Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Latvijas spīdvejistiem 7 vietas Eiropas čempionātos

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Jau ir zināms, ka 2013. gada Eiropas čempionātā spīdvejā pusfinālos atvēlēta vieta četriem Latvijas pārstāvjiem, bet Eiropas junioru čempionātā mūsējiem pusfinālos ir trīs vietas. Tāpat ir cerības, ka nākamgad Eiropas čempionāta līmenis un līdz ar to arī tā prestižs spīdvejistu un skatītāju visū krietni augs - iespējama pat finālposmu translēšana Eurosport TV kanālā.

Eiropas čempionātā pieaugušajiem vispirms būs trīs pusfināli un no katra fināla pretendentu sacensībām kvalificēsies pieci labākie plus viens rezervists. Tas nozīmē, ka finālposmiem tiks rezervētas vietas GP seriāla dalībniekiem (vēl nav izlemts, cik tieši).
Latvijas spīdvejistiem ir divas vietas pusfinālā Červonogradā (Ukraina) 20. aprīlī, kā arī pa vienai vietai pusfinālos Debrecenā (Ungārija) un Murekā (Austrija) attiecīgi 1. maijā un 23. jūnijā. Fināla pretendentu izšķirīgās sacensības risināsies 6. jūlijā Žarnovicā (Slovakija). Finālā būs četri posmi un divi no tiem notiks Polijā, bet pa vienam - Krievijā un Čehijā. Kas pārstāvēs Latviju? Nemaz tik daudz pienācīgu kandidātu mums nav - Maksims Bogdanovs, Kjasts Podžuks, Andžejs Ļebedevs, Vjačeslavs Giruckis un Jevgeņijs Karavackis... Pieci uz četrām vietām.

Ir liela varbūtība, ka Eiropas čempionāta rīkošana tiks uzticēta poļu firmai "One Sport Marketing", kas grasās piesaistīt gan sponsorus (balvu fonds jau tiek rēķināts vismaz 50 000 eiro apmērā), gan kādu no lielajiem TV kanāliem un runa pirmām kārtām ir par Eurosport. OSM negrasās konkurēt ar GP seriālu un izdomāt kaut ko spīdvejā no jauna vai jau izdomātu, tā grib pacelt Eiropas čempionātu augstākā līmenī un iesaistīt tajā arī vairākus pasaules labākos spīdvejistus. Mutisku piekrišanu piedalīties jau esot devuši Tomašs Gollobs, Emīls Saifutdinovs un Andreass Junsons, viņu piemēram varētu sekot vēl vairāki.

Eiropas junioru jeb U21 čempionātā Latvijai ir trīs vietas. Divi mūsu jaunie spīdvejisti startēs pusfinālā Pilā (Polija) 1. jūnijā, bet viens - Masonā (Francija) 16. jūnijā. No katra pusfināla pieci pirmie un vēl pa vienam rezervistam iekļūs uzreiz finālā, kurā būs tikai viens posms un tas risināsies 24. augustā Gistrovā (Vācija). Skaidrs, ka mūsu lielākā cerība (arī pasaules junioru čempionātā un arī viena no mūsu lielākajām cerībām pieaugušo Eiropas čempionātā) ir Andžejs Ļebedevs. Aiz viņa ir mazāk meistarīgi braucēji Ivans Pļešakovs, Vadims Timermanis un Andrejs Kovaļčuks. Četri un trim vietām. Pļešakovs visticamāk būs otrais, bet par trešo vietu nāksies paspēkoties, jo ir vēl daži puiši, kuri aizvadītajā sezonā jau labi parādīja sevi treniņos.