Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Lauris Freibergs: "Uz kaut ko tik lielu mēs nebijām pat cerējuši"

Juris Grīns
Juris Grīns

Lauris Freibergs: "Uz kaut ko tik lielu mēs nebijām pat cerējuši"
Foto: Facebook.com/ZeltaMopeds

Pēc gandrīz 40 gadiem Grobiņā atgriezies Latvijas čempionāts "Zelta mopēds". 8. augustā notika Latvijas čempionāta trešais posms. Sacensības norisinājās astoņās klasēs.

Latvijas čempionāta 3. posms “Zelta mopēds” Grobiņā norisinājās sekojošās klasēs: Mx50cc, Mx50cc rūķi, ZM standarts no 16 gadiem, ZM meitenes, ZM 45 standarts līdz 16 gadiem, ZM retro, ZM sporta un ZM 2A standarts.

Kopumā sacensībās Grobiņā piedalījās 91 dalībnieks. Viskuplākais skaits bija standarta klasē no 16 gadu vecuma. Tajā startēja 20 dalībnieki. Tālākie dalībnieki uz Grobiņu bija mērojuši ceļu no Apes. Arī grobiņnieki un Grobiņas novada mopēdisti bija gatavojušies sacensībām.

Ja sportiskā azarta cienītājiem bija aizraujoši vērot Latvijas čempionāta dalībnieku sniegumu, tad ikvienam skatītājam, toskait arī tādiem, kas nav motosporta fani, jautrus mirkļus sagādāja retro klases braucēji, kur galvenais mērķis nebija sportiskais sniegums, bet atraktivitāte un vizuālais ietērps. Tādi bija seši dalībnieki.

Kā skaidro sacensību organizators motosportists, sporta klubam “FFF” vadītājs, Eiropas čempions motokrosā, kas iegūts 2000. gadā, Lauris Freibergs, lielākais pārsteigums bijis lielais dalībnieku skaits. “Uz kaut ko tik lielu mēs pat nebijām cerējuši,” viņš godīgi atzinās, sakot, ka ir milzīgs prieks par notikušo, jo tas atmaksā visas tās rūpes un pūles, kas ieguldītas šo sacensību organizēšanā. “Tas darbs, lai sarīkotu šo “Zelta mopēda” Latvijas čempionāta posmu, bija tik liels, ka man pat ir žēl, ka sacensības ilga tikai vienu dienu – pat tikai dažas stundas,” viņš sacīja, piebilstot, ka būtu prieks, ja šo sacensību intensitāte būtu sadalīta vismaz nedēļas garumā. Un vēl viņš piebilda, ka ļoti liels prieks ir par skatītāju un motosporta līdzjutēju atsaucību. Atgādināsim, ka savu motosportista gaitu sākumā – 1988. gadā – Lauris Freibergs piedalījies arī “Zelta mopēda” sacensībās.

Viens no “Zelta mopēda” kustības koordinatoriem Ainārs Karro, kurš pats “Zelta mopēda” apritē ir kopš pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidus un arī pats piedalījās sacensībās Grobiņā standarta klasē no 16 gadu vecuma un sporta klasē, vērtējot Grobiņā notikušo posmu, atzina, ka trasi, kurā sportisti sacentās, noteikti var atzīt par vienu no labākajām Latvijā. “Tas vien, ka man pēc šīm sacensībām ir tulznas uz rokām, liecina par trases intensitāti,” smaidot sacīja A.Karro, atzīstot, ka sacensības bija noorganizētas fantastiski labi. Te jāpiebilst, ka trase, kurā Grobiņā notika “Zelta mopēda” posms, izveidota klajā laukā nepilna mēneša laikā.

Sacensību komentētājs Pauls Timrots paslavēja grobiņniekus par ļoti pārdomātu sacensību organizāciju. “Zelta mopēda” posms Grobiņā notika motofestivāla “Seeburg Bikerland” ietvaros, kas šogad notika sesto gadu. To ietvaros norisinājās gan “Zelta mopēda” Latvijas čempionāta 3. posms, gan Latvijas čempionāta 2. un 3. posms mototriālā, gan arī Latvijas un arī ārvalstu motociklistu saiets. “Jūs esiet gudri darījuši, ka sadalījāt skatītāju un līdzjutēju uzmanību pa dažādām vietām,” viņš sacīja. “Tādējādi tas lielais cilvēku skaits, kas bija Grobiņā, varēja izretoties pa sev interesējošām zonām, nevis pulcēties vienuviet.”

Vērtējot, vai kāds no “Zelta mopēda” Latvijas čempionāta posmiem arī turpmāk varētu notikt Grobiņā, gan dalībnieki, gan organizatori izteicās cerīgi – tā varētu kļūt par labu tradīciju šai pilsētā, kam ir bagātas un senas motosporta tradīcijas.

Atgādināsim, ka “Zelta mopēda” kustība ar sacensībām Latvijā sākusies 1972. gadā – pēc diviem gadiem tai svinēs 50 gadu jubileju. Savukārt Grobiņā sacensības notikušas astoņdesmito gadu sākumā. Deviņdesmito gadu sākumā līdz ar PSRS sabrukumu “Zelta mopēda” kustība apsīka, bet 2007. gada “Vaidavas Kausa” motokrosa sacensību ietvaros to atkal atjaunoja. Grobiņas un Liepājas pusē bez L. Freiberga ir arī citas motosporta un mūzikas leģendas, kas ir gājuši cauri “Zelta mopēda” kustībai, piemēram, motosportists,PSRS starptautiskās klases sporta meistars Normunds Dūčis un mūziķis Ivo Fomins.