Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Startē pasaules čempionāts blakusvāģu motokrosā

Juris Grīns
Juris Grīns

Startē pasaules čempionāts blakusvāģu motokrosā
Foto: Nikki's Sidecarcross Pictures

Ar sacensībām Nīderlandē, Osas trasē šajās brīvdienās startē pasaules čempionāta blakusvāģu motokrosā. Lai gan pašreizējais čempions Kaspars Stupelis guvis savainojumu un šo sezonu spiests izlaist, sacensībām gatavojas vairāki citi spēcīgi latviešu kantētāji, to vidū Jānis Daiders un Elvijs Mucenieks.

Startē 37. sezona

Pasaules čempionāts blakusvāģu motokrosā pirmo reizi tika rīkots 1980. gadā un šī būs jau 37. sezona tā pastāvēšanas vēsturē. Pirmajā sezonā par čempioniem kļuva Reinharda Būlera/Zigfrīda Millera ekipāža (vienīgie Vācijas pārstāvji, kuri līdz šim to paveikuši) un interesanti, ka vairums no sportistiem, kas šonedēļ stāsies uz starta Osā, tolaik vēl nebija pat dzimuši. Desmitkārtējam pasaules čempionam Danielam Vilemsenam tajā laikā bija tikai pieci gadi! Savukārt deviņās no visām sezonām par pasaules čempioniem kļuvuši arī latvieši - pieci tituli ir mūsu motosporta leģendai Kristeram Serģim, kuram visās piecās veiksmīgajās sezonās asistēja Artis Rasmanis, pērn trešo panākumu karjerā guva Kaspars Stupelis, bet viens tituls ir arī Kasparam Liepiņam.

Stupelis iedzīvojas savainojumā

Ļoti nepatīkamas ziņas tika saņemtas pirms dažām nedēļām. Kaspars Stupelis, kurš šogad bija pievienojies divkārtējā pasaules čempiona Bena Adrijensena ekipāžai, gatavojoties sezonai, guvis ceļgala traumu. Sportistam jau veikta operācija un prognozējams, ka pilnvērtīgi atsākt sportot Stupelis varēs vien rudenī. Diemžēl, tobrīd pasaules čempionāts būs vai nu pašā finišā, vai arī jau noslēdzies, līdz ar to ir skaidrs, ka 2016. gada sezona viņam ir jānoraksta. Motokross ir traumatisks sporta veids un savainoties gadās pat pašiem labākajiem.

Lauris Daiders nāk Stupeļa vietā

Bez latviešu sportistiem pasaules čempionātā gan nepaliksim, lai gan aizvien mums nav neviena pilota, kas startētu augstākajā līmenī. Pēc tam, kad Stupelis guva traumu, Adrijensens, kurš savainojuma dēļ izlaida pagājušās sezonas lielāko daļu, bija spiests meklēt jaunu kantētāju un samērā negaidīti tika izvēlēts Lauris Daiders, kurš no blakusvāģu motokrosa aizgāja 2013. gadā notikušā dopinga skandāla rezultātā. Šobrīd sportists atkal var startēt sacensībās un viņam radusies ļoti laba izdevība atgriezties elitē. Cits jautājums - cik fiziski gatavs Lauris būs šādai iespējai? Elvijs Mucenieks, kurš pērn PČ kopvērtējumā palīdzēja izcīnīt medaļas gan Janam Hendriksam, gan Valentīnam Žirū, šogad visu sezonu startēs Kristofa Santermansa komandā. Ekipāžas mērķis ir iekļūt labāko desmitniekā. Osas trasē uz starta stāsies arī Igora Radionova un latvieša Artūra Lintera duets. Linters jau iepriekš braucis pasaules čempionātā, taču neregulāri.

Izmaiņas vadošo ekipāžu sastāvos

Adrijensena apvienošanās ar Stupeli, kuru tagad nomainījis Daiders, ir tikai viens no piemēriem šogad notikušajās rokādēs komandu sastāvos. Stupeļa pērnā gada pilots Etjēns Bakss beidzot apvienojies ar savu brāli Robiju Baksu, kurš tagad kļuvis gana pieredzējis, lai varētu mērķēt uz augstākajiem rezultātiem. Vēl pērn šis kantētājs startēja kopā ar Danielu Vilemsenu. Šogad Vilemsens turpinās startēt pasaules čempionātā, bet par viņa līdzbraucēju kļuvis Peters Beunks, kurš savukārt pērn brauca kopā ar Gertu van Vervenu, gūstot desmito vietu PČ kopvērtējumā. Vai Vilemsens vēl ir spējīgs uzvarēt un izcīnīt 11. titulu karjerā? To redzēsim pavisam drīz. Valentīna Žirū pastāvīgais kantētājs Nikolā Musē, kuru pērn aizvietoja Mucenieks, tikmēr atguvies no savainojuma, un abi francūži šogad atkal startēs kopā. Jans Hendrikss, kurš pērno sezonu uzsāka ar Mucenieku, bet tad vienpersoniski nolēma šo sadarbību izbeigt, turpinās braukt vienā ekipāžā ar Benu van den Bogārtu. Stjuarts Brauns tikmēr turpinās sadarbību ar Džošu Čemberleinu.

2015. gada PČ kopvērtējums

VietaEkipāžaMotociklsPunkti
1.Etienne Bax / Kaspars StupelisWSP Zabel675
2.Valentin Giraud / Nicolas MussetWHT KTM579
3.Jan Hendrickx / Ben VAN DEN BogaartWSP AMS579
4.Daniel Willemsen / Robbie BaxWSP Zabel505
5.Stuart Brown / Josh ChamberlainWSP Zabel468
6.Koen Hermans / Kenny van GaalenWSP Zabel368
7.Marvin Vanluchene / Eduard SoenensWSP Zabel352
8.Andy Burgler / Martin BetschartVMC KTM350
9.Václav Rozehnal / Marek RozehnalVMC Zabel300
10.Gert van Werven / Peter BeunkWSP Zabel279
...
18.Kert Varik / Haralds KurpnieksWSP AMS114
23.Kristof Santermans / Elvijs MucenieksWSP KTM61
49.Jānis Jegorovs / Pēteris JegorovsAYR KTM6
50.Tanel Reesna / Ilvars SkūltānsWSP Zabel4

Ķegums pazūd no PČ kalendāra

Pagājušajā gadā līdzjutēji saņēma ļoti patīkamas ziņas - blakusvāģu motokrosa pasaules čempionāta 2016. gada provizoriskajā kalendārā iekļauti trīs posmi Latvijas teritorijā. Realitāte gan izrādījās krietni skarbāka - Viļakas "Baltais briedis" tā arī neatradas pietiekamu finansējumu, lai šāda mēroga sacīkstes sarīkotu, kamēr Ķeguma "Zelta zirgs", nonācis Kristera Serģa pārraudzībā, atteicās no divu pasaules čempionātu uzņemšanas, par prioritāti izvirzot MXGP solo motokrosu. Tajā pašā laikā Serģis centīsies atgriezt Ķegumu 2017. gada kalendārā un, vismaz provizoriski, tas arī ir noticis. Tikmēr šogad vienīgais posms Latvijā notiks 31. jūlijā Stelpē, "Pīlādžu" mototrasē, kur pasaules čempionāta sacensības pirmo reizi risinājās pērn.

2016. gada PČ kalendārs

PosmsDatumsTraseValsts
1.10. aprīlisOsaNīderlande
2.8. maijsKramolinaČehija
3.15. maijsBrūFrancija
4.12. jūnijsŠopfhaimaVācija
5.19. jūnijsValkensvārdeNīderlande
6.10. jūlijsGenkaBeļģija
7.17. jūlijsŠtrasbesenbahaVācija
8.31. jūlijsStelpeLatvija
9.7. augustsKivieliIgaunija
10.28. augustsRogenburgaŠveice
11.18. septembrisRudersbergaVācija

Iespaidīgs sastāvs pirmajā posmā

Jau šodien, 9. aprīlī Osas trasē notiks kvalifikācija. Cīņa par starta vietām būs ļoti saspringta, un ir pilnīgi skaidrs, ka visas ekipāžas līdz startam svētdien gaidāmajos finālbraucienos netiks. Tas tādēļ, ka dalībai reģistrējušās 62 (!) komandas, Savukārt finālsacensībās drīkstēs piedalīties vien 30, līdz ar to puse atkritīs jau kvalifikācijā un pēc tam notiekošajās pēdējās cerības sacīkstēs.

Izmantotie resursi:
MCO Oss
Sidecarcross.com | Sidecar Motocross Racing...
ONK Motocross |
Home: FIM Website
SIDECARCROSS.be

Kura pilota ekipāža uzvarēs 2016. gada pasaules čempionātā?

  • 13

  • 1

  • 8

  • 8

  • 43

  • 1


     [+] [-]

, 2016-04-09 09:58, pirms 8 gadiem
Vai kāds zin, vai kaut kur var redzēt live results?

     [+] [-]

, 2016-04-09 10:37, pirms 8 gadiem
Kaarels rakstīja: Vai kāds zin, vai kaut kur var redzēt live results?
Vajadzētu būt te: Live timing | Sidecarcross.com

     [+] [-]

, 2016-04-09 13:41, pirms 8 gadiem
Rezultāti ir - SBRMX Twitter
Ir sadalīti A un B grupās Apsalūti labākais treniņu laiks ir Adriansenam ar Daideri divas sek. atpaliek Vilis

     [+] [-]

, 2016-04-09 14:16, pirms 8 gadiem
A gr. tr.ātrākie laiki
#Sidecarcross #Oss PreQ-A 1.Adriaenssen 2.Brown 3.Bax 4.Vanluchene 5.Cermak 6.Hendrickx 7.Weiss 8.Sanders

  +1 [+] [-]

, 2016-04-09 16:41, pirms 8 gadiem
Eu nu paldies. Beidzot labi un sakariigi raksti par blaķenēm.... Prieks lasīt... Malači sc...

     [+] [-]

, 2016-04-09 17:24, pirms 8 gadiem
A gr. kv. br.
#GP #Sidecarcross #Oss QA 1.Adriaenssen -Daiders 2.Brown 3.Cermak 4.vWerven 5.Sanders 6.Bax 7.Wilkinson 8.Vanluchene-Kurpnieks 9.Hendrickx 10.Goeyvaerts