Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2546, Did:0, useCase: 3

Guntars Paste: "Krievija un Somija spēlēs finālā labāku vārtsargu dēļ"

Guntars Paste
Guntars Paste

Guntars Paste: "Krievija un Somija spēlēs finālā labāku vārtsargu dēļ"
Sergejs Bobrovskis
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

2014. gada pasaules hokeja čempionātā noskaidrotas četras pusfinālistes - pašreizējā titula īpašniece Zviedrija, astoņas uzvaras pēc kārtas izcīnījusī Krievija, Čehija un kanādiešus apspēlējusī Somija. Pēc "Olybet" hokeja eksperta Guntara Pastes domām, neviena ceturtdaļfināla iznākums nav uzskatāms par pārsteigumu, savukārt Baltkrievijā notiekošā turnīra finālā redzēsim krievu un somu dueli, kas bagāts ar intrigām.

2014. gada pasaules hokeja čempionāta pusfinālā pēdējā iekļuva pašreizējā titula glabātāja Zviedrija, kas, pateicoties aizsarga Matiasa Ekholma solo 54. minūtē, ar 3:2 pieveica mājiniekus baltkrievus. Ironiskākais, ka mirkli iepriekš tieši viņš pārkāpa noteikumus un nopelnīja soda metienu pret Alekseju Kaļužniju. Nostrādāja hokeja likums: neiemet tu, iemetīs tev. Atgriežoties pie soda metiena, bija sajūta, ka Kaļužnijs nemaz netic, ka var iemest. Un tas spēlē lielu lomu, jo skandināvu vārtsargs ieguva pārliecību un nedeva nekādas cerības. Lai gan Kaļužnijs ir 37 gadus vecs, pieredzējis uzbrucējs, viņš nebija gatavs lielo atbildības nastu iznest uz saviem pleciem. Labāk būtu mēģinājis izcelties ar metienu, jo viņš spēlē ar īsu nūju, tādējādi vienīgā izvēle bija mēģināt izslidināt ripu starp kājsargiem.

Baltkrievijas izredzes krietni iedragāja labākā spēlētāja Mihaila Grabovska nespēlēšana. Vašingtonas "Capitals" uzbrucējs savainojumā iedzīvojās pēc Latvijas izlases aizsarga Georgija Pujaca spēka paņēmiena, kad Žora uzmeta Grabovski gaisā. Tādēļ arī ceturtdaļfināla mačs nebija pārāk skatāms. Baltkrievi bija noguruši, izpildījuši iekšējo uzbrukumu, abus vārtus iemeta pretuzbrukumos, taču lieliski saprata, ka lielu iespēju iekļūt pusfinālā nav. Bija viegli prognozēt, ka Zviedrija uzvarēs, lai gan izvērtās interesants duelis.

Visskatāmākais ceturtdaļfināls bija starp Somijas un Kanādas izlasēm; pirms mača teicu, ka somi uztaisīs dāvanu un izsitīs apakšgrupas uzvarētājus. Iespējams, tieši tas traucēja, jo grupā pret kanādiešiem cīnījās tikai Zviedrijas un Francijas hokejisti, bet pārējie apstājās pirms pirmā iemetiena, nemaz necerēja uzvarēt. Kā jau visos pasaules čempionātos, arī šoreiz lielu lomu spēlē vārtsargi, un otrajos vārtos kanādietis Bens Skrivenss ielaida tādu taurenīti! Uzvaras vārtos Īro Pakarinenam pēc Petri Kontiolas piespēles norāvās metiens, bet ripa izlidoja starp Skrivensa kājsargiem.

Krievijas valstsvienība pret francūžiem nospēlēja kā Maskavas "Dynamo": ātri iemeta un tad droši sargāja pārsvaru, svinot panākumu ar 3:0. Lai sasniegtu pasaules čempionāta pusfinālu, ieguldīja minimālus spēkus. Izteikts pirmais vārtsargs ir Sergejs Bobrovskis, nevaru iedomāties, cik forši un droši ir spēlēt ar tādu vārtsargu.

