Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Folkreisa sacīkšu mašīna par 950 eiro - kā tas strādā?

Juris Grīns
Juris Grīns

Folkreisa sacīkšu mašīna par 950 eiro - kā tas strādā?
Foto: Kaspars Cikmačs, 4rati.lv

Kopš folkreisa izveides 2008. gadā, nemitīgs diskusiju objekts bijis slavenais salikums "950 eiro". Tā ir fiksētā summa, par kuru var iegādāties jebkuru folkreisa automašīnu, un īpašnieks no darījuma atteikties nedrīkst. Kas ir šie 950 eiro, kāda ir ideoloģija?

PAMATIDEJA: FIKSĒTĀ SUMMA SASPIEŽ LĪMEŅU ATŠĶIRĪBAS

Folkreisa būtība: mašīnām ir fiksēta cena, kas nozīmē, ka, lai cik kāds ieguldītu automašīnas sagatavošanā, ir skaidrs, ka viņam katrā sacensībā ir iespēja palikt bez auto un ar 950 eiro rokās. Tas, pirmkārt, spiež pie zemes ieguldījumus auto attīstībā, jo katrs, kurš kaut nedaudz skaita līdzi savas finanses, apdomās, cik tālu viņš ir gatavs iet tēriņos. Attiecīgi, katram nedaudz pieraujoties ar tēriņiem, teorētiski izlīdzinās dalībnieku parka tehnikas līmenis. Tas varbūt nav konstrukciju ziņā austs klasiskā autosporta izpratnē, taču nodrošina līdzvērtīgu cīņu, ko faktiski apstiprina Folkreisa uzvarētāju saraksta dažādība (47 uzvarētāji 132 sacensībās). Un šajā situācijā, kāda starpība, ja Folkreiss trasi veic par četrām sekundēm lēnāk nekā autokross, ja ir līdzvērtīga cīņa daudzu dalībnieku konkurencē? Otrkārt, lai cik visapkārt motoru sports būtu finanses prasošs, brauktgribētājam ir skaidrs: ja viņš vēlēsies startēt īstās autosporta sacensībās, viņa automašīna maksās 950 eiro (plus sēdeklis, jostas, kombinezons, licence, utt).

MAŠĪNAI NAV JĀMAKSĀ 950 EIRO!

Ikgadējās diskusijās par nepieciešamību palielināt šo skaitli caurvijas ne tikai katra personīgie pārdzīvojumi par šo tēmu, bet arī Folkreisa ideoloģijas uzķeršana. Biežākā frāze: “par 950 eiro nevar uzbūvēt Folkreisa mašīnu!”. Pirmkārt, var. Otrkārt, nevieni noteikumi un prasības nevienā brīdī neprasa uzbūvēt mašīnu par 950 eiro. Jebkuru mašīnu VAR NOPIRKT par 950 eiro, un tās ir divas dažādas lietas. Ir divas iespējas: vai nu auto būvētājs uzbūvē mašīnu, kas iekļaujas šajā summā un nepārdzīvo, ka auto tiek nopirkts. Vai nu viņš apzinās, ka mašīna ir dārgāka un pirkšanas gadījumā būs zaudējumi.

Parunājam par šo otro opciju. Pirmkārt, nevar būt autosports bez zaudējumiem. Šis sports vienmēr kaut ko maksās. Vai nu dažus simtus virs 950 eiro, vai nu vairākus tūkstošus citās autosporta disciplīnās. Maksās detaļas, maksās metinātāja darbs, maksās elektrība, maksās pusdienas mehāniķim – arī Folkreiss dalībniekam kaut ko maksā.

Kas attiecas uz zaudējumiem mašīnu pārdošanas gadījumā, ir gan viena nianse, kuru šķietami neredz tie, kuriem summa allaž ir par mazu. Ja tavu, piemēram, 2000 eiro vērto mašīnu kāds nopērk par 950 eiro, bet tu nopērc citu mašīnu vietā par tiem pašiem 950 eiro, teorētiski tu neko nezaudē, ja neskaita pieteikuma iesniegšanas nelielo summu! Taču šis scenārijs bieži nešķiet derīgs, jo braucējam dažādu iemeslu dēļ (visticamāk – tehnisku) gribas viņa paša mašīnu, nevis citu! Un šajā brīdī sākas vai nu skarba aizstāvības cīņa, kas jau nonāk simtos eiro, vai nu sūrošanās, ka “par 950 nekas nesanāk!”.

