Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Meņģelis uz Igauniju pēc titula, Daiders - pēc kārtējās uzvaras

Juris Grīns
Juris Grīns

Meņģelis uz Igauniju pēc titula, Daiders - pēc kārtējās uzvaras
Edgars Meņģelis
Foto: LaMSF

Ar kvalifikācijas braucieniem šodien un finālsacensībām svētdien Igaunijā, Kivieli mototrasē tiks aizvadīts Eiropas čempionāta noslēdzošais posms kvadricikliem un pasaules čempionāta devītais posms blakusvāģu motokrosā. Galvenais jautājums: vai mūsu pašu kvadru braucējam Edgaram Meņģelim otro gadu pēc kārtas izdosies kļūt par Eiropas čempionu?

Meņģelis Stelpē zaudēja līderpozīciju

Eiropas čempionātā kvadriciklu motokrosā šobrīd aizvadīti pieci no paredzētajiem sešiem posmiem. Meņģelis šo sezonu sāka kā pašreizējais čempions un iesākums bija gluži lielisks - izcīnīta pirmā vieta Dānijā, pēc tam trešā vieta Francijā un atkal uzvara Nīderlandes posmā. Vācijā nepaveicās, jo pirmajā braucienā Meņģelis izstājās, divu sacīkšu summā ieņemot vien desmito vietu. Lai gan tika gaidīts, ka savu skatītāju priekšā sacensībās Stelpē, Pīlādžu mototrasē pirms nedēļas latvietis atspēlēsies par šo neveiksmi, notika pretējais. Meņģelis gan bija pārliecinoši ātrākais, uzvarēja pirmajā braucienā, taču otrajā atkal izstāšanās (tehnisks defekts) un posmā tikai ceturtā vieta.

Iznākumā pirms čempionāta fināla sportists zaudējis visu sezonu noturēto līderpozīciju, atkrītot uz otro vietu aiz spēcīgā francūža Adriana Manžū, kurš tagad ir piecus punktus priekšā. It kā nav daudz, taču Manžū atliek vien pabeigt Igaunijas posmu Meņģelim, lai iegūtu titulu savā īpašumā. Vai latvieti trešo posmu pēc kārtas piemeklēs neveiksme? Jācer, ka nē. Teorētiski uz pirmo vietu čempionātā vēl pretendē holandieši Miks van Grinsvens (no līdera atpaliek 33 punktus) un Marks de Vriess (atpaliek 49 punktus), tomēr praktiski aizsteigties priekšā Manžū un Meņģelim viņiem ir tikpat kā neiespējami.

Foto: Daniel Waidner

Adrijensens/Daiders turpina ceļu uz titulu

Pretēji kvadriciklu motokrosam, blakusvāģu klasē, kur sportisti sacenšas par 2016. gada pasaules čempionu titulu, situācija Stelpē bija mums krietni labvēlīgāka. Guvuši uzvaru aizvadītajos divos posmos Vācijā un Latvijā, beļģa Bena Adrijensena un pašmāju sportista Laura Daidera ekipāža dodas taisnā ceļā pretī pirmajam kopīgajam titulam. Strauji tuvojoties sezonas izskaņai (vēl atlikuši trīs posmi), viņi iekrājuši 35 punktu pārsvaru pār otrajā vietā esošajiem Janu Hendriksu un Benu van den Bogārtu, kuri noteikti negrasās padoties. Tāpat vēl izredzes saglabā Stjuarts Brauns un Džošs Čemberleins, kuri pašlaik ir 60 punktus aiz līderiem, taču britiem vēl jāpierāda spēja atklātā cīņā sacensties par uzvarām finālbraucienos.

Daiders ir vienīgais no latviešiem, kurš šogad cīnās par vietu pirmajā trijniekā sezonas kopvērtējumā. Kaspars Stupelis, kuru viņš aizvieto, un Elvijs Mucenieks ir savainoti, Haralds Kurpnieks pēdējos posmos startējis ar dažādiem pilotiem, Stelpē kāpjot leģendārā Daniela Villemsena kulbā, bet Igors Rodionovs/Artūrs Linters, lai gan pasaules čempionātā startē regulāri, kopvērtējumā cīnās par vietām otrajā desmitniekā.

Trase mākslīgi veidotā kalnā

Kivieli, kur norisināsies gaidāmās cīņas, ir pilsēta Igaunijas ziemeļaustrumos, Austrumviru apriņķī, aptuveni 140 kilometrus no valsts galvaspilsētas Tallinas. Aptuveni 7000 iedzīvotāju apdzīvotajā pilsētiņā galvenais uzņēmums ir degslānekļa ķīmiskā rūpnīca. Zīmīgi, ka ražošanas procesā laika gaitā izveidojušies divi mākslīgi kalni, uz viena no kuriem izveidota Kivieli mototrase.

Motofestivāls pilsētā sākās jau piektdien, kad tika rīkoti dažādi izklaides pasākumi gan sportistiem, gan faniem, bet turpināsies ar galvenajiem notikumiem šodien un rīt. Paralēli blakusvāģu un kvadriciklu braucēju cīņām, plānotas sacensības arī solo motokrosa un enduro disciplīnās, kā arī kalnā braukšanas sacīkstes.

Foto: motokross.ee

Latviešu kantētāju brigāde ierindā arī Igaunijā

Bens Adrijensens/Lauris Daiders blakusvāģu klasē no Latvijas līdzjutēju puses, protams, būs uzmanības centrā, taču pasekot līdzi varēs arī citiem latviešiem. Uz starta stāsies arī Igors Rodionovs/Artūrs Linters un Raido Rīms/Ilvars Skūltāns, tāpat otrās sacīkstes pēc kārtas kopā aizvadīs Daniels Villemsens/Haralds Kurpnieks. Stelpē viņiem viegli neklājās, jo bija nepieciešams laiks pierast vienam pie otra, tāpat ekipāža atzina, ka bijis fiziski ļoti smagi, tāpēc tika izcīnītas vien septītā un astotā vieta braucienos. Villemsens pauž, ka uz Igauniju duets dosies jau ar lielāku pārliecību un neatkāpjoties no mērķa sezonu pabeigt pirmajā pieciniekā. Dramatiskas pēdējās dienas ir Uvim Vasiļenko/Kasparam Krievam. Arī viņi devušies uz Kivieli, taču motociklu izdevies savest kārtībā vien pēdējā brīdī. Tikai vakar tam tika iemontēts dzinējs, bet visu pagājušo nakti notika darbs pie sajūga un priekšējās dakšas. Jācer, ka līdz startam izdosies novērst visas tehniskās nepilnības. Kvadriciklu klasē pieteikumu sarakstā bez Edgara Meņģeļa redzami arī Ralfs Reinfelds, Kristaps Veinbergs un Jānis Saldavs.

Tiešraides abu dienu garumā

Igauņi savās mājās notiekošās motosacīkstes abas dienas plāno tiešraidē translēt oficiālajā portālā "motokross.ee". Tiešraidi plānots sākt šodien, 6. augustā plkst. 15:00 pēcpusdienā, kad sāksies kvalifikācijas braucieni. Tāpat svētdien tiešraidē būs iespējams skatīt visus četrus finālbraucienus. Tiešraides būs pieejamas arī ārvalstīs, tiesa par velti tas būs tikai sestdien. Svētdien par iespēju skatīt blakusvāģu un kvadriciklu cīņas nāksies šķirties no 7 eiro (+PVN).

Saite uz tiešraidi: LIVE | Kiviõli Motofestival 2016

Igaunijas posma nedēļas nogales programma

Sestdiena, 6. augusts:

15:00 – 16:30Kvalifikācija blakusvāģiem
16:30 – 17:00Kvalifikācija kvadricikliem

Svētdiena, 7. augusts:

12:30 – 13:301. brauciens kvadricikliem
13:30 – 14:001. brauciens blakusvāģiem
15:00 – 15:302. brauciens kvadricikliem
16:00 – 16:302. brauciens blakusvāģiem

Rezultātu tiešraide: Livetiming - Eesti Mootorrattaspordi Föderatsioon

Foto: Udo Weid

Izmantotie resursi:
Kiviõli Motofestival 2016 | Moto. Elu. Pidu.
Sidecar Motocross Racing - WorldWide
facebook.com
Welcome to Twitter - Login or Sign up
Sidecarcross Motocross - Sidecarcross-Action.de...

     [+] [-]

, 2016-08-06 13:46, pirms 8 gadiem
Edgaram atliek vinnēt abus braucienus,un tad nav nozīmes kā nobrauc francūzis...

     [+] [-]

, 2016-08-06 13:49, pirms 8 gadiem
Un te to visu varēs vērot tiešraidē LIVE | Kiviõli Motofestival 2016