Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Uz sava "ātrā ceļa" - par titulu un medaļām

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Uz sava "ātrā ceļa" - par titulu un medaļām
Francis Gusts (vadībā) un Ernests Matjušonoks ir starp pretendentiem uz medaļām Eiropas U19 čempionātā spīdvejā.

Sestdien - 7. augustā - CSDD Biķernieku kompleksās sporta bāzes mototrekā risināsies Eiropas U19 čempionāta fināls spīdvejā un starp favorītiem tajā ir arī abi Latvijas pārstāvji - Francis Gusts un Ernests Matjušonoks. Rīgas spīdveja publikai pirmo reizi būs iespēja klātienē redzēt gan Eiropas labākos jaunākos spīdveja juniorus, gan pirmo Rīgas spīdveja audzēkni - Franci Gustu - starp labākajiem Eiropas junioriem.

Šosezon gan Francis, gan Ernests jau ir kļuvuši par Eiropas U19 čempiniem - kopā ar vēl vienu Rīgas spīdveja audzēkni Ričardu Ansviesuli viņi uzvarēja pirmajā Eiropas U19 čempionātā pāriem, turklāt uzvarēja pārliecinoši (pirmā auglīši kopš spīdveja atjaunošanas Rīgā, bez abiem na iedomājama Latvijas junioru izlase). Tāpēc gan Gusts, gan Matjušonoks pieskaitāmi pretendentiem uz medaļām un pat uz titulu. Šajā vecumā spīdvejā arī jau ir savi favorīti, turklāt kopš sezonas sākuma, kad notika pusfināls un U19 fināls pāriem, ir pagājis diezgan daudz laika - kāds šajā laikā ir krietni progresējis, bet kāds varbūt nē (maz kas zināms, piemēram, par norvēģiem). Šajā vecumā tomēr vēl ir diezgan atšķirīga ne tikai starptautisku, bet arī sacensību pieredze vispār. Mūsējie šajā ziņā nevar sūdzēties - abi ar nelielām pauzēm piedalās Polijas junioru komandu čempionātā Daugavpils "Lokomotīve/Jaunība" rindās, bet Gusts ir stabils lielās komandas "Optibet Lokomotīve" dalībnieks Polijas 2. līgā. Tiesa, arī pārējie gandrīz visi finālisti regulāri piedalās sacensībās. Diezin vai mūsējiem būs sava mototreka priekšrocība, jo BKSB spīdveja celiņā vispār ir reti braukts, bet ;šosezon tam vēl ir nomainīta virskārta un uz tās ir aizvadīti tikai daži treniņi. Cita lieta, ka nav krasi mainījusies mototreka ģeometrija un tas kaut neliels plusiņš mūsējiem ir.
Tieši U19 Eiropas čempionātā pirms 16 gadiem tika iegūta vispār pirmā medaļa Latvijas spīdveja vēsturē pasaules un Eiropas čempionātos kopš neatkarība atjaunošanas - 2005. gadā par U19 Eiropas vicečempionu kļuva Ķasts Puodžuks. 2018. gadā bronzas medaļu Eiropas U19 čempionātā ieguva Oļegs Mihailovs un ir pamatotas cerības, ka Biķernieku mototrekā arī var tikt iegūta medaļa, kaut gan no 16 finālistiem vismaz desmit arī cer iegūt kādu no medaļām...
Tradicionāli spēcīgi būs poļu juniori, kuri šajā vecumā Eiropas čempionātā triumfējuši 7 reizes - šoreiz Poliju pārstāvēs Bartlomejs Kovaļskis, Karols Župiņskis un Mateušs Čerņaks (visi trīs pieteikti un vairāk vai mazāk regulāri piedalās Ekstralīgas klubu sastāvā). Redzēsim pagājušās sezona Dānijas spīdveja lielāko atklājumu un pašreizējo titula īpašnieku U21 vecuma grupā Markusu Birkemosi, vēl no dāņiem var izcelt Emīlu Breumu, kurš pērn bija piektais Dānijas junioru čempionātā, kā arī Esbenu Hjerildu, kurš pērn ieņēma 4. vietu U19 Eiropas čempionātā. Starp pretendentiem uz medaļām ir zviedrs Filips Hellstrēms-Bēngss un vācu spīdveja lielā cerība Noriks Blēdorns. Talantīga jaunā paaudze spīdvejā aug Lielbritānijā un U19 finālā redzēsim uzreiz četrus tās pārstāvjus - tikai 17 gadus vecais Žordans Palinss ir Lielbritānijas U19 pērnā gada čempions un jau bija iekļauts lielajā izlasē Nāciju spīdveja sacensībās, Leons Flints bija trešais savā pusfinālā, Drjū Kemps bija otrais savā pusfinālā un viņš ir šā gada Lielbritānijas U21 čempions, savukārt Daniels Gilkess šajā čempionātā bija trešais, kā arī ieguva bronzas medaļu Eiropas U19 čempionātā pāriem. Pārsteigums, ka finālā būs divi Norvēģijas spīdvejisti un viens no viņiem var sagādāt pārsteigumu arī Rīgā - tas ir 16 gadus vecais Matiass Pollestads, kurš iepriekš bija viens no labākajiem Eiropā 250 kub.cm klasē, bet šosezon bija pamanāms U21 pasaules čempionāta pusfinālā Daugavpilī. Cik favorītu, pieskaitot abus mūsu spīdvejistus, jums sanāk?
Sacensību sākums 7. augustā plkst. 16. Tieši jaunie spīdveja talanti ievadīs lielā motosporta nedēļas nogali Latvijā, jo nākamajā dienā Ķegumā - pasaules čempionāta posms motokrosā.

     [+] [-]

, 2021-08-04 23:30, pirms 3 gadiem
Apsveicams ir tāds fakts,ka šī ekstremālā un aizraujošā sporta veida tiešraidi būs iespējams vērot Sportacentrs kanālā visā Latvijā.Spīdvejs to ir pelnījis,un gribētos ticēt,ka tā nebūs pēdējā šī gada translācija.