Respektīvi, tas, kādam patiesībā būtu jābūt Folkreisam – mašīnai, kas vakar vēl brauca pa ielu, izņemam salonu, ieliekam drošības karkasu, pielāgojam tehnisko noteikumu prasību minimumam, stājamies uz starta. Viss pārējais, kas ir virs tā, jau ir uzskatāms par ekstru. Šādas ekstras nav sliktas un nekādā gadījumā nav pārkāpums. Taču ekstrota mašīna ir pievilcīgāka pircējiem.

LŪZUMA PUNKTS – JAUNĀ SISTĒMA

Par sūdzībām, ka “par 950 nesanāk!”, tika runāts pat ne pirmajā Folkreisa sacīkstē 2009. gadā. Par to tika runāts pirmajā minūtē, kad LAF uzsākām Folkreisa izveidi. Daudzi potenciālie dalībnieki jau saknē pieņēma, ka nesanāks. Citi izdomāja, un viņiem sanāca.

Diskusija par šīs summas palielināšanu turpinājās gadu no gada, taču prasība tika atsista jau startā, iepriekš minēto iemeslu dēļ. Taču īstais troksnis sacēlās pēc 2021. gada, kad otro sezonu bija darbojusies koriģētā, no Somijas pārņemtā pirkšanas sistēma. Jaunā versija padarīja automašīnas pieejamākas pircējiem, mazāk shēmojama kļuva aizstāvība esošajiem īpašniekiem. Un skaidrs, ka šis ir izraisījis emocijas. Turklāt šīs izmaiņas sakrita ar vēl vienu progresējušu niansi: Folkreisā veidojas salīdzinoši plašākas komandas, kuras ražo automašīnas ne tikai savām vajadzībām, bet arī īrēšanai. Attiecīgi, vairāk mašīnu saimniecībā, lielākas iespējas kādu vai pat visas tās pazaudēt. Ja to būvēšana nav iekļāvusies 950 eiro, tie, protams, ir zaudējumi. Īres tirgus ir vajadzīgs un pieprasīts, tāpat arī nevienam nav un nedrīkst būt žēl, ja kāds uz to nopelna, dodot iespēju startēt nosacīti “nejaušajam dalībniekam”. Taču Folkreiss savā būtībā nevar iet šādu mazo peļņu pavadā – šis sports ir domāts individuālam braucējam, kurš savā garāžā sagatavojis vakar pa ielu braukušu auto.

Jaunā sistēma izraisījusi vētru un filozofijas maiņu daudzās brigādēs, un līderiem, ar to domājot mazāk rezultātu tabulu līderus, bet gan izmaksu līderus, tas sāp.

Sadistiska atziņa, taču ir patīkami, ka līderiem sāp! Tātad Folkreisa ideja darbojas – tie, kuri gribētu tērēt un atrauties no mazbudžeta braucējiem, to nevar/negrib darīt. Attiecīgi, dalībnieku parks ir arvien līdzīgāks.

Un vēl viena sen zināma patiesība: uzvarētāju mašīna gandrīz nekad nav maksājusi līdz 950 eiro! Tās ir bijušas divreiz un pat trīsreiz dārgākas! Un iepriekšējā pirkšanas sistēma to nedaudz pieļāva – šie līderi mazāk tika “pieķerti”, viņu mašīnas retāk bija pircēju tēmekļos. Somijas sistēma līderus ir izģērbusi.

Te gan jāatzīmē, ka Folkreisā ne visi līderi – šoreiz rezultātu tabulu ziņā – ir skumuši par 950 eiro robežu. Māris Zālītis, kurš uzvarējis gan Ziemas, gan Vasaras kausā, būdams savu panākumu virsotnē, precīzi piestādīja tāmi, cik izmaksājis viņa tobrīd izmantotais Audi. Rūdolfs Bogens, kura auto, šķiet, ir pirkti visvairāk, nekad nav kritis panikā par šo tēmu. Jā, allaž aizstāv savus auto. Jā, droši vien ir arī zaudējumi pārdodot. Taču viņš vai nu nopērk citu auto un liek tam braukt pa priekšu, vai nu uzbūvē nākamo…

