Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Klots: "Norvēģijā ir slikts ledus, jābrauc kā pa nogreiderētu zemes ceļu"

Emils Ozerinskis

Klots: "Norvēģijā ir slikts ledus, jābrauc kā pa nogreiderētu zemes ceļu"
Arturs Klots. Foto: Ģirts Kehris/IBSF

LETA. Divkārtējam pasaules čempionam parabobslejā Arturam Klotam nav mīļāko trašu, un pie visām ir jāpierod, sarunā ar LETA stāsta Pasaules kausa parabobslejā kopvērtējuma vicelīderis Arturs Klots.

“Nav tādu mīļāko trašu. Protams, kad ir kāda jauna trase, paiet laiks, kamēr piešaujies, bet savādāk trases jau no galvas zinām. Daudz esam braukuši,” saka Klots.

Parabobslejists, kurš šajā sporta veidā ir jau vairāk nekā desmit gadus, ir sakrājis startus daudzās trasēs – ASV trasēs Pārksitijā un Leikplesidā, Kanādas trasē Kalgari, Laplaņas trasē Francijā, Oberhofas trasē Vācijā, Siguldā, Sanktmoricā, Norvēģijas trasē Lillehammerā un Īglsas trasē Austrijā.

“Pagājušogad gribējām arī Vistlerā braukt, bet kaut kas ar loģistiku nesanāca,” par 2010.gada olimpisko trasi, kas izslavēta ar saviem ātrumiem, saka Klots.

Viņš piebilst, ka labam pilotam Vistleras trase grūtības nesagādā, minot, ka no augšas Vistlerā ir braukuši kanādietis Lonijs Bisonets un Korijs Maps.

Viņš saka ka visklusākā trase ir Sanktmoricā, kur dabiskais ledus ir savādāks un braukšana ir mīkstāka.

“Norvēģijā ir slikts ledus. Tā ir kā braukšana pa zemes ceļu, kad greideris ir nobraucis. Brauc kā ar mašīnu pa bedrītēm,” Lillehammeras trasi, kurā šosezon vēl ir jābrauc, raksturo parabobslejists. Viņš piebilst, ka arī Siguldā var just bedres, “kaut gan Siguldā ledus ir viens no labākajiem”.

Ar trasēm tikt galā palīdz gan trenere Vita Kotāne, Kira “var nofilmēt un pēc tam parādīt, kā brauciens notiek”, gan “Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) treneri, kuru vidū ir arī bijušais Latvijas pilots Edgars Maskalāns”.

Klots skaidro, ka IBSF katriem mačiem sportistiem dod divus trenerus, kuri palīdz visu valstu braucējiem.

“Pēc treniņiem visu valstu sportistiem ir kopējs videoapskats, kurā tiek parādītas kļūdas un labākie braucieni,” par procesu saka Latvijas sportists.

Viņš norāda, ka parabobslejistu kolektīvs Klotam liekas draudzīgāks nekā bobslejistiem.

“Viens no otra neslēpjas. Varbūt, ja kāds kaut ko braukšanā atrod, kādreiz to citiem nepasaka,” saka Klots.

Tāpat IBSF sacensībās nodrošina arī mehāniķus, kuri sportistiem palīdz.

“Mēs vienīgi kamanas nevaram pārvietot, bet kamanās paši ielecam un no tām izkāpjam – no ratiņkrēsla – kamanās un no kamanām – ratiņkrēslā,” stāsta Latvijas parabobslejists. “Kamanas vajag uzlikt uz palaišanas sistēmas, un finišā viņi palīdz braucamos iekrāmēt mašīnā, lai uzvestu augšā uz startu.”

Pēc aizvadītajiem pieciem Pasaules kausa posmiem Klots ar 995 punktiem ieņem otro vietu, vienu punktu zaudējot Korijam Mapam no Lielbritānijas, kurš ceturtdien Sanktmoricā bija trešais. Trešais kopvērtējumā ar 956 punktiem ir ASV parabobslejists Roberto Balks.

Eiropas čempionāts tika pārcelts uz šonedēļ Norvēģijas trasē Lillehammerā notiekošo Pasaules kausa posmu, un tā norise plānota piektdien.

Izmantotie resursi:
LETA