Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Maz izredžu uz Folkreisa un autokrosa Ziemas kausa turpinājumu

Juris Grīns
Juris Grīns

Maz izredžu uz Folkreisa un autokrosa Ziemas kausa turpinājumu
Foto: Olafs Ezertēvs/Maximum Attack Photo

Atbilstoši nolikumam, Folkreisa un autokrosa Ziemas kausa izcīņa var noslēgties trīs veidos: vai nu pēc piektā notikušā posma, vai nu 31. martā, vai nu abos šajos gadījumos. Kādas ir izredzes, ka pēc aizvadītajiem trīs posmiem būs turpinājums?

Lai šo rakstu noslēgtu ātri, atbilde uz jautājumu ir: "Nekādas!". Cerību uz ceturto un piekto posmu ir maz, maigi izsakoties. Ziema bija fantastiska, bet specifiskā laikā – tā sākās faktiski novembra pēdējā dekādē un, ja neskaita pāris spēcīgus atkušņa periodus, turpinājās līdz pat februāra pirmajai pusei.

Nolikumā paredzētā 31. marta ideja, lielākoties, tika ietverta, lai novilktu svītru jebkādām sarunām par sezonas turpinājumu. Lai aprīļa sākumā uznākušajā cīruļputenī kāds neceltos spārnos ar tekstu, ka "nu varēja taču vēl uzbraukt!". Praksē ir skaidrs, ka posms martā ir optimistiski, lai gan jāatzīmē, ka Latvijas ziemas sacensību vēsturē sacīkstes ir bijušas, turklāt ļoti labas, ziemīgas.

Statistikas mīļotājiem: Kopš Folkreisa izveidošanas 2009. gadā sacensības martā notikušas piecas reizes: 2010., 2011., 2012., 2013. un 2023. gadā. Visvēlāk sacīkste norisinājās 2010. gadā, kad Biķerniekos Folkreisa braucēji devās trasē 13. martā. Sacīkste bija uz atkušņa robežas, tomēr iepriekš sasnigušais biezais sniegs ļāva izveidot interesantu konfigurāciju. Iztēlojieties: starts aptuveni pie sekretariāta mājas, starta taisne pretējā virzienā, S-veida pagriezieni starp sniega kupenām, pagrieziens pa kreisi tagadējā spīdveja ovālā, kurā tobrīd bija izveidota rallijkrosa trase NEZ posmu vajadzībām… Tā vairs nekad nebūs!

Kam būtu jānotiek, lai Ziemas kauss turpinātos? Faktiski izveidojusies definīcija: jābūt tādiem laika apstākļiem, lai krosa klase var braukt ar garajām radzēm. Šodien, 23. februārī sniegs lielākoties sastopams tikai stāvlaukumu kaudzēs. Prognozes, piemēram, norvēģu YR, Latvijā salu nesola vismaz līdz 4. martam. Lai panāktu krosam atbilstošus apstākļus, pēc pilnībā atkusušas zemes būtu jāsalst, minimums, nedēļu, labāk līdz pat desmit dienām. Ja 5. martā sāk salt, un vēlāk snigt, ātrākais, kad varētu notikt ceturtais posms, ir 17. marts. Teorētiski martā kāda “atziema” ir iespējama, tomēr, vai tik nopietna, lai kāds no organizatoriem pilnā nopietnībā gatavotu trasi un organizētu sacensības?

Protams, loģika saka, ka viss ir beidzies. Taču formāli nedrīkstam apgalvot, ka Ziemas kauss būtu noslēdzies – tas būtu pret nolikumu!

Visreālāk, un viskorektāk, šķiet, izziņot Ziemas kausa beigas varēsim 25. martā – marta pēdējās nedēļas pirmdienā, kad būs skaidrs, ka arī 31. martā posms notikt nevarēs.

Tikmēr nosacīti nervozs periods kopvērtējuma līderiem. Folkreisā šobrīd pirmais Ivo Gabrāns, Folkreiss 4WD – Kristaps Eglītis, autokrosā līderis Jānis Gustāns, Folkreisa labākais Junioru kausā – Lenards Patriks Lepsis, Dāmu kausā – Alise Līga Grāmatiņa, Komandu kausā – Kavita V Racing (Ivo Gabrāns, Jānis Apinis, Kalvis Buģis).

Izmantotie resursi:
Autocross.lv