kļūs daudz profesionālāks u.tt. Nezinu, neko tādu nenovēroju. Pārsvarā tie paši strītbolisti ar visu no tā izrietošo. OK, Francijas komanda varbūt likās, kā lai pasaka, "profesionāli nopietnāka". Nedomāju, ka kaut kas mainīsies nākamajos četros gados un nedomāju, ka Latvijā 3x3 nomirs. Jautājums zinātājiem - ir mums vēl tāda tipa spēlētāji kā Miezis un Lasmanis?

     [+] [-]

, 2024-08-06 19:35, pirms mēneša
petravicus rakstīja: Jāveido komanda, kas visu laiku spēlē kopā, lai veidojas ķīmija un pierod spēlēt kopā sarežģītos apstākļos... ja katrs spēlētājs spēlē citā komandā un kopā sanāk tikai uz lielo turnīru, tad atliek paļauties vien uz veiksmi, jo komandai ķīmija nebūs...
Bet droši, taisi maku vaļā un maksā čaļiem kārtīgu algu visu 4 gadu laikā. Ja Latvijā kāds viņiem būtu gatavs maksāt kaut 3/4 no tā ko Ķīnā saņem, noteikti nekur nebrauktu.
Klupt tagad virsū Feldmanim - aizejat izmērīt temperatūru. Čavars vēl pirms spēles ar FRA teica, treneris visu laiku uzsver spiedienu uz groza apakšu - cik tieši redzējāt izspēles uz groza apakšu pret mazo francūzi.. 1-2 un viss. 3x3 treneris var ietekmēt kaut ko tikai pirms spēles, ja spēlētāji pēctam laukumā aizmirst visu kas teikts - treneris nav vainīgs. Tāpat mazās "nepiespiestās" kļūdas, to treneris nevar ietekmēt. Ja treneris būtu kļūdijies ar komplektāciju, grupā nebūtu 7-0. Tak tur neviens nevienam nedāvina uzvaras, viņas ir jāizcīna un sastāvs kopumā ir patīkami sabalansēts..

  +2 [+] [-]

, 2024-08-06 20:15, pirms mēneša
Draudzene divām rakstīja: Lasot 90% komentārus, vemt gribās. No vienas puses skaidrs, ka lielākā daļa līdzjutēju ir sūkātāji. Panākumu gadījumā dievina savu elkus, bet tiklīdz zaudējums, tā elki kļūst par sūd_brāļiem. Bet negribētu teikt, ka pie vainas ir tas, ka dzīvojam sūkātāju valstī, jo citās valstīs vēl vairāk ... savējos, šāda veida zaudējumu gadījumos. Idiotu ir pilna pasaule un Latvijā idiņu koncentrācija ir proporcionāla. Pa lielam, lasot šos komentārus, pārgribējās rakstīt savējo tādā kontekstā, kā biju iecerējis.
Vienīgais, ko gribētu pateikt - mūsu čaļi, neskatoties ne uz ko, ir superveči. Zaudēt ir jāmāk! Zaudējumi ir sāpīgi, bet mūsējie mācīsies no šīm kļūdām un ies uz nākošajām medaļām. Pieredzi ieguva ļoti nopietnu, pēdējās divas spēles noteikti vajag izskautot, lai šādas kļūdas neatkārtotos nākotnē. Noteikti nedrīkst tagad kādu izcelt, kura dēļ ir zaudējuši, jo zaudēja komanda un tikai komanda savā iekšienē veiks šo analīzi, kur bija zaudējuma iemesli un ko darīt nākotnē, lai kaut kas tāds neatkārtotos. Pa īstam, jau zaudējumā piedalījās visi - gan Miezis ar to, ka nevarēja iemest savus metienus, kurus nekad nemet garām, gan Raimo ar Lāci, kuri pēdējā dienā nespēja nokoncentrēties un bija redzams, ka regulārās sazonas basketbola spēlēšana dod negatīvu ietekmi 3x3 basītī tieši krīzes situācijās, kad nav laika domāt, kad ķermenis un smadzenes ieslēdzas speciālā režīmā, kur ir ļoti svarīga iepriekš atstrādātā rutīna, gan Lasmanis, kurš statistiski nospēlēja lieliski, bet pa īstam vajadzīgā brīdī neiemeta sodiņus (pret leišiem galotnē +2 būtu ļoti nopietns arguments) vai neatdeva ekstra piespēli un vienīgais, būdams uz pozītīva emociju viļņa rezultatīva personīgā snieguma ietekmē, nespēja iedot vajadzīgos padomus vajadzīgā brīdī komandas biedriem, kuri, kā redzams, nebija savā ādā un tad, kad bija vajadzīgi caurgājieni, pie 7 leišu sakrātajām piezīmēm, turpināju nesaprotamu 3pt kontestu... Arī tiesneši(!) kaut kādā mirklī palīdzēja francūžiem. Būtu naivi domāt, ka francūžiem nebūs savās mājās tiesnešu atbalsta, jo tikai latvijā ir iespējams, ka māju spēlēs savējie tiesneši norok savējos. Iespējams netīšām, palīdzēja arī leišiem, kad Miezis izrāva zem groza bumbu no lietuvieša rokām, bet tika par to nosodīts un patiesībā ar to tika izšķirts spēles liktenis...
Vēči galvas augšā - vēl jums būs skaistas uzvaras, kad visa sūkātāju Armija uzgavilēs, aizmirstot visu, ko šodien izgāza "samazgu veidā" jums uz galvas.
Lūk, palags!

  +1 [+] [-]

, 2024-08-06 21:06, pirms mēneša
Mirāža rakstīja: Lūk, palags!
Tas Valeiko komentārs?

  +1 [+] [-]

, 2024-08-06 22:19, pirms mēneša
zaxx rakstīja: ...nebija nekāda plāna tik žāri tālos, kuri nekrīt...
Latvijas basīša treneru skolas klasika un jau gadu desmitiem...
Labi, ka Banki lielajā basī kaut ko pamainīja vismaz... Bet šī frukta, Feldmaņa, pielietojamība ir vispār neskaidra.

  +1 [+] [-]

, 2024-08-06 23:47, pirms mēneša
Prasu VĒLREIZ — kā šis prātvēders īsti pielietoja finālos savas izslavētās 1000 idejas un shēmas? Pazaudēja savus pierakstus? Vai kāds tos nospēra?

  +2 [+] [-]

, 2024-08-07 01:52, pirms mēneša
100% treneru zāģi! Mēs sen pusfinālā, jāskauto pretinieki, bet mēs neko nemainam, nespēlējam basi ti k dulli puļījam. Tak skaidrs, kāds spiediens būs spēlē ar frančiem, skaidrs, ka jāspēlē visiem 3 čaļiem, kas laukumā...Mūsējo līderi var droši segt divi, jo divi uz groza neskatās, nav gatavi uzbrukt...Kā vaina, ja ne treneru???

     [+] [-]

, 2024-08-07 07:40, pirms mēneša
balts rakstīja: 100% treneru zāģi! Mēs sen pusfinālā, jāskauto pretinieki, bet mēs neko nemainam, nespēlējam basi ti k dulli puļījam. Tak skaidrs, kāds spiediens būs spēlē ar frančiem, skaidrs, ka jāspēlē visiem 3 čaļiem, kas laukumā...Mūsējo līderi var droši segt divi, jo divi uz groza neskatās, nav gatavi uzbrukt...Kā vaina, ja ne treneru???
Raimo vispār dabūjis bumbu jutās kā karstu kartupeli saņēmis un steida no tās atbrīvoties ,tikai ne pa grozu mest......

     [+] [-]

, 2024-08-07 08:53, pirms mēneša
Lielu daļu vainas par uzlikto spiedienu var uzņemties žurnālisti un pārējā sabiedrība...

     [+] [-]

, 2024-08-07 10:22, pirms mēneša
Vajadzēja atdot spēli SERBIEM,. Fra Ned tiktos jau 1/4

     [+] [-]

, 2024-08-07 12:32, pirms mēneša
Neko nepārmetu mūsējiem, līdz pusfinālam arī ir jātiek. Tas, ka mūsu sportisti svarīgākajos mačos mēdz lūzt, un regulāri, nu ko darīt, tādi esam, emocionāli. Uzskatu, ka mums nepaveicās, pirmā izslēgšanas spēle pret Franciju, tas bija sliktākais variants. Un tā arī ir, es nezinu kāpēc, bet francūži, vienalga kādā sporta veidā, ja spēlē, sacenšas savās mājās, viņiem, tā teikt, pieaug spārni, nevis spiediens. Es jau nojautu, ka šāds būs iznākums. Spēle ar Lietuvu bija, kā cīņa spēlējot ar nošļukušām biksēm. Zāģi varēja paredzēt(pēc slēles ar FRA).

     [+] [-]

, 2024-08-07 13:14, pirms mēneša
Feldmanim visu cieņu!!! 7 uzvaras, bet līderus petīja, analīzēja un atrada pret mums variantus. Ja LOK nevajadzētu uzturēt tos daudzos ar Lazdiņu priekšā mūļus, treners varētu vairāk veltīt laika arī pretinieku izpētei, bet cik zinu ir jāuztur ģimene strādājot par sporta skolotāju....