Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Sākas spīdveja GP seriāls un SEC kvalifikācija. Andžejs Ļebedevs - pirmais GP rezervists

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Sākas spīdveja GP seriāls un SEC kvalifikācija. Andžejs Ļebedevs - pirmais GP rezervists
Vai Bartošam Zmaržlikam izdosies atgūt pasaules čempiona titulu?

Goričanas mototrekā Horvātijā šodien risināsies 2022. gada spīdveja "Grand Prix" seriāla pirmais posms, bet Štrālzundes mototrekā Vācijā - Eiropas čempionāta (SEC) pirmās kvalifikācijas sacensības. Pēc Krievijas spīdvejistu atstādināšanas par pirmo rezervistu GP seriālā kļuvis Latvijas pašreiz labākais spīdveja meistars Andžejs Ļebedevs, savukārt Oļegs Mihailovs pirmais no mūsu spīdvejistiem šodien piedalīsies SEC kvalifikācijas sacensībās.

Spīdveja GP seriālā paredzēti 12 posmi un pirmais no tiem būs šovakar plkst. 20 pēc Latvijas laika Goričanas mototrekā, kur iepriekš GP sacensības risinājās pirms desmit gadiem. No pašreizējiem dalībniekiem tur GP posmos ir braukuši tikai četri - zviedrs Fredriks Lindgrens, anglis Tais Vofindens, slovāks Martins Vaculiks un slovēnis Matejs Žagars, kurš gan pirmajā posmā piedalīsies kā "brīvās kartes" ieguvējs, jo GP dalībnieku pamatsastāvā viņa šosezon nav. Tiesa, tas nenozīmē, ka pārējiem Goričanas mototreks ir zināms slikti - tajā parasti notiek treniņi un dzinēju testēšana pirms jaunās sezonas, tā ka vairāk vai mazāk te ir braukuši gandrīz visi. Pilnīgi jaunu sacensību vietu GP kalendārā nav, taču jauni ir seriāla rīkotāji - stafeti no britu BSI pārņēma amerikāņu "Discovery Sports Events". GP cikla direktors gan palicis tas pats - velsietis Fils Moriss. Gandrīz divas reizes ir audzis balvu fonds (tagad tas ir apmēram 1,5 miljoni eiro), kā arī nāks klāt GP2 un GP3 sacensības (dažos posmos) - proti, arī U21 junioru pasaules čempionātam, kā arī U16 sacensībām 250 kub.cm klasē tagad būs GP statuss. Spīdveja GP sāk līdzināties motokrosa GP sacensībām - proti, lai posmos nebūtu tikai pasaules spīdveja elite, bet arī tās iespējamā tuvākā un nedaudz tālākā maiņa. Līdz ar to daži posmi būs divas vai trīs nevis vienu dienu. Pirmo reizi četri GP posmi risināsies Polijā. Latvija ir pieteikusi GP posmus nākamajos trijos gados, jaunie GP seriāla rīkotāji ir ieinteresēti, lai GP atgriežas Latvijā, turklāt lai posmi notiem gan Daugavpilī, gan Rīgā. Cerams, ka izdosies to īstenot.
Pēc pērnā gada pasaules čempiona Artjoma Lagutas un bronzas medaļas ieguvēja Emīla Saifutdinova atstādināšanas (kaut gan abi publiski un strikti izteica savu nostāju pret savas valsts prezidentu) par GP seriāla dalībniekiem kļuva austrālietis Džeks Holders un anglis Daniels Bjūlijs, kuri bija pirmie divi rezervisti, bet Andžejs Ļebedevs līdz ar to no trešā rezervista kļuva par pirmo. Kas ir galvenais favorīts?
Visbiežāk tike minēts divkārtējā pasaules čempiona un pagājušā gada vicečempiona poļa Bartoša Zmaržlika vārds. Jauno sezonu viņš ir sācis ļoti pārliecinoši. Vēl - Vofindens, Lindgrens, dānis Leons Madsens, slovāks Vaculiks... Varbūt polis Macejs Janovskis, kurš jau četras reizes GP kopvērtējumā bija ceturtais? Varbūt 2019. un 2021. gada Eiropas čempions dānis MIkels MIhelsens? Prognozes pirms GP seriāla pirmā posma ir piesardzīgas.
Štrālzundē plkst. 16 pēc Latvijas laika 16 spīdveisti sāks SEC kvalifikācijas sacensības par piecām ceļazīmēm uz SEC finālsacensību seriālā pretendentu sacensībām (vēl būs SEC pretendentu fināls un tikai tad labākie no tā iekļūs SEC seriālā). Oļegam Mihailovam ir 13. starta numurs un savā pirmajā braucienā viņš tiksies ar Metjū Tresarjē no Francijas, Vitāliju Lisaku no Ukrainas un norvēģi Glenu Moi. Neviens no šiem konkurentiem nav starp galvenajiem pretendentiem uz pirmajām piecām vietām, jo starp dalībniekiem tači ir polis Bartošs Smektala, soms Timo Lahti, dānis Frederiks Jakobsens, zviedrs Pontuss Aspgrens, čehs Petrs Hlupāčs, vācietis Kais Hukenbeks, dānis Rasmuss Jensens un arī Mihailovs pieskaitāms pretendentiem uz vietu pirmajā pieciniekā nekā pārējiem.