Visbeidzot amerikāņi paši vainīgi, ka bez iemesla sāka dauzīt čehus, piedzīvojot zaudējumu. Iemeta pirmie, tad ielaida un sāka pelnīt muļķīgus noraidījumus Nesaprotu, kas notika. Sākotnēji disciplināro sodu par runāšanu ar tiesnešiem saņēma Broks Nelsons, tad Džastins Abdelkaders, kurš skaitās kapteinis un līderis, ar diviem elkoņiem sējā notrieca Vladimiru Sobotku, saņemot 5+20 soda minūtes. Amerikāņiem ir jauna komanda, nav kaušļu, bet pretiniekus dauzīja. Jāizceļ arī vārtsarga loma - ar 40 gadus veco Timu Tomasu pasaules čempionātā nav ko darīt, ja šajā fāzē viņš nevelk.

Par spīti trim otrajā trešdaļā ielaistajiem vārtiem skaitliskajā mazākumā, gandrīz izdevās paveikt brīnumu un izglābties, jo Tailers Džonsons guva divus vārtus ar 13 sekunžu intervālu. Noslēgums izdevās, bet amerikāņi paši sevi piebeidza. Lai gan viņiem pasaules čempionāts nemaz nav interesants, jo paralēli norisinās Stenlija kauss. Viņiem nekad pasaules čempionāts nav bijis svarīgs - komandu līderi izvēlas atpūsties un ārstēt savainojumus, bet ierodas jaunie, kuriem ir gods spēlēt zem Kanādas vai Amerikas Savienoto Valstu karoga. It īpaši olimpisko spēļu gadā.

Skatoties nākotnē, domāju, ka Somija pusfinālā ņems virsroku pār čehiem, jo Peka Rinne ir augstākas klases vārtsargs nekā Aleksandrs Salāks. Vienīgais ierocis, kas ir Čehijas rokās, ir pieredze, bet ziemeļnieki spēlē labi, brīvdienā atkopsies. Patīk viņu sniegums; ja čehi domā noraidīties, tad jāatceras, ka somu vairākums nav peļams. Somija spēlē labi, un ir gods, ka Latvijai izdevās viņus pieveikt {Viedoklim piekrīt arī "Olybet" bukmeikeri, somu panākumam atvēlot 42% jeb koeficientu 2,38, kamēr Čehijas izlasei tikuši 40% jeb koeficients 2.48.)

Otrā pusfinālā Krievijas izlase jūtas droša un pārliecināta par saviem spēkiem, par to, ka var apspēlēt zviedrus. Krievija ir izteiktu favorītu lomā. {Arī "Olybet" bukmeikeri domā, ka krieviem izdosies sasniegt pasaules čempionāta finālu - Oļega Znaroka vadītajai komandai tiek dots koeficients 1,58 jeb 63%, bet Zviedrijai - 22% jeb koeficients 4,5.)

Tādējādi finālā varētu satikties Krievija un Somija, un tas būtu patiešām interesants duelis, jo komandas vairākas reizes satikās Eirotūrē, somiem ņemot virsoku. Savukārt pasaules čempionātā dueli aizēnoja Vadima Šipačova spēka paņēmiens un trīs spēļu diskvalifikācija. Būs interesanti, turklāt vienai komandai apspēlēt otru divreiz turnīrā ir ļoti grūti. Protams, vēl jātiek tik tālu, taču būs interesanti.

     [+] [-]

, 2014-05-23 07:09, pirms 10 gadiem
Man nez kāpēc gribās likt uz zviedriju un čehiju...

     [+] [-]

, 2014-05-23 07:26, pirms 10 gadiem
Pirms turnīra palasot komandu sastāvus,sacīju,ka Krievijai konkurenci varētu radīt tikai Čehija.Turnīra gaitā čehi izskatījās bāli,tomēr līdz pusfinālam ir "atklibojuši".Tapēc jāturās vien pie savas prognozes būs

  +3 [+] [-]

, 2014-05-23 09:07, pirms 10 gadiem
Kas sitais pa reklamrakstu? Ko te vislaik reklame to Olybet?!
un kas tas pa expertu?

