Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Andžejs Ļebedevs jau brauc, "Lokomotīve" - gatavojas

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Andžejs Ļebedevs jau brauc, "Lokomotīve" - gatavojas
Andžejs Ļebedevs jau aizvadīja vairākus braukšanas treniņus.

Līdz jaunās spīdveja sezonas sākumam ir palicis nedaudz vairāk par divām nedēļām. Jau 30. martā Gdaņskā Latvijas izlase piedalīsies Eiropas komandu čempionāta pusfinālā, bet nākamajā dienā Daugavpils "Optibet Lokomotīve" Landshutā aizvadīs pirmo maču Polijas Nacionālajā līgā (tā tagad sauks 2. līgu) ar spēcīgāko Vācijas spīdveja klubu. Latvijas labākais spīdvejists Andšejs Ļebedevs jau ir aizvadījis vairākus braukšanas treniņus un jau nākamnedēļ ar savu jauno komandu Lešno "Unia" aizvadīs pirmos sparingmačus. Pirmos braukšanas treniņus aizvadījis arī Ernests Matjušonoks.

Andžejs Ļebedevs šosezon pirmo reizi būs starp "Grand Prix" seriāla jeb individuālā pasaules čempionāta pamattdalībniekiem un par šo tematu mēs ar viņu vēl parunāsim atsevišķi. Šajās dienās viņš kopā ar vienu no slavenākajiem (18 reizes valsts čempions) Polijas spīdveja klubiem Lešno "Unia" aizvada treniņus Lešno mototrekā, pirms tam bija treniņnometne Spānijā un pirmie braukšanas treniņi Debrecenas mototrekā Ungārijā. Līdz Eiropas komandu čempionāta pusfinālam Ļebedevs jau būs "iebraucies" un, cerams, ka vairākus braukšanas treniņus un kādu treniņmaču būs aizvadījuši arī pārējie. Vispār jau nav īsti saprotams, kāpēc sezonu jāsāk tik agri, jo arī Polijā, piemēram, tikai pagājušajā nedēļā (un ne visos mototrekos) jau varēja aizvadīt pirmos braukšanas treniņus.
Latvijas izlasē Eiropas komandu čempionāta pusfinālam pieteikti Andžejs Ļebedevs, Jevgeņijs Kostigovs, Daniils Kolodinskis, Oļegs Mihailovs un rezervē - Francis Gusts. Gusts pēc savainojuma jau trenējas pilnā apjomā, kopā ar Polijas Ekstralīgas klubu (vicečempionu) Vroclavas "Betard Sparta" viņš jau bija treniņnometnē Spānijā un nākamnedēļ arī cer aizvadīt jau ne tikai braukšanas treniņus, bet arī pirmo treniņmaču. Pagaidām vēl nevar pateikt, kā jutīsies kreisās rokas delna, fiziskās sagatavotības treniņos un braukšanā ar krosa motociklu viss esot bijis labi, tagad redzēs, kā būs spīdvejā. Ja Gusts būs gatavs pilnā mērā braukt, tad viņa iekļaušana rezervē kļūs par labu taktisko variantu - viņš varēs aizstāt kādu, kuram braukšana Gdaņskā varbūt nesekmēsies.
Latvijas izlases pretinieces pusfinālā ir Zviedrijas, Vācijas un Ukrainas izlases, otrā pusfinālā brauks Dānija, Čehija, Norvēģija un Slovēnija. Izteiktas favorītes pusfinālos ir Zviedrijas un Dānijas izlases, tas būs liels pārsteigums, ja tās neuzvarēs. Finālā, kas notiks 6. aprīlī Grudzjoncā, bet mājinieces Polijas startēs abu pusfinālu uzvarētāji un labākā (pēc iegutajiem punktiem) otrās vietas ieguvēja, tā ka ne tikai jāspēkojas par otro vietu, bet arī jācenšas iegūt pēc iespējas vairāk punktu. Cita lieta, ka, piemēram, vācu spīdvejistiem jau ir iespēja braukt mototrekā, bet mms tādas vēl nav.

Būs mazais treks

Daugavpils "Lokomotīves" spīdveja stadionā pašreiz tiek demontēta apmale, jo tā savu jau ir nokalpojusi. Nepieciešama arī jauna piepūšamā apmale līkumos, taču vismaz sezonas sākumā acīmredzot nāksies iztikt ar veco - to aļaus lietot, jo jaunas piegāde aizkavējas ražotāju dēļ. Pēc vairākiem gadiem tiks atjaunots mazais mototreks, kur pirmos soļus spīdvejā varēs spert zēni ar 125 kub.cm motocikliem. Interese par trenēšanos spīdvejā ir liela un to jāizmanto, jo "mazajā spīdvejā" mēs no konkurentiem esam atpalikuši, par ko liecina arī problēmas junioru virknējumā pirms jaunās sezonas Polijas Nacionālajā līgā. Neliela pieredze jau ir Artjomam Juhno, vēl mazāka - Ņikitam Kauliņam un pavisam maza - Mārim Streļcovam. Ārzemnieks junioru virknējumā šosezon nedrīkst būt. Vasarā 16 gadi aprit Rīgas spīdveja audzēknim Damiram Fiļimonovam un arī viņam tiks dota iespēja tikt komandā (pirms tam būs iespēja trenēties ar gados jaunākiem un saviem vienaudžiem Daugavpilī; Fiļimonovs ir pieteikts arī Zviedrijas Allsvenska līgā, kas ir otrā pēc ranga spīdveja līga valstī). Vasaras otrā pusē 16 gadi paliks arī daugavpiliem Pāvelam Savinam, tā ka konkurence sezonas otrajā pusē būs lielāka.

