Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Oļegs Mihailovs starp favorītiem junioru pasaules čempionāta finālā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Oļegs Mihailovs starp favorītiem junioru pasaules čempionāta finālā
Oļegs Mihailovs

Pardubices mototrekā Čehijā piektdien tiks noskaidrots 2020. gada pasaules junioru čempions spīdvejā. COVID-19 dēļ šogad nenotika pusfināli (viens no tiem 6. jūnijā bija paredzēts Biķernieku mototrekā Rīgā) un fināla dalībniekus FIM noteica, piešķirot vietas valstu federācijām. Pirmo reizi kopš 2009. gada notiks tikai viens fināls nevis trīs posmi. Latviju pārstāvēs pašreizējais valsts junioru čempions Oļegs Mihailovs.

Oļegam Mihailovam šis ir pēdējais gads juniora statusā, viņš pašreiz ir otrais labākais juniors Polijas eWinner 1. līgas čempionātā (rēķinot vienā braucienā caurmērā gūtos punktus - 1,52 no trim iespējamajiem) un viņu pieskaita apmēram 6-8 favorītu lokam. Par galveno favorītu pamatoti tiek minēts pagājušā gada bronzas medaļas ieguvējs polis Dominiks Kubera, kurš šosezon sekmīgi brauc Polijas Ekstralīgas čempionātā Lešno komandā "Fogo Unia" (caurmērā 1,64 punkti no trim iespējamajiem braucienā, kas junioram ir augsts rādītājs) un kurš šogad kļuva par Polijas junioru čempionu. Starp pretendentiem uz medaļām ir arī Kuberas tautietis Jakubs Miškovjaks, austrālietis Žaimons Lidsejs (pērn bija 7. vietā), kurš ir Kuberas komandas biedrs un arī sekmīgi brauc Lešno komandā, brits Deniels Bjūlijs, čehu talanti Jans Kvjehs (pērn bija sestais) un Petrs Hlupačs, dānis Madss Hansens (pērn 3. vieta Eiriopas U21 čempionātā), zviedrs Aleksanders Voentins... Pārsteigumu var sagādāt un favorītiem vērtīgus punktus atņemt šā gada pasaules čempions hipodromā jeb garajā trekā vācietis Lukass Fīnhage, ukrainis Marko Ļevišins, soms Niklass Sējrio, amerikānis Luks Bekers... Sacensību sākums plkst. 18 pēc Latvijas laika. Garlaicīgi nebūs. Jācer, ka sacensības neieilgs, jo plkst. 20 - "Grand Prix" seriāla priekšpēdējais (pēdējais - rīt) posms Toruņā (Polija).
Latvijas junioru lielākais panākums pasaules čempionātos ir Maksima Bogdanovs bronzas medaļa 2010. gadā - pirmajā sezonā, kad čempionu noteica nevis vienā finālā, bet gan trijos posmos. Pēc trim gadiem 4. vietu ieņēma Andžejs Ļebedevs, kuram līdz bronzas medaļai triju posmu summā pietrūka tikai viena punkta. Vēl pēc diviem gadiem Ļebedevs bija 7. vietā, bet 2017. vietā 9. vietu ieņēma (trešais pirmajā posmā) Jevgeņijs Kostigovs. Oļega Mihailova līdz šim augstākais sasniegums ir 11. vieta 2018. gadā, taču viņš toreiz piedalījās tikai vienā posmā (Daugavpilī), kurā ar 12 punktiem ierindojās 4. vietā. Tagad - uz atvadām no juniora statusa - ir izredzes pakāpties krietni augstāk.
Pēdējos trīs gadus pēc kārtas par čempionu kļuva kāds no poļu spīdvejistiem (divreiz - arī pērn - Maksims Drabiks un vienreiz Bartošs Smektala), kuri kopš 2010. gada ir uzvarējuši 7 reizes. Pavisam (kopš 1977. gada, kad sacensības līdz 1988. gadam sauca par atklāto Eiropas čempionātu) par pasaules junioru čempioniem spīdvejā ir kļuvuši 8 valstu motobraucēji, bet medaļas ieguvuši 16 valstu pārstāvji.