Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Japānā sākušās paralimpisko spēļu lāpas iedegšanas ceremonijas

Rolands Eliņš

Japānā sākušās paralimpisko spēļu lāpas iedegšanas ceremonijas
Foto: Reuters/Scanpix

LETA--AFP. Japānā ceturtdien notika pirmās paralimpisko spēļu lāpas iedegšanas ceremonijas. Tradicionālās lāpas stafetes pa publiskiem ceļiem vietā paralimpisko spēļu lāpas iedegšanas ceremonijas nedēļas laikā notiks dažādās Japānas pilsētās, uguni pārnesot no lāpas uz lāpu.

Beigās visas lāpas tiks nogādātas Tokijā un apvienotas, tomēr organizatori ir atteikušies no plāniem Tokijā lāpas ceļa malās ļaut pulcēties skatītājiem.

Sportisti gaida varasiestāžu lēmumu par to, vai spēles klātienē varēs vērot līdzjutēji. Tokijas olimpiskajās spēlēs, kas beidzās svētdien, skatītāju atbalsts klātienē bija liegts Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumu dēļ.

Lai gan Japānai pandēmijas laikā ir izdevies salīdzinoši labi kontrolēt vīrusa izplatību, pieaugot lipīgākā delta varianta izplatībai saslimšanas gadījumu skaits sasniedz jaunus rekordus.

Tokijā un vēl piecos reģionos vīrusa izplatības dēļ ir noteikta ārkārtas situācija, kuras laikā bariem un restorāniem aizliegts pasniegt alkoholiskos dzērienus, kā arī tie jāslēdz līdz plkst.20.

Olimpisko spēļu laikā Tokijā tika konstatēti 511 Covid-19 gadījumi. Organizatori noliedz, ka olimpisko spēļu norise ir saistīta ar pieaugošo infekcijas izplatību Japānas galvaspilsētā.

Japānā līdz šim reģistrēti 15 300 nāves gadījumi, kas saistīti ar Covid-19. Vakcināciju pilnībā pabeiguši apmēram 35% Japānas iedzīvotāju, bet vismaz 65 gadu vecumu sasniegušo cilvēku vidū vakcinācijas aptvere pārsniedz 80%.

LETA jau ziņoja, ka Tokijas paralimpiskajās spēlēs Latvijas komandu pārstāvēs septiņi sportisti septiņās disciplīnās, no kuriem karognesēji būs Aigars Apinis un Ieva Melle.

Latvijas komandu diska mešanā sesto reizi pārstāvēs Aigars Apinis, kā arī Diāna Dadzīte, kura otro reizi paralimpiskajās spēlēs metīs arī šķēpu. Lodes grūšanā ceturto reizi startēs Edgars Bergs, bet pirmo reizi paralimpiskajās spēlēs piedalīsies Baiba Rorbaha, kura startēs vālītes mešanas disciplīnā. Iejādē trešo reizi piedalīsies Rihards Snikus, bet viņa zirgam tās būs otrās paralimpiskās spēles.

Savukārt peldēšanā Latviju pārstāvēs Jurijs Semjonovs, kurš paralimpiskajās spēlēs piedalīsies pirmo reizi, bet loka šaušanā pieteikta Ieva Melle.

Latvijas sportistus atbalstīs treneri un asistenti Aldis Šūpulnieks, Gunta Ozoliņa, Ināra Aperāne, Maija Ukstiņa, Darja Tihomirova un Agnese Roziņa un Haralds Lučkovskis. Sporta ārste būs Sandra Rozenštoka un fizioterapeite Signe Rinkule.

Paralimpiskajās spēlēs Tokijā sacentīsies 4237 sportisti no 164 pasaules valstīm, kā arī Japānā ieradīsies ap 12 000 komandu personāla un amatpersonu. Tokijas paralimpiskās spēles notiks no 24.augusta līdz 15 septembrim.

Šīs būs astotās vasaras paralimpiskās spēles pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, kurās piedalīsies pašmāju sportisti.

Kopumā Tokijā šogad paralimpisko spēļu programmā iekļauti 22 sporta veidi - loka šaušana, badmintons, boča, kanoe airēšana, riteņbraukšana, paralimpiskā iejāde, futbols, golbols, galda teniss, taekvando, džudo, pauerliftings, airēšana, šaušana, sēdvolejbols, peldēšana, triatlons, ratiņbasketbols, ratiņpaukošana, ratiņregbijs, kā arī ratiņteniss.

Tokija paralimpiskās spēles uzņems otro reizi vēsturē.

Izmantotie resursi:
LETA