     [+] [-]

, 2014-05-23 09:12, pirms 10 gadiem
alguns rakstīja: Pirms turnīra palasot komandu sastāvus,sacīju,ka Krievijai konkurenci varētu radīt tikai Čehija.Turnīra gaitā čehi izskatījās bāli,tomēr līdz pusfinālam ir "atklibojuši".Tapēc jāturās vien pie savas prognozes būs
ja nemaldos, tad viņiem kautkāda pļutka bija grupu turnīrā

  +1 [+] [-]

, 2014-05-23 09:12, pirms 10 gadiem
G-POWER rakstīja: Kas sitais pa reklamrakstu? Ko te vislaik reklame to Olybet?!
un kas tas pa expertu?
c'mon, tas taču ir sportacentrs

     [+] [-]

, 2014-05-23 09:18, pirms 10 gadiem
a tam olybet koificenti ir galigi dir..... tikko apskatijos, nu i nafig tadus ....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-05-23 09:51, pirms 10 gadiem
alguns rakstīja: Pirms turnīra palasot komandu sastāvus,sacīju,ka Krievijai konkurenci varētu radīt tikai Čehija.Turnīra gaitā čehi izskatījās bāli,tomēr līdz pusfinālam ir "atklibojuši".Tapēc jāturās vien pie savas prognozes būs
tad var teikt būs gandrīz 2010.gada PČ atkārtojums

  +1 [+] [-]

, 2014-05-23 10:03, pirms 10 gadiem
Zviedrija būs Pasaules čempioni.
Krievijai labākajā gadījumā - bronza (Znarokam tas jau būs sasniegums).
Somija vai Čehija tas jau vairs nav nopietni (Latvijas izlases līmenis).

     [+] [-]

, 2014-05-23 10:23, pirms 10 gadiem
Es gan negribētu teikt, ka Čehija nav nopietni. Viņi varētu saspringt, cīņasspara viņiem netrūkst. Otrkārt, Ružička nav muļķis, taktiski spējīgs kko izdomāt. Somi nedrīkst cerēt, ka viņiem veiksies tikpat ļoti, kā pret Kanādu.

  +4 [+] [-]

, 2014-05-23 10:46, pirms 10 gadiem
zviedri izdrāzīs krievus, tur šaubu nav, otrs finālists drīzāk čehi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-05-23 11:22, pirms 10 gadiem
Krievija konkurents Zviedrija nav takā Krievija būs fināla,jo vienkārši Zviedri nav tik spēcīgi

  +1 [+] [-]

, 2014-05-23 12:38, pirms 10 gadiem
Finālā būs Krievija un Čehija. Pats redzēju čehus šajā čempī, spēlē meistarīgi, vienkārši laiž luni līdz ceturtdaļfināliem.

     [+] [-]

, 2014-05-23 14:29, pirms 10 gadiem
Malači latvieši, labi ka savainoja Grabovski Interesanta spēle rīt Zviedrija -Krievija, tāpat Somija-Čehija. Nu it kā jau favorīti krievi, bet zviedri arī nemaz nav nekādi vieglie pretinieki. Redzēju kā meistarīgi komanda saspēlējas un zviedri māk ieet ātri uzbrukumu zonā
Vārtsargiem būs jāpierāda, kurš labākais !

     [+] [-]

, 2014-05-23 18:37, pirms 10 gadiem
Jāgram pa godu un uz atvadām Čehija vinnēs

  +2 [+] [-]

, 2014-05-23 18:38, pirms 10 gadiem
Kopš Krieviem pievienojās Malkins komanda spēlē nepārliecinoši!

Un ja Ovi turpinās viens pats mest pa vārtiem un citiem piespēles nedos tad nekas labs tur nebūs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja