Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Rasels: "Piloti vienojās, ka izmaiņas Spā trasē nav nepieciešamas"

Juris Grīns
Juris Grīns

Rasels: "Piloti vienojās, ka izmaiņas Spā trasē nav nepieciešamas"
Foto: Motorsport.com

"Grand Prix" pilotu asociācijas (GPDA) direktors Džordžs Rasels uzskata, ka Spā-Frankošampas trasē ir pietiekoši droša, taču būtiskas problēmas "Formulā 1" sagādā redzamība lietus apstākļos. "Mercedes" komandas pilots atzīst, ka sportisti savstarpēji izrunājuši, vai nevajadzētu veikt kādas izmaiņas īpaši bīstamajos "Eau Rouge" un "Raidillon" līkumos, tomēr kopīgi pieņemts lēmums, ka tas nav nepieciešams.

Bažas par Spā-Frankošampas trasi uzvirmojušas pēc vairākiem traģiskiem negadījumiem pēdējos gados. 2019. gadā F2 sacensībās kalnā pēc "Eau Rouge" līkuma gāja bojā Antuāns Ibērs, bet šogad 1. jūlijā "Formula Regional" Eiropas čempionātā "Kemmel" taisnē dzīvību zaudēja Dilano van 't Hofs. Arī GPDA sapulcēs ir runāts par drošības apstākļiem šajā trasē. Šajās dienās sacensību norises vietā gaidāms lietus, kas daudzus dara bažīgus.

"Mēs to izrunājām un domāju, ka visi bija vienisprātis, ka izmaiņas nav nepieciešamas," atklāj Rasels. "Viņi ir panākuši lielu progresu, veidojot drošības joslas, un tas, iespējams, ir pats svarīgākais. Pēc Dilano traģiskās nāves mēs esam pastāvīgā saziņā ar FIA. Pastāv divi jautājumi. Vai Spā trase ir pietiekoši droša un, kādi būs laikapstākļi? Tas ir fakts, ka motoru sports vienmēr būs bīstams, ja tiek braukts ar tādiem ātrumiem. Ja mēs sastādītu bīstamāko trašu sarakstu, protams, Spā ir viena no riskantākajām trasēm, kopā ar Džidu, Monako un Suzuku. Kad klāt vēl nāk lietus, kļūst ļoti izaicinoši apstākļi, jo mums tādā gadījumā vispār nav redzamības. Lai parādītu kādu piemēru, es teiktu, tas būtu tāpat kā braukt pa šoseju stiprā lietū un izslēgt vējstikla slotiņas. Tā mēs jūtamies kokpitā, un tam īsti nav īstermiņa risinājuma. Personīgi es uzskatu, ka Spā ir gana droša trase, bet ir jāatrod risinājums redzamības problēmām."

F1 čempions un pašreizējais sezonas līderis Makss Verstapens izsakās šādi: "Jā, šajā trasē ir bīstami līkumi, savukārt lietū risks vienmēr palielinās. Ikviens FIA ir gana kompetents, lai pieņemtu pareizos lēmumus. Ja būs pārāk slapjš, būs pārāk slapjš. Katrā trasē vienmēr kaut ko var uzlabot. Mēs sacenšamies arī Monako, kas ir daudz bīstamāka trase par šo, bet mēs tur startējam, jo tā atzīta par gana drošu. Diemžēl negadījumi mēdz notikt. Ja paskatāmies uz Dilano avāriju, tā bija ārkārtīgi neveiksmīga sakritība. Šajā ziņā neko daudz nevar mