Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Lems par paralimpisko prēmiju pielīdzināšanu olimpiskajām

Andrejs Siliņš

Lems par paralimpisko prēmiju pielīdzināšanu olimpiskajām
Paralimpiskais čempions Aigars Apinis par Londonā izcīnīto zeltu varētu saņemt tikpat, cik Māris Štrombergs par Londonā izcīnīto uzvaru
Foto: Andris Pimenovs

Otrdien Ministru kabinets (MK) lems par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta un jaunatnes departamenta ierosināto priekšlikumu mainīt paralimpiešu prēmēšanas principus, pielīdzinot tos klasisko olimpisko spēļu izcilnieku prēmiju standartam.

"Ja šobrīd par pirmo vietu paralimpietis var saņemt līdz 50 000 latu, tad jaunie noteikumi paredzēs vienādas iespējas un standartsituācijas visiem sportistiem," sarunā ar portālu Sportacentrs.com pastāstīja IZM Sporta un jaunatnes departamenta direktore Ulrika Auniņa. "Tādējādi vēlamies novērst jebkādu diskrimināciju un dodam visu spēļu uzvarētājiem vienlīdzīgas iespējas."

Priekšlikums tikšot iesniegts izskatīšanai otrdien paredzētajā Ministru kabineta (MK) sēdē. Tad arī kļūs zināms, vai šādi grozījumi stāsies spēkā, un paralimpisko spēļu izcilnieki varēs iegūt tādas pašas prēmijas, kā klasisko olimpisko spēļu medaļnieki.

Priekšlikumā paralimpiešu prēmiju pielīdzināšana klasiskajiem sportistiem būšot paredzēta arī par izcīnītajām vietām pasaules un Eiropas čempionātos.

MK noteikumi Nr.26 "Noteikumi par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru" līdz šim paredzēja, ka par paralimpiskajās spēlēs un nedzirdīgo spēlēs iegūto pirmo vietu piešķirama prēmija līdz 50 000 latu, kas ir divas reizes mazāk nekā par izcīnītu zeltu klasiskajās olimpiskajās spēlēs.

Latviešu paralimpietis Aigars Apinis Londonā izcīnīja trešo olimpisko zeltu, uzvarot Lodes grūšanas sacensībās, savukārt sudrabu Apinis izcīnīja diska mešanas sektorā.

 +13 [+] [-]

, 2012-09-14 17:14, pirms 12 gadiem
Te vēl ir kādi jautājumi? Protams, ka viņam ir jāsaņem tikpat, cik saņēma Māris. Abi ieguldījuši milzīgu darbu un olimpiskās spēles paliek olimpiskās spēles. Tas būt ļoti necilvēcīgi, ja Aigars nesaņems tikpat cik Māris.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2012-09-14 17:19, pirms 12 gadiem
ar ko tad atšķiras Apiņa zelts no Štromberga zelta! Apinis arī ir cilvēks tā pat kā visi pārējie. Takā nekādu dalīšanu. visiem vienlīdzību. sportists ir un paliek sportists.

  +8 [+] [-]

, 2012-09-14 17:24, pirms 12 gadiem
Protams, ka parolimpiskās spēles nenes tādu popularitāti, taču tīri cilvēcīgi atalgojumam vajadzētu būt vienādam...

  +5 [+] [-]

, 2012-09-14 17:31, pirms 12 gadiem
mazāk protams un pat stipri mazāk! tas nav tas...

  -2 [+] [-]

, 2012-09-14 17:32, pirms 12 gadiem
Olimpiskā medaļa ir tikpat vērta kā paralimipskā,tā kā bez variantiem atalgojumam jābūt vienādam!

 +14 [+] [-]

, 2012-09-14 17:47, pirms 12 gadiem
Koru olimpiādē kurš katrs koris nevar iegūt trīs zelta medaļas... ja labi padomātu un pagooglētu noteikti, ka vēl varētu atrast daudz piemērus, kur cilvēki pelnījuši dāsnas prēmijas... tomēr naudiņa visiem netiek. Daudzi teiks: "Kam vispār interesē tie kori u.t.t. ?"
Variet ielikt 378 mīnusus, bet kam īsti interesē paraolimpiskās spēles.

