Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Andžejs Ļebedevs - vakara pārsteigums pēdējā GP posmā Toruņā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Andžejs Ļebedevs - vakara pārsteigums pēdējā GP posmā Toruņā
Spīdveja GP pēdējā posma lielākais pārsteigums Andžejs Ļebedevs - tik maz viņam pietrūkst, lai būtu pasaules spīdveja elitē.

Latvijas labākais spīdveja meistars Andžejs Ļebedevs arī GP seriāla pēdējā posmā Toruņā apliecināja, ka nav gadījuma cilvēks starp pasaules labākajiem spīdvejistiem - Ļebedevs otro reizi karjerā iekļuva GP pusfinālā un posmā ieņēma 7. vietu. Uzvarēja slovāks Martins Vaculiks, kuru pirmais šajā posmā uzvarēja ... Ļebedevs.

Daugavpilietis jau savā pirmajā braucienā nodemonstrēja augstu meistarību - labs starts un meistarīgi veikts pirmais līkums ļāva izvirzīties vadībā. Kopš otrā apļa neviens Andžeja uzvaru nespēja nopietni apdraudēt - ne vēlākais bronzas medaļas ieguvējs GP seriāla kopvērtējumā polis Macejs Janovskis, ne bijušais pasaules čempions austrālietis Džeisons Doils,ne šīs sezonas divu GP posmu uzvarētājs brits Daniels Bjūlijs.
Nākamajā braucienā Ļebedevam nesanāca starts un panākt kaut vienu no konkurentiem - pasaules čempionus poli Bartošu Zmarzliku un pretendentus uz bronzas godalgu GP seriāla kopvērtējumā britu Robertu Lambertu un poli Patriku Dudeku - apsteigt neizdevās. Tā bija Andžeja vienīgā nullīte pamatsacensībās. Savā trešajā braucienā Ļebedevs piekāpās tikai šā gada pasaules vicečempionam un Eiropas čempionam dānim Leonam Madsenam, turklāt zaudēja viņam pavisam nedaudz, bet apsteidza zviedru Fredriku Lindgrenu un poli Pāvelu Pžedpeļski. Nākamajā braucienā - atkal uzvara! Turklāt Ļebedevs kļuva par pirmo, kurš pārspēja slovāku Martinu Vaculiku. Līdz ar šo uzvaru Andžeja rēķinā bija 8 punkti, kas praktiski jau pirms pēdējās braucienu sērijas garantēja vietu pusfinālā. Pamatsacensību pēdējā braucienā Ļebedevs bija trešais aiz dāņa Mikaela Mihelsena un trīskārtējā pasaules čempiona brita Taia Vofindena. 9 punkti pamatsacensībās deva 6. vietu un otro reizi karjerā iespēju braukt GP posma pusfinālā - pirmā reize bija 2013. gadā Latvijas GP izcīņā Daugavpilī (toreiz Andžejs divus apļus brauca otrais, bet tad viņu apsteidza austrālietis Darsijs Vords).
Pusfinālā Ļebedevam pretī stājās Madsens, Vaculiks un Lindgrens. Starts nebija slikts, Andžejs spēkojās par trešo vietu, bet tomēr finišēja ceturtais. Pirmās divas vietas iēnēma Vaculiks un Madsens. Pirms pusfināliem četri spīdvejisti pretendēja uz 3. vietu kopvērtējumā, bet ieguva "bronzu" Macejs Janovskis - viņš bija otrais otrajā pusfinālā aiz Zmarzlika. Četras reizes Janovskis GP seriāla kopvērtējumā bija 4. vietā, bet tagad beidzot pirmo reizi ieguva medaļu. Kā lai neatceras, ka savu pirmo uzvaru GP posmos "Medžiks" guva pie mums - 2015. gadā Daugavpilī.
Finālā Vaculiks lieliski startēja un guva 5. uzvaru karjerā GP posmos. Otrais finišēja Zmarzliks un trešais - Madsens. Ļebedevam posma kopvērtējumā - 7. vieta. Tieši Andžejs Ļebedevs kļuva par pēdējā GP posma lielāko pārsteigumu, kas vēlreiz apliecina, cik tuvu pasaules elitei viņš ir, kas vēlreiz apliecina, kāda konkurence ir spīdvejā - vienā posmā tu vari būt trijniekā, bet tad netikt pusfinālā, tevi var apsteigt labākie Polijas 1. līgas spīdvejisti, kaut gan tagad Ļebedevs un viņa Krosno "Cellfast Wilki" komanda jau ir Ekstralīgā (vienā no posmiem šosezon uzvarēja austrālietis Makss Friks, kurš aizvadītajā sezonā brauca 1. līgas komandā Zeļona Guras "Stelmet Falubaz").
Nākamās trīs vietas aiz pirmā trijnieka, kas garantē vietu nākamā gada GP seriālā, ieņēma Lindgrems, Lamberts un Bjūlijs. Ļebedevs, kurš GP posmos startēja pirmā rezervista lomā un piedalījās tikai piecos no 10 posmiem, kopvērtējumā ierindojās 16. vietā. Viena no labākajām sezonām karjerā.