Cik komandu būs Nācionālajā līgā?

Pašreiz zināms, ka Polijas Nacionālajā līgā bez Daugavpils un Landshutas komandām būs arī komandas no Gņezno, Opoles un Pilas, noteikti nebūs šosezon komandas no Ravičas, bet joprojām zem jautājuma ir Krakovas komandas atgriešanās un Tarnuvas komandas piedalīšanās (sadarbību uzteica ģenerālsponsors "Azoty", kam esot lieli parādi sava darbības sfērā). Ja gadījumā paliks tikai piecas komandas, tad sacensības būs četros riņķos un bez izslēgšanas mačiem. Sastāvi klubiem gan ir tādi, kādi pirms gadiem desmit bija labākajām 1. līgas komandām.. "Optibet Lokomotīve" un visi līdzjutēji gan Daugavpilī, gan visur citur Latvijā var atkal teikt lielu palsies Daugavpils pilsētai, kas ir galvenā spīdveja komandas un spīdveja saimniecības atbalstītāja. "Optibet Lokomotīve" spīdveja klubam ir jauns prezidents - Andris Morozovs, bet komandas sastāvs - vismaz "uz papīra" un atskaitot junioru virknējumu - noteikti nav vājāks nekā pērn. Iespējams, ka pat spēcīgāks.
No pašmāju pieaugušajiem braucējiem palika Kostigovs, Kolodinskis un Ķasts Puodžuks, kā arī atgriezās Mihailovs. Oļegam pēdējās divas sezonas bija nesekmīgas, taču tā nevar būt, ka 2020. gada pasaules junioru čempionāta bronzas medaļas ieguvējs, tā paša gada Eiropas vicečempions pāriem un viens no Latvijas izlases līderiem "Speedway of Nations" sacensībās 2021. gadā, kad Latvijas trio (Ļebedevs, Mihailovs un Gusts) ieņēma 6. vietu, pēkšņi vairs neprot braukt. Tā nevar būt. Kur gan citur meklēt atbalstu, ja ne dzimtajā komandā. Jācer, ka Mihailovs pārvarēs krīzi savā sniegumā un atkal kļūs par vērtīgu braucēju. Viņam taču ir tikai 24 gadi. Kolodinskis ir pieteikts arī Krosno komandā U24 Ekstralīgā.
Ernests Matjušonoks jaunajā sezonā būs Ļubļinas komandā U24 Ekstralīgā un viņam tās būs pirmā sezona pieaugušā braucēja statusā. Jau aizvadīta gatavošanās kopā ar komandu un pirmie braukšanas treniņi Žarnovicas mototrekā Slovākijā. U24 Ekstralīgā, bet Krosno komandā, šosezon būs Ričards Ansviesulis, kuram arī beidzies juniora vecums un kuru, iespējams, "Lokomotīve" sezonas gaitā izīrēs un dos iespēju tikt savā sastāvā (Ričards ir pieteiks arī Allsvenska līgas komandā Zviedrijā). Šajās dienas Ričards dodas uz treniņiem Krško mototrekā Slovēnijā.
No leģionāriem ir palicis tikai anglis Stīvens Vorals, bet toties klāt nāca pieredzējušais austrālietis Džastins Sedžmens (pērn sezonas beigās jau brauca "Loko" sastāvā) un atgriezies pieredzējušais dānis Renē Bahs. Klāt nāk arī zviedrs Noels Vālkvists, kurš pērn kļuva par Latvijas junioru čempionu un kuram ir tikai 19 gadi (ja starp junioriem būtu ļauts palikt vienam ārzemniekam, tad Vālkvists būtu komandas juniors numur viens).
25. martā komanda dosies uz Bidgošču, kur paredzēts aizvadīt treniņus un varbūt arī kādu treniņmaču pirms došanās uz Nācionālās līgas pirmo maču Landshutā. Pirmais mačs Daugavpilī - 14. aprīlī ar Opoles komandu.
Latvijas spīdvejisti piedalīsies arī Eiropas čempionāta (SEC) un 2025. gada "Grand Prix" kvalifikācijā, ir mums vietas arī GP2 kvalifikācijā, kā arī GP3 un GP4 sacensībās, startēsim arī Eiropas pāru čempionātā un Latvijas izlase piedalīsies ar "Speedway Of Nations" sacensībās Mančestrā. Par to visu - laika gaitā. Vēl tikai atgādināšu, ka 12. maijā Daugavpilī notiks SEC fināla pretendentu izšķirīgās sacensības (Ļebedevam jau ir vieta finālposmos), bet septembra sākumā Rīgā - Latvijas GP spīdvejā. "Ātrais ceļs" veras vaļā...