  +6 [+] [-]

, 2012-09-14 18:10, pirms 12 gadiem
Absolūtais čempions - vienkārši labākais noteiktā disciplīnā un nav nozīmes kā tu izskaties, kādi ir tavi auguma parametri, kāds ir tavs vecums, kāds ir tavs veselības stāvoklis, kādi ir tavi netikumi, rakstura iezīmes, reliģiskā piederība, ādas krāsa vai vēl velns sazin kas. tu vienkārši esi labākais šajā disciplīnā un pārējais ir tikai blakus lietas, kas tev palīdz vai traucē tādam būt.

nenoniecinu nevienu sportistu, kurš ir spējis sasniegt augstvērtīgus rezultātus, tomēr ne visus kādu sacensību čempionus es ierindotu šo "absolūto čempionu" kategorijā. es pie tādiem nepieskaitu (tas ir mans personiskais viedoklis, ar kuru dalos, bet kuru nevienam necenšos uzspiest) junioru, studentu, veterānu, armijnieku, kāda noteikta kontinenta iedzīvotāju sacensību uzvarētāju, olimpisko spēļu uzvarētājus kaut kādās ierobežotās svaru kategorijās (piem., salīdzinājumam svarcelšana un lodes grūšana - arī lodes grūšanā auguma parametriem ir ļoti liela nozīme, bet tur atšķirībā no svarcelšanas nedod medaļu labākajam starp 60kg vai 100 kg smagajiem), vai paralimpisko spēļu uzvarētājus.

  +2 [+] [-]

, 2012-09-14 18:48, pirms 12 gadiem
Jautājums par lemšanu ir aizvainojošs priekš sportistiem ar ierobežotiem kustību traucējumiem.
Lems vai tu esi cilvēks vai puscilvēks!

  -1 [+] [-]

, 2012-09-14 19:03, pirms 12 gadiem
galīgi nav žēl viņam un neskaužu, bet tie argumenti,ka "ieguldīts milzīgs darbs", "jautājums ir aizvainojošs" neiztur nekādu kritiku. Lielās prēmijas olimpisko spēļu čempioniem ir dēļ publicitātes, tas ir ārpus kārtas.
Pasaules čempioniem taču nedod tik pat daudz, ja nemaldos, tad neolimpisko sporta veidu čempioniem vēl mazāk. Cik tad Serģa komanda dabūja par saviem tituliem? Un "lielu darbu" iegulda arī lidmodelisma un koru olimpiādes čempioni.

  -4 [+] [-]

, 2012-09-14 19:29, pirms 12 gadiem
emssis_19 rakstīja: Protams, ka parolimpiskās spēles nenes tādu popularitāti, taču tīri cilvēcīgi atalgojumam vajadzētu būt vienādam...
Tas ka latvija "nenes popularitati", nenozime, ka citur ari ta ir. Londona bija pilni stadiumi.

  -2 [+] [-]

, 2012-09-14 19:32, pirms 12 gadiem
Swordsman rakstīja: .. Cik tad Serģa komanda dabūja par saviem tituliem? Un "lielu darbu" iegulda arī lidmodelisma un koru olimpiādes čempioni.
Serga sportaveids ir nepopulars. Diemzel. Un citur pat olimpistiskos cempinus ta nepreme. Briti tik izdod pastmarku ar sportista attelu. Ta luk!

  +3 [+] [-]

, 2012-09-14 19:49, pirms 12 gadiem
Iws91 rakstīja: Te vēl ir kādi jautājumi? Protams, ka viņam ir jāsaņem tikpat, cik saņēma Māris. Abi ieguldījuši milzīgu darbu un olimpiskās spēles paliek olimpiskās spēles. Tas būt ļoti necilvēcīgi, ja Aigars nesaņems tikpat cik Māris.
Pilnibā neatbalstu. Maksā par valsts atpazīstamības veicināšanu. Paralimpisko spēļu popularitate ir ļoti optimistiskajā gadījumā 10 reizes mazāka, reāli pēc skatāmības reitinga domāju, ka desmitus reižu mazāka. Tikai uz pusi mazāka naudas balva ir vairāk kā gana. Runājot par ieguldīto darbu tad daudzi grāvju racēji dzīvē ir ieguldījuši vairak darba, tad uzrīkosim arī šiem olimpiādi un izmaksāsim pa 100K LVL. Pie kājas, ka šīs spēles skatīties tikai četri mazpisānu pudeļu brāļi.
Slēpts komentārs: Leons_Dravnieks

  -3 [+] [-]

, 2012-09-14 20:27, pirms 12 gadiem
par ko tur vsp lemt????
Apinis ir sasniedzis 3 olimpiskajās spēlēs daudz vairāk nekā visi olimpieši kopā, viņam pienāktos nevis 50 000 Ls, bet vismaz 2 reizes vairāk!!

  +5 [+] [-]

, 2012-09-14 20:32, pirms 12 gadiem
Nepārprotiet mani - es ļoti cienu šos cilvēkus, kuri, par spīti visam, ir saņēmušies un labi nostartējuši paralimpiskajās spēlēs, bet es uzskatu, ka tie 50% ir pamatoti, jo konkurence ir nesalīdzināmi mazāka un arī skatītāju paralimpiskajām spēlēm ir daudz mazāk (arī atspoguļojums medijos ir mazāks).

Ja kāds man nepiekrīt, tad aicinājums aizdomāties - jau pēc šābrīža sistēmas Apinis, viņa treneris un vēl pāris cilvēki saņems daudz lielāku prēmiju nekā Plaviņš un Šmēdiņš (PŠ pienākas 20 000 vai 25 000, Apinim pagaidām 50 000, varbūt 100 000). Apiņa treneris vispār saņems aptuveni tikpat, cik Štrombergs, jo būs prēmijas arī par citu audzēkņu (arī 10niekā) vietām, kas ir tik augstas mazās konkurences dēļ.

Nevar salīdzināt emocijas un publicitāti, ko mums deva PŠ bronza Londonas Olimpiskajās spēlēs un Apiņa medaļas Paralimpiskajās spēlēs. Man ir prieks par Apini, bet jebkurš, kurš teiks, ka PŠ medaļa nebija nozīmīgāka, melos... Pēc jaunās sistēmas Apinim pienāktos 4(!) reizes lielāka prēmija nekā Pļaviņam un Šmēdiņam. Tas ir absurds...

Nerunājot par citiem sportistiem, kuri dabūja augstas vietas, jo bija maz dalībnieku. Man nav žēl, bet prēmijas nav samērīgas - tad P/Š vajag piešķirt lielāku prēmiju...

  +3 [+] [-]

, 2012-09-14 20:49, pirms 12 gadiem
Man arī vislielākā cieņa pret invalīdiem un viņu sportiskiem panākumiem. Un atbalstu, ka viņi ir jāatbalsta un jāprēmē. Bet sports no saviem pirmsākumiem senajā Grieķijā bijis orientēts uz vislabākā noskaidrošanu. Tas, kurš attiecīgajā veidā ir vislabākais ir pelnījis vislielāko atbalstu un cieņu. Tas, kurš objektīvu, vai subjektīvu iemeslu dēļ nespēj būt par vislabāko, nav vislabākais... Savādāk drīz mēs nosnāksim pie balsojuma par to ka geju, lesbiešu un transeksuāļu speļu uzvarētājs ir pelnījis līdzvērtīgu godalgojumu kā olimpisko spēļu uzvarētājs... Jau iepriekš atvainojos, ja esmu kādu aizvainojis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-09-14 20:57, pirms 12 gadiem
Pumalv rakstīja: ..Tas ir absurds...
Isteniba jau absurds ir pati sportistu premesana. Tai vajadzetu but vairak simboliskai. Tacu jabut atbalstam jebkuram sporta veidam un 10x vairak, neka tas ir paslaik.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-09-14 21:44, pirms 12 gadiem
a cik daudz dabūja latvijas invalīdu (neesmu īsti pārliecināts,kā to sauc) izlase hokejā,kad izcīnīja zeltu pasaules čempī??

  +1 [+] [-]

, 2012-09-14 22:17, pirms 12 gadiem
Ļoti cienu šos cilvēkus un nevienu no viņiem nenosaukšu par "tūristu" utt. Man nav pat 50% gribasspēka kā Apinim un jebkuram citam no viņiem. Bet... cik translācijas jūs noskatījāties no šīms spēlēm? Visu izšķir sacensību reitings.
Man visi šie sportisti ir Megazvaigznes kā cilvēki un cīnītāji, bet nevis kā sportisti.

  +4 [+] [-]

, 2012-09-14 22:38, pirms 12 gadiem
Tādējādi vēlamies novērst jebkādu diskrimināciju un dodam visu spēļu uzvarētājiem vienlīdzīgas iespējas.

Šķēpa mešana Paralimpiskajās spēlēs:
Men's Javelin Throw - F12/13
Men's Javelin Throw - F42
Men's Javelin Throw - F44
Men's Javelin Throw - F57/58
Men's Javelin Throw - F33/34
Men's Javelin Throw - F40
Men's Javelin Throw - F52/53
Men's Javelin Throw - F54/55/56

Tātad paralimpiskajās spēlēs sadalīti 8 medaļu komplekti šajā vienā disciplīnā.

Diska mešana Paralimpiskajās spēlēs:
Men's Discus Throw - F32/33/34
Men's Discus Throw - F35/36
Men's Discus Throw - F37/38
Men's Discus Throw - F44
Men's Discus Throw - F11
Men's Discus Throw - F57/58
Men's Discus Throw - F40
Men's Discus Throw - F42
Men's Discus Throw - F51/52/53
Men's Discus Throw - F54/55/56

Tātad tika sadalīti desmit medaļu komplekti tikai vienā disciplīnā.

Vai tiešām tiek novērsta diskriminācija? Vai ir vienlīdzīgi, ka zelta medaļa kādā no šīm kategorijām (vienas disciplīnas ietvaros) ir pielīdzināma Olimpiskajam zeltam?

Visu cieņu paralimpiešiem. Novēlu izturību un cīņassparu. Bet šis ir ļoti negodīgi. Protams, neviens neiebildīs (un arī tā ir pareiza rīcība), jo paralimpiešiem jau tā nav pati vieglākā dzīve.

  -4 [+] [-]

, 2012-09-15 00:13, pirms 12 gadiem
tāda sajūta, ka ir kādi 100 paraolimpieši, kuriem nu būtu jāizmaksā katram pa 100 000 Ls par zelta medaļu...dažs jau aiziet tādā sviestā, ka sāk apcerēt grāvja racēju ieguldījumu tautsaimniecībā utt.
tā jau nav sportistu vaina, ka šīs spēles sab.tv netranslē!

  +2 [+] [-]

, 2012-09-15 01:13, pirms 12 gadiem
īpatnis rakstīja: Serga sportaveids ir nepopulars. Diemzel. Un citur pat olimpistiskos cempinus ta nepreme. Briti tik izdod pastmarku ar sportista attelu. Ta luk!
un paralimpiskā lodes grūšana ir ārkārtīgi populāra? Tur konkurence lielāka? Serģis mazāk darbu ieguldījis?
Ja tas ir vienkārši tāpēc,ka invalīds - tas ir pavisam cits jautājums, par invalīdu pensijām visiem invalīdiem,ne jau viņš viens tāds. Bet ja tīri sportiski - vai nu tikai lielajai olimpiādei vairāk, vai arī pilnīgi visiem vienādi, kaut vai tas ir lidmodelists vai makšķernieks.

  -4 [+] [-]

, 2012-09-15 05:37, pirms 12 gadiem
Piekrītu, ka para spēlēs neviens neskatās, bet Apinis ir pelnījis pat 500.000 LVL, lūdzu izmaksājiet !!!

     [+] [-]

, 2012-09-15 08:45, pirms 12 gadiem
boswel rakstīja: Piekrītu, ka para spēlēs neviens neskatās, bet Apinis ir pelnījis pat 500.000 LVL, lūdzu izmaksājiet !!!
500k stipri par daudz... 100k par zeltu, ne vairāk.

     [+] [-]

, 2012-09-16 13:52, pirms 12 gadiem
Vai zināt, ko Apinis tiešām būtu pelnījis? Lielisku, dāsnu sponsorēšanas līgumu no kāda (ne valsts) uzņēmuma, par ko viņš reklamētu šo produkciju.