Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Dāņi grib saglabāt titulu, poļi - atgūt, Latvija - pārsteigt?!

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Dāņi grib saglabāt titulu, poļi - atgūt, Latvija - pārsteigt?!
Sestdien sāksies izšķirīgā cīņa par Pasaules kausu spīdvejā - Ūves Fundina vārdā nosaukto trofeju.

Sestdien Čenstohovas mototrekā Polijā risināsies Pasaules kausa izcīņas spīdvejā pirmais pusfināls ar Polijas, Austrālija, Krievijas un Latvijas izlašu piedalīšanos. Otrs pusfināls notiks pirmdien Norfolkas mototrekā ("King's Lynn Star" komandas treks) un tajā piedalīsies Dānija, Zviedrija, Lielbritānija un ASV. Pusfinālu uzvarētāji uzreiz iekļūs finālā (20. jūlijā Prāgā), kur jau ir Čehija (kā rīkotājvalsts), bet otro un trešo vietu ieguvēji 18. jūlijā Prāgā aizvadīs papildus sacensības par vēl vienu ceļazīmi uz finālu. Vai Latvijas izlasei debija Pasaules kausa pusfinālā beigsies jau sestdien?

Komandu pasaules čempionāts spīdvejā pirmo reizi notika jau 1960. gadā un par pirmajiem čempioniem kļuva Zviedrijas motobraucēji. Kopš 2001. gada šīs sacensības sauc par Pasaules kausa izcīņu, bet to būtība tāpēc nemainījās - tiek noteikta pasaulē spēcīgākā spīdveja izlase. Var salīdzināt ar futbola klubu Čempionu kausa izcīņu, kas kopš 1992./1993. gada sezonas ir Čempionu līga, taču turnīra būtība nav mainījusies. Jaunajai spīdveja trofejai ir slavenā zviedra (bija sastāvā arī 1960. gadā), pieckārtējā pasaules čempiona (individuāli) Ūves Fundina vārds un viņš nereti to pats arī pasniedz uzvarētājiem (šogad 23. maijā viņam apritēja 80 gadu!).

Savulaik PSRS izlases sastāvā divas reizes par pasaules vicečempionu kļuva Daugavpils "Lokomotīves" motobraucējs Anatolijs Kuzmins (1971. un 1972. gadā, turklāt otrajā reizē tieši Kuzmins atveda visvairāk punktu PSRS izlases rindās un uzvarēja papildbraucienā par 2. vietu slaveno poli Zenonu Plehu). Savulaik jaunekļa vecumā pārcēlies no toreizējā spīdveja centra Ufas uz Daugavpili kā plašam lokam nezināms sportists, Kuzmins pie mums izauga par pasaules klases meistaru (1972. gadā slavenajā Vemblija stadionā Londonā ieņēma 12. vietu individuālā pasaules čempionāta finālā). Diemžēl viņa dzīve un karjera pāragri aprāvās autoavārijā...

Ūves Fundina trofejas jeb Pasaules kausa pašreizējie īpašnieki ir dāņi, kuri uzvarēja pērn finālā Molillas mototrekā Zviedrijā. Dānija triumfēja pēc triju gadu pārtraukuma, bet trijos iepriekšējos gados pirmie allaž bija poļi, kuriem ir arī visvairāk uzvaru Pasaules kausa izcīņā - piecas. Zviedrijas izlase savukārt tikas divas reizes no 12 netika pirmajā trijniekā. Par pirmajiem jaunās trofejas ieguvējiem 2001. gadā Vroclavā kļuva Austrālijas spīdveja meistari. Dānija grib saglabāt trofeju, bet Polija grib to atgūt. Tieši šo divu valstu izlases šogad un tieši pašreiz tiek uzskatītas par galvenajiem favorītiem.

Latvijas izlase debitē Pasaules kausa pusfinālā un jau iekļūšana starp pasaules 8 spēcīgākajām izlasēm ir liels panākums. Mums taču ir tikai viena spīdveja komanda, viens mototreks un pašreiz tikai 8 (astoņi!) spīdvejisti. Mūsu nav daudz, bet mēs esam stipri! Pasaules līmenī.
Ja pēc Latvijas izlases iekļūšanas pusfinālā tai vienbalsīgi tika paredzēta ceturtā vieta (objektīvi), tad tagad tā vairs nav un pirmām kārtām tāpēc, ka Krievijas izlasi pārstāvēs trīs talantīgi juniori un 22 gadus vecais Andrejs Kudrjašovs. Krievijas izlase tik un tā būs spēcīga, taču vairs ne tik spēcīga, lai mums nebūtu izredžu to apsteigt. Arī ar Austrāliju bez Krisa Holdera var paspēkoties un ja ne apsteigt to, tad vismaz atsevišķos braucienos atstāt kādu no austrāliešiem aiz sevis (katrā braucienā startē pa vienam katras valsts pārstāvim).
Latvijas izlases līderi ir tās kapteinis Kjasts Podžuks un viens no pašreiz labākajiem junioriem pasaulē, 18 gadus vecais Andžejs Ļebedevs. Atgūst sportisko formu un pārliecību pēc savainojumiem 2010. gada pasaules junioru čempionāta bronzas medaļas ieguvējs Maksims Bogdanovs, bet Vjačeslavam Giruckim jāpacenšas pārsteigt kaut dažos braucienos un viņš to var izdarīt. Čenstohovā katram jānobrauc pēc iespējas labāk, nedrīkst zaudēt punktus kritienu, motocikla defektu vai citu blakusiemeslu dēļ un tad varbūt vēl redzēsim mūsējos arī 18. jūlijā Prāgā...

Pusfināla sākums sestdien Čenstohovā plkst. 20 pēc Latvijas laika un to, tāpat kā visas pārējās trīs Pasaules kausa sacensības, rādīs Viasat Sport Baltic TV kanāls.

  +1 [+] [-]

, 2013-07-12 15:36, pirms 11 gadiem
Sveiki.
Man ļoti patīk šis dinamiskais sporta veids, bet gribētos arī dziļāk uzzināt niances. Piemēram , ko sportisti visu laiku pieregulē stāvot uz starta, kādas jaudas mocīši, kādas markas utt. Vai treka garumi ir mainīgi, vai standarta. Droši jau ka tas, kurš tai visā ir iekšā, par maniem jautājumiem pasmiesies, bet nu tomēr.
Paldies

     [+] [-]

, 2013-07-12 15:48, pirms 11 gadiem
Pie starta regulē sajūgu, treka garumi ir dažādi.
Moča jauda ir 500 cc, markas nezinu, agrāk bija Jawa un itāļu GM.

     [+] [-]

, 2013-07-12 17:09, pirms 11 gadiem
... vēl pie starta braucēji nedaudz iegāzējot meklē pēc iespējas labāku saķeri ar treku, lai izdotos labāks starts