Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

"Ātrais ceļš" veras vaļā...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

"Ātrais ceļš" veras vaļā...
U19 Eiropas čempions Francis Gusts tagad ir Polijas čempionvienības Vroclavas "Betard Sparta" pārstāvis, taču sāks sezonu Poznaņas komandā 2. līgā.

Pirmās sacensības jau aizvadītas Francijas spīdveja līgā un pavisam drīz "ātrais ceļs" vērsies vaļā arī citur. Arī Latvijā. Jau 17. aprīlī Daugavpils "Optibet Lokomotīve" savā mototrekā aizvadīs pirmo maču Polijas 2. līgas čempionātā ar Tarnuvas komandu "Unia" (čempionāts sāksies nedēļu agrāk, taču mūsu komanda pirmo kārtu izlaiž - 2. līgā ir septiņas komandas un tāpēc viena no tām katrā kārtā būs brīva), visi komandas braucēji jau sākuši vai šajā nedēļā sāks pirmos braukšanas treniņus. Cītīgi gatavojas sezonai arī mūsu pārstāvji ārzemju klubos.

Pirmais no Latvijas spīdvejistiem sparingmaču jaunajā sezonā aizvadīja Oļegs Mihailovs, kurš šosezon pārstāvēs 1. līgas komandu Bidgoščas "Abramczyk Polonia". Pārbaudes mačā Toruņā pret "Apator" tika piedzīvots zaudējums ar 37:53, bet Mihailovs rēķinā seši punkti. Bidgoščas komandai nebija visu labāko braucēju, turklāt sparingmačos (it īpaši pirmajos) sasniegto jāvērtē piesardzīgi, jo tā ir tikai ieskriešanās pirms jaunās sezonas un tiek testēti arī dzinēji. Trešdien (šodien) abas komandas tiksies Bidgoščā, bet 26. martā Mihailovs turpat Bidgoščā piedalīsies sezonas pirmajās lielajās sacensībās Polijā - "Kryterium Asow". Te būs gan pasaules čempions Bartošs Zmaržliks, gan Patriks Dudeks, gan Džeisons Doils, gan Mikels Mihelsens, gan Kenets Bjerre, gan Matejs Žagars, gan Roberts Lamberts un citi lieli meistari.

Uz Poliju šosezon devās arī pagājušā gada U19 Eiropas čempions Francis Gusts, kuram nedēļas nogalē paredzēta piedalīšanās Polijas čempionvienības Vroclavas "Betard Sparta" treniņos un sparingmačos. Skaidrs, ka Polijas Ekstralīgā Francis vēl nav gatavs braukt un tāpēc tika izīrēts 2. līgas klubam Poznaņas "SpecHouse PSŽ". Vai Gusts varēja turpināt karjeru Daugavpils komandā? Varēja un arī tika runāts par viņa aizdošanu (un viņš arī pats to gribēja) "Optibet Lokomotīve" komandai, taču vēlmes ne vienmēr sakrīt ar iespējām un šoreiz tas vairāk attiecas uz kluba iespējām. Poznaņas piedāvājums bija labāks gan braucējam pašam, gan Vroclavas klubam. Pēc principa "par katru cenu" varēja panākt Gusta palikšanu Daugavpils komandā, taču tika aplēsts, ka tas nav tā vērts un stratēģiskā ziņā tas šķiet pareizs solis.

Ja Daugavpils komanda pilnīgi noteikti mērķētu uz atgriešanos 1. līgā un tai būtu pienācīgs finansējums, lai ne tikai atgrieztos, bet arī noturētos 1. līgā, tad Gusts būtu palicis, taču tāda finansējuma komandai nav. Paldies pilsētas vadībai par atbalstu, komandas budžets ļauj nokomplektēt labu sastāvu un komanda spēkosies par iekļūšanu play off kārtā (pirmajā četriniekā), taču stratēģiski pašreiz izdevīgāk ir ietaupīt naudu un attīstīt pārējos juniorus nevis "par katru cenu" noturēt Gustu. "Lai Francis labi nopelna, jo Poznaņas komanda visādā ziņā var piedāvāt vairāk nekā mēs, lai aizvada labu sezonu, lai turpina progresēt un tas nāks tikai par labu gan viņam pašam, gan Latvijas spīdvejam jeb Latvijas izlasei, bet nākotnē redzēsim, kā būs. Viņš vienmēr ir gaidīts pie mums treniņos", tāda kluba vadības nostāja ir saprotama.

Skaidrs, ka līdz ar Gusta aiziešanu junioru līnija kļuvusi vājāka, taču gan Ernests Matjušonoks, gan Ričards Ansviesulis ir konkurētspējīgi un starp labākajiem 2. līgas junioriem. Cita lieta, ka šosezon 2. līgas komandās viens no junioriem drīkst būt ārzemnieks un plus vēl Ekstralīgas klubi nereti aizdod kādu no saviem braucējiem "viesa" lomā. Pēc rokas savainojuma pirmos treniņus ar krosa motociklu jau aizvadīja Artjoms Juhno, taču sezonas sākumā viņš vēl palīdzēt nevarēs. Daugavpiliešu leģionāri Lielbritānijas čempions Adams Eliss un austrālietis Niks Moriss līdz sezonas sākumam Polijā jau būs aizvadījuši vairākas sacensības (Moriss jau aizvadīja sezonu Austrālijā), arī dānis Renē Bahs jau sāks braukšanas treniņus un sparingsacensības. Bez Mihailova un Gusta visi pārējie vietējie spīdvejisti ir palikuši komandā, klāt vēl nācis talantīgais igauņu juniors Markuss Maksimuss Lills, kurš acīmredzot brauks Polijas junioru komandu čempionātā.

Polijas 2. līgas komandu sastāvi ir kļuvuši vēl spēcīgāki un līgas līmenis būs vēl augstāks. Komandu budžeti un braucēju punktu nauda ir tādā līmenī, kāda tā savulaik bija 1. līgā, kad "Lokomotīve" tur kļuva par čempioni...
Nedēļas nogalē pirmos pārbaudes mačos 1. līgas komandā Krosno "Cellfast Wilki" aizvadīs Andžejs Ļebedevs. Līdz ar Krievijas spīdvejistu diskvalifikāciju (pagaidām) Andžejs ir kļuvis par pirmo rezervistu "Grand Prix" seriālā, kas sāksies 30. aprīlī. Krosno komanda pērn skaļi pieklauvēja pie Ekstralīgas durvīm un šosezon arī būs viena no favorītēm 1. līgā. Zviedrijas spīdveja līgā Andžejs šosezon pārstāvēs "Rospiggarna Hallstavik" komandu, savukārt Gusts ir "Masarna Avesta" rindās.

"Ātrais ceļš" veras vaļā... Gaidāma aizraujoša sezona. Cerams - atkal ar medaļām. Nepaliksim šogad arī bez pasaules un Eiropas čempionātiem - Daugavpilī 7. maijā risināsies viens no U21 pasaules čempionāta pusfināliem, bte Rīgā 16. jūlijā būs Eiropas U19 pāru čempionāta fināls.