Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Suharevs: "Plēsnieks man ir kā brālis, prieks, ka viņš atbrauks palīgā"

Rolands Eliņš

Suharevs: "Plēsnieks man ir kā brālis, prieks, ka viņš atbrauks palīgā"
Ritvars Suharevs. Foto: Māris Vancevičs/LOK

Portāls Sportacentrs.com Latvijas svarcēlāju Ritvaru Suharevu satika olimpiskajā ciematā pēc rīta treniņa. Viņam starts gaidāms pēc nedēļas, kad klātienē savu atbalstu sniegt ieradīsies arī Tokijas spēļu medaļnieks Artūrs Plēsnieks. Ritvars pauda apņēmību tiekties uz maksimumu un nežēlot sevi, taču atzina, ka konkurence būs ļoti spēcīga un uz augstām vietām pretendēs principā visi 12 sacensību dalībnieki.

"No rītiem pārsvarā taisām fiziskos vingrinājumus - pietupieni, lēcieni, strādājam ar hantelītēm, stiepšanās, prese," par savu treniņu gaitu Parīzē stāstīja Ritvars Suharevs. "Bet vakarā taisām klasiskos vingrinājumus grūšanā un raušanā. Vienā dienā ar lielākiem svariem, vienā dienā ar mazākiem. Treniņi divreiz dienā, protams, neskaitot rīta rosmi. Rīta rosme šeit sanāk īsa, jo ir maz laika."

Latvijas svarcēlājs teica, ka olimpiskajā ciematā nodrošināti lieliski treniņu apstākļi, teicams inventārs, turklāt ir arī brīvības sajūta: "Vienmēr pietiek vietas, ir brīvs plašums gan pa labi, gan pa kreisi."

"Kopumā fiziski jūtos ļoti labi. Minimāli pleciņš traucē," sacīja Suharevs. "Iepriekš bija divas operācijas, un tās joprojām atgādina par sevi. Arī morāli ir laba sajūta - trenerim Andruškevičam šīs ir astotās olimpiskās spēles, viņš sagatavojis sportistus trīs olimpiskajām medaļām un arī man visu pasaka priekšā. Izjūtu arī olimpiskās delegācijas atbalstu, jūtu, ka viņi ir man blakus un palīdz sagatavoties."

Šīs ir pirmās olimpiskās spēles kopš 2012. gada, kad Latviju pārstāv tikai viens svarcēlājs - Rio startēja Artūrs Plēsnieks un Rebeka Ibrahima, Tokijā startēja Plēsnieks un Suharevs. Ritvars atzina, ka nedaudz izjūt to papildus spiedienu, ka tagad visa atbildība šī sporta veida pārstāvniecībā ir uz viņu kā vienīgo izlases dalībnieku.

"Vairāk es to izjutu tad, kad Artūrs nekvalificējās OS. Tad izjutu trenera lielāku pievēršanos man, fokuss pārgāja uz mani," sacīja Suharevs. "Patiešām vēlējos, lai būtu arī Artūrs, pārdzīvoju, kad viņš nekvalificējās. Viņš man ir kā brālis, kā daļa no ģimenes. Ar viņu šeit arī man būtu vieglāk. Taču nekas, Artūrs atlidos un atbalstīs sacensību laikā, un tāpat mēs šeit būsim divatā. Viņš ieradīsies 7. augustā un pēc tam 8. augustā būs sacensībās."

Salīdzinājumā ar Tokiju, svarcelšanā mainītas svara kategorijas, kas ietekmēja arī Plēsnieka situāciju. Tokijā Suharevs ieguva sesto vietu svara kategorijā līdz 81kg, bet Parīzē startēs svara kategorijā līdz 73kg, jo pēc tam nākamā kategorija būtu jau līdz 89kg. Tas saistīts ar to, ka samazināts disciplīnu skaits svarcelšanā - ja Tokijā tika sadalīti 14 medaļu komplekti (pa septiņiem sievietēm un vīriešiem), tad Parīzē būs vairs tikai desmit - pa pieciem komplektiem vīru un dāmu konkurencē.

"Jā, arī mani tas ietekmē. Iepriekš man normālās dienās svars bija 85kg, bet tagad startēju svara kategorijā līdz 73kg," stāstīja Suharevs. "Nometu 13 kilogramus. Smagi, jā, taču to operāciju dēļ arī nebija tik liela treniņu slodze un negribējās arī tik daudz ēst, un jau tad svars nokritās. Bet tagad pamatīga diēta, visa komanda kopā pie tā strādājām. Taču jūtos diezgan labi, jūtos pat ātrāks un spēcīgāks nekā iepriekš."

Šajā svara kategorijā startēs 12 svarcēlāji, un Suharevs ieteica rēķināties ar ļoti lielu konkurenci, sakot, ka principā jebkurš no šiem 12 vīriem ir medaļu pretendents, protams, ieskaitot arī viņu pašu: "Nevienam neko gan nesolu un neprognozēju, taču aicinu skatīties un sekot līdzi. Līdzjutējiem teikšu: atbalstiet katru mūsu sportistu! Mums jau tā viņu ir maz. Tāpēc neko konkrēti nesolīšu, bet centīšos paveikt maksimumu. Galvenais, lai tie pleciņi maču dienā jūtas labi, bet domāju, ka Latvijas medicīniskā komanda šeit ar mani ir paveikusi lielisku darbu."

SOK oficiālajā sacensību protokolā Suhareva pirmssacensību rezultāts norādīts 343kg, kas ir devītais labākais 12 sportistu konkurencē, tiesa, kā jau viņš saka, rezultāti ir blīvi - Indonēzijas sportistam Rizki Juniansjam ir 356kg, kamēr nevienam citam nav virs 350kg.

Suharevs arī paskaidroja, ka šajās sacensībās būs jāsāk uzreiz ar lieliem svariem, neatstājot ieskriešanās vietu: "Ja viss izdosies, tad būs labi. Ja neizdosies, tad nu ko, tāds ir sports. Taču šeit nav ko sevi žēlot, vienkārši jāiet uz maksimumu. Citās sacensībās ir tā, ka varbūt nepieciešama kāda mazā medaļa vai konkrēts rezultāts, tad var sākt ar mazākiem svariem. Bet šeit nav mazo medaļu raušanā un grūšanā, ir tikai viena olimpiskā medaļa."

"Man neko nedos tas, ja, piemēram, raušanā būšu otrais vai trešais. Svarīga būs tikai rezultātu summa," apņēmīgi teica Latvijas 25 gadus vecais svarcēlājs.

Sportacentrs.com no Parīzes

Noderīgas saites:

Olimpisko spēļu jaunumi
Latvijas sportistu starti un rezultāti
SPORTLAND lielā prognožu spēle
K SENUKAI Esi meistars - trāpi skaitli!