Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Eiropas čempionātā Enduro Igaunijā Robežnieks un Rasmanis uz goda pjedestāla

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Eiropas čempionātā Enduro Igaunijā Robežnieks un Rasmanis uz goda pjedestāla
Uz goda pjedestāla trešā pakāpiena Miks Rasmanis

No 14. līdz 16. jūlijam Igaunijas pilsētā Paikusē aizvadīts Eiropas čempionāta enduro trešais posms. Pirmie divi posmi norisinājās Itālijā, Fabriano un Portugālē, Santa Marta de Penaguião. Pirmajos divos posmos startēja pieredzējušais enduro braucējs Artūrs Robežnieks, bet Miks Rasmanis otro posmu izlaida. Sportisti dalās savās pārdomās par Eiropas čempionāta trešo posmu Igaunijā.

Jaunais un talantīgais enduro braucējs Miks Rasmanis (“KTM Orange Racing”) Juniori E1 klasē divu dienu sacensībās izcīnīja godalgoto otro vietu. Sportists pastāstīja, ka pirmais posms Itālijā bija saspringts. “Tur bija nepierasts segums, akmeņi. Nevarēju tik brīvi justies, kā Igaunijā. Rezultāts pirmajā posmā bija apmierinošs. Ir ko vēl “pielikt”. Otro posmu Portugālē nācās izlaist, jo paralēli notika Baltijas čempionāts Madonā. Runājot par Igaunijas posmu Paikusē, tur bija labi. Šoreiz sajutu savu segumu, smilti un meža saknes. Tās man padodās labi. Viss salikās kā vajag. Ierasts, ka Eiropas čempionāta trasēs parasti ir akmeņi, cietas pamats, bet šoreiz tieši bija mīkstas smiltis, meža saknes, kas arī raksturīgs Baltijas trasēm. Trasē bija sīva cīņa ar norvēģi un poli. Trasē jutos labi, braucu kā varēju un mācēju. Pirmajā dienā neizjutu to smagumu un grūtības, kādas varbūt raksturīgas Eiropas čempionātam. Vienīgi ātruma testi paņēma daudz spēka. Tādi bija trīs – krosa, enduro un ekstrēmais. Krosa tests bija izveidots pļavā, tas bija līkumains, tehnisks. Enduro testā bija jāstrādā, tas bija smilšains, bija purvs, bija jāmeklē sausākās vietas, kļūdīties varēja viegli. Tas bija vairāk kā 9 minūtes ilgs brauciens. Arī sakņu bija daudz. Tie, kuri ir braukuši Paikuses trasē, mani sapratīs par ko runāju. Ekstrēmais tests bija īss, līdz 3 minūtēm. Kopumā ātrs, pa jūras smilts segumu. Arī šajā testā nedrīkstēja pieļaut kļūdas, jo tad būtu grūti atgūt iekavēto,” stāsta Miks Rasmanis. Pārbrauciens bija pa ceļiem, kur sportists varēja atbrīvoties un ievilkt elpu. Tas arī bija pa meža stigām un purvu. Otrajā dienā bija nedaudz grūtāk, jo bija liels karstums. Tas braukšanu padarīja sarežģītāku. “Esmu patīkami pārsteigts, ka Eiropas čempionātā enduro sanāca uzkāpt uz goda pjedestāla. Pirmajā dienā uz otrā pakāpiena, bet svētdien uz trešā. Lielajā kopvērtējumā Juniori E1 klasē esmu ceturtais,” priecīgs ir Miks Rasmanis. Eiropas čempionāta Enduro ceturtais posms norisināsies Polijā, 16.-17. septembrī Kielcē, kurā startēs Miks Rasmanis. “Paldies komandai “KTM Orange Racing” un paldies manai ģimenei,” tā Miks Rasmanis.

LaMSF Enduro komisijas pārstāvis, Eiropas čempionāta žūrijas komisijas pārstāvis, pieredzes bagātais enduro braucējs Artūrs Robežnieks (“Kalsnava MB”): “Startēju pirmajā posmā Itālijā. Pirmajā dienā Senioru klasē uzvarēju, otrajā dienā tehnisku iemeslu dēļ, izstājos. Otrajā posmā Portugālē arī bija ļoti smaga trase, bet to veiksmīgi izturēju. Šobrīd esmu savas klases līderis, otrais ir lietuvietis un trešais itālis. Trešajā posmā Paikusē – smagi. Bija karsts, trase izsista, bedraina. Manuprāt, otrajā dienā pietika ar diviem nevis trīs apļiem. Faktiski pēdējo apli vizinājos. Lietuvietis Danielius Žostautas mēģināja mani panākt, bet man bija labs “handikaps” līdz ar to pēdējo apli nomierinājos. Noturēju savu līdera pozīciju. Pirmajā dienā motociklam nojuka aizmugurējās bremzes, tāpēc nācās braukt bez tām. Tās varēju samainīt tikai pēc pirmās dienas finiša. Tas bija tāds lielākais mīnuss – braukt bez bremzēm. Otrajā dienā atkal spēka bija mazāk, biju noguris. Pirmie divi apļi vēl tā, bet trešais visgrūtākais. Arī kopvērtējumā Senioru klasē esmu pirmais. Sacensības bija noorganizētas ļoti labi, kopumā viss bija augstākajā līmenī. Igauņu organizatori visu bija paveikuši kā nākas. Dalībnieku bija pietiekoši. Vēl atlicis aizbraukt uz ceturto posmu Polijā, Kielcē.”

Eiropas Čempionāta Enduro rezultāti ŠEIT.

Informāciju sagatavoja:
LaMSF Enduro komisija