BŪVNIECĪBAS IZMAKSAS

Protams, aiz loga ir objektīva, visai briesmīga situācija. Viss paliek dārgāks, sevišķi metāls, kas kļūst ne tikai dārgāks, bet drīz var kļūt pat par deficītu. Šajā brīdī jāsaka – 950 eiro uz 2023. gadu tik tiešām var pamainīties, kas būt atkarīgs no visiem ārējiem apstākļiem – tie ir objektīvi. Taču ne par 50% mašīnas vērtības, kā to dažs mēģina pieprasīt! Un ar šo netiek pateikts, ka cena noteikti mainīsies – tā joprojām var arī nemainīties.

Par dārdzību: atcerēsimies, ka Folkreiss tapa 2008./2009. gada krīzes ēnā, kad arī viss bija dārgi un maksātspēja daudziem bija ļoti sarežģīta. Folkreiss un viņa 950 eiro pārdzīvoja arī 2014. gadu un pirmo Krievijas sankciju vilni. Iepriekšējā desmitgadē bija degvielas cenas, kuras tikai nesen ir pārspējuši līdzšinējie rekordi – tas mums ir piemirsies. Lielā mērā tāpēc, ka degvielas cenas vēl bija latos, un summas eiro izteiksmē nav iekodējušās mūsu atmiņā.

Šobrīd tiek sauktas lielas jaunās summas par materiālu, kuras tūlīt ievērojami apgāž citi, kuri ir atraduši lētākus variantus. Tieši tas pats par drošības karkasu sagatavošanu – kā ārpakalpojums tas protams ir dārgāk nekā meistaram, kurš pats var sagatavot savas mašīnas karkasu, Folkreisā to drīkst darīt. Un tā ir ar daudz ko – izvēlēties, vai spītīgi pašam tikt 950 eiro rāmī, vai lēkt tam pāri, piesaistot kaut vai apmaksājamu darba spēku.

SKANDINĀVU PIEREDZE

Arī Skandināvijā, kur Folkreiss ir radies, problēmas ir tās pašas – līderu auto nekad nemaksā to summu, kura ir fiksēta mašīnu iegādei. Un šī summa ir ļoti tuvu Latvijas skaitlim, mēs esam aptuveni pa vidu. Visādā ziņā dārgajā Zviedrijā Folkreisa mašīnas fiksētā pirkšanas summa ir 8000 kronas, kas ir vienāds ar 773 eiro!

Somijā, piemēram, līderi neslēpj, ka viņu auto, kas vizuāli ir ļoti tālu no mūsu Folkreisa dailes, izmaksājuši 10 tūkstošus eiro un pat vairāk! Turīgie ļaudis apzinās, uz ko viņi iet, un tā izklaidējas – arī variants!

Starp citu, mūsu pašu sētā ir braucējs, kurš nospraudis sev mērķi cīnīties par kopvērtējuma trijnieku. Viņam jau šobrīd īpašumā ir vairākas automašīnas, tāpēc sezonu sagaida bez trīcošiem ceļgaliem par palikšanu bez auto kādā no posmiem – ņems nākamo! Un varbūt tā ir lētāk, nekā likt visu banku uz vienu zirgu, tad baidīties, ka to nopirks, tērēt simtus par aizstāvēšanu, un, galu galā, baidīties vispār ierasties uz sacensībām, kā tas zināmā mērā notika ziemas sezonā.

PATS, PATS GALVENAIS UZDEVUMS!

Atgriežoties pie ideoloģijas un Folkreisa jēgas: Folkreiss ir domāts kā zemu izmaksu sporta veids, kas ļauj īstā autosportā ienākt katram, kurš visu mūžu par to ir sapņojis.

Un te prātojums no Folkreisa organizēšanas skatu punkta: vienā svaru kausā ir turēt summu piespiestu pie zemes, lai pēc iespējas vairāk varētu ienākt jauni braucēji. Otrā svaru kausā ir sekot tēriņu līderu pieprasījumiem summu pacelt, lai apmierinātu viņu vēlmi ieguldīties, tādā veidā vēl vairāk atraujoties no mazbudžeta un jaunajiem braucējiem. Atbilde ir acīmredzama: ja piecu debitantu dēļ Folkreisu pamet pieci tēriņu līderi, tad Folkreiss ir vairāk nekā apmierināts.

Folkreiss ir zemu izmaksu tautas sports, kas dod iespēju pēc iespējas plašākam gribētāju pulkam ienākt autosportā!

ATBILDE UZ "PAR TĀDU SUMMU NEVIENS NEBŪVĒS!"

Pieprasot paaugstināt pirkšanas cenu galvenais šantāžas arguments ir – par 950 eiro neviens vairs nebūvēs mašīnas, tāpēc sports cietīs, jo tirgū nenāks klāt jauni auto.

Iespējams, šobrīd mašīnas būvēs mazāk. Tomēr tas ir tikpat no pirksta izzīsts pieņēmums kā otras puses apgalvojums – būvēs, jo gribēs braukt ar savām mašīnām. Mēs šobrīd to nezinām! Lai 2022. gads rāda situāciju.

Folkreisa WhatsApp grupā izveidojās kurioza situācija: pārdošanā nonāca mašīna, kura principā būtu pat labs auto cīņai par finālu. Divas dienas pēc tam, kad daži bija izplosījušies par tēmu, ka “par 950 eiro nesanāk”, īpašnieks no šīs mašīnas nedēļu nevarēja tikt vaļā. Jā, tas nebija ne Golfs, ne Astra, kas veido Folkreisa pamatsastāvu. Tā bija Ford Puma, kas teorētiski varētu sagādāt vairāk moku uzturēšanā (kas jau atkal ir no pirksta…). Taču spilgti apliecināja, ka šobrīd Folkreisā nav tik izteikts tehnikas deficīts, kā tiek mēģināts pierādīt. Arī sludinājumu portālos Latvijā un Baltijas mērogā nemitīgi piedāvājumā ir Folkreisam atbilstoši un pielāgojami auto.

Un no šī izaug vēl viena ļoti svarīga tēma: Kopš 2009. gada Folkreisu ir izvagojuši vairāki simti automašīnu. Daudzi ir devušies pēdējā gaitā Tolmetijas pasaulē. Taču daudzi atdusas nelietoti garāžās un sētmalēs. Šo auto īpašniekiem jāsarosās: varbūt mašīna kā sporta auto šobrīd vairs nav pārdodama, taču par gatava drošības karkasa cenu lūznītis var piedzīvot otro elpu! Apdomājiet, jo šogad un nākamgad pieprasījums tiešām var augt!

LABI, KA LĪDERI TRAKO! VĒROJAM SITUĀCIJU

Izmaksas aug, viss paliek dārgāks – tā tas ir, visi to pamana. Taču šobrīd straujiem pagriezieniem Folkreisa sakarā nav pamata. Vērojam notikumus un situāciju. Taču iet tēriņu līderu pavadā Folkreiss nedrīkst.

Un tas ir labi, ja tēriņu līderi trako – tātad tā ir iespēja visiem pārējiem ar šiem līderiem līdzvērtīgāk cīnīties. Tā tik būs sezona!

Izmantotie resursi:
Autocross.lv

  +3 [+] [-]

, 2022-03-26 11:20, pirms 2 gadiem
Paldies, par labu rakstu! Varbūt vēl varēja ieskicēt viena posma izmaksas ienācējam šajā seriālā. Rēķinos, ka gribu nopirkt auto - tie ir 950. Cik izmaksā tas krēsls, jostas, ekipējums, treileris. Saprotu, to visu var īrēt, bet ja tas sastāda vēl 1000, tad auto ir mazākā bēda šajā pasākumā.

     [+] [-]

, 2022-03-26 15:55, pirms 2 gadiem
Izlasījos visur par folreisu, bet tā arī nesapratu kur īsti ir opcijas tur īrēt auto? Ja pastāv iespēja noīrēt auto uz vienu posmu tad esmu ieinteresēts.

     [+] [-]

, 2022-03-26 16:26, pirms 2 gadiem
Jā, taisnība par to auto īri. Īrētos auto nedrīkst pārpirkt? Skan stulbi, jo kā es varu atdot atpakaļ izīrēto auto, ja pēc gonkas viņu nopērk? Varbūt īpašniekam tas ir labs bizness - saņemt naudu par īri un tad vēl iespējams par pirkuma faktu.