Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Daugavpils"Lokomotīve" sāks Polijas spīdveja 2. līgas sezonu pret "Velniem" no Bavārijas

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Daugavpils"Lokomotīve" sāks Polijas spīdveja 2. līgas sezonu pret "Velniem" no Bavārijas
Oļegam Mihailovam šī būs pirmā sezona pieaugušā braucēja statusā un viņam ir jābūt par vienu no komandas līderiem.

Sestdien Daugavpils "Lokomotīves" spīdveja komanda pēc 14 gadu pārtraukuma atkal sāks sezonu Polijas spīdveja 2. līgā. Pretī stāsies līgas jaunpienācēja un desmitā ārzemju komanda Polijas spīdveja līgās Landshutas "Devils". "Velni" no Bavārijas 19 reizes uzvarēja Vācijas komandu čempionātā, bet kaimiņvalsts līgā startēs pirmo reizi un viņi cer uzreiz būt starp labākajiem.

Polijas spīdveja 2.līgā ir piedalījušās komandas no Ukrainas (2004. gadā Ļvovas "SKA Speedway" bija vispār pirmā ārzemju komanda Polijas spīdveja līgās), Ungārijas, Čehijas, Latvijas un Vācijas (pērn Vitstokas "Vilki", kuri bija pieteikušies arī šogad, taču neilgi pirms sezonas sākuma uzteica savu piedalīšanos), taču tikai Latvijas komandai - Daugavpils "Lokomotīvei" - izdevās kļūt par paliekošu vērtību spīdveja lielvalstī Polijā. 2005. gadā "Loko" startēja 2. līgā, pēc pāris sezonām iekļuva 1. līgā un divas reizes uzvarēja tajā, taču tikt pasaulē spēcīgākajā spīdveja līgā Polijas Ekstralīgā neļāva nolikuma īpatnības. Pērn nācās pamest 1. līgu un tagad jāsāk ceļu atpakaļ - lai jau šogad tajā atgrieztos. Papildus stimuls to paveikt - kopš nākamās sezonas 1. līgā drīkstēs būt tikai viena ārzemju komanda.
Landshutas komandas rindās nebūs tās pazīstamākā braucēja Martina Smolinska, kurš 2014. gadā uzvarēja Jaunzēlandes "Grand Prix" izcīņā un kļuva par pirmo vācu spīdvejistu, kurš uzvarēja GP posmā (1983. gadā Egons Millers bija pasaules čempions, taču toreiz vēl nebija GP seriāla un pasaules čempionu noskaidroja vienas dienas finālsacensībās 16 labākie, kuri savukārt tika noskaidroti daudzpakāpju atlases sacensībās). "Smola" savainojuma dēļ izlaida praktiski visu pagājušo sezonu un arī šosezon vēl nekur nav startējis - acīmredzot, vēl nav gatavs braukt. "Devils" līderis būs 28 gadus vecais Kais Hukenbeks, kurš pirms pieciem gadiem bija trešais Eiropas čempionāta posmā Gistrovā un kurš šosezon sekmīgi brauc Dānijas līgas klubā "Soenderjylland" - 13, 13 un 12 punkti pirmajos trijos mačos. Ilggadējs Vācijas izlases dalībnieks ir Tobiass Bušs, par stabilu Vācijas izlases dalībnieku kļuvis 23 gadus vecais Mihaēls Hērtels (trīskārtējs Vācijas junioru čempions, 2017. gada pasaules vicečempions garajā trekā). Valentīns Grobauers 2019. gadā Vācijas čempionātā bija piektais. Landshutas komandas rindās būs ari viens ārzemnieks - slovēnis Niks Škorja. Starp junioriem jāizceļ tikai 16 gadus veco Noriku Blēdornu, kuru uzskata par Vācijas spīdveja lielāko talantu - viņš jau 2019. gadā "Devils" rindās kļuva par Vācijas čempionu, bet pērn bija 8. vietā U19 Eiropas čempionātā, kā arī kopā ar Benu Ernstu ieguva otro vietu U19 Eiropas kausa izcīņā pāriem. Savukārt Mariuss Hillebrands ir pieredzējušākais no "Devils" junioriem un viņam šajā statusā tā ir pēdējā sezona. No visiem Landshutas komandas dalībniekiem sacensību pieredze šosezon ir tikai Hukenbekam, bet pārējie ir aizvadījuši tikai treniņus un treniņsacensības Horvātijā un Slovēnijā.
Sezonas sākumā daudz ietekmē tieši tas, kuram un cik daudz jau ir izdevies piedalīties sacensībās, kurai komandai izdevies aizvadīt vairāk sparingmaču, taču pirms pagājušās un šīs sezonas visas komandas ir apmēram līdzīgā situācijā. No "Lokomotīves" braucējiem šosezon sacensību pieredze četros Polijas junioru komandu čempionāta posmos ir tikai junioriem Francim Gustam, Daniilam Kolodinskim, Ričardam Ansviesulim un Ernestam Matjušonokam, tāpēc nebūs liels pārsteigums, ja mačam tiks pieteikti viņi visi. Pārējiem sacensību prakses vēl nav, bet ir daudz treniņu savā mototrekā (plus daži īslaicīgi izbraukumi uz Krško un Gdaņsku). Tikai trīs dienas pirms mača Daugavpilī ieradās abi pieredzējušie leģionāri - dānis Hanss Andersens un zviedrs Tomass Junasons. Abiem "Lokomotīves" mototreks nav svešs, taču tik un tā būtu vajadzējis aizvadīt tajā vairāk treniņu un tāpēc neliels satraukums par viņu sportiko formu pastāv. Treniņā gūtā rokas savainojuma dēļ nebūs Ķasta Puodžuka. Ieprieksējā sastāvā pieteikti Jevgeņijs Kostigovs, Junasons, Amdersens, juniors Artjoms Juhno, Oļegs Mihailovs (U24 braucēja statusā) un Francis Gusts. Viena vieta vēl ir brīva un arī jau esošajā pieteikumā vēl būs pārmaiņas.
Laba ziņa "Lomotīvei" un tās līdzjutējiem jaunās sezonas priekšvakarā - kompānija OPTIBET ir kļuvusi par Daugavpils spīdveja kluba “Lokomotīve” ģenerālsponsoru.
Mača sākums 8. maijā paredzēts plkst. 13, taču laika apstākļi pēdējās dienās ir tādi, ka var būt arī pārmaiņas - mačs var sākties vēlāk, bet var tikt arī pārcelts uz nākamo dienu. Pagaidām gan laika pronoze sestdienai Daugavpilī ir puslīdz labvēlīga. Skatītāji maču klātienē diemžēl redzēt nedrīkstēs (atklātā arēnā ar 6500 sēdvietām nedrīkst izvietot kaut vai pāris tūkstošus vai vismaz tūkstoti līdzjutēju...; līdzīga situācija ir arī Polijā, kur pat lielajos Ekstralīgas klubu stadionos skatītāji nedrīkst būt), taču to barēs redzēt Go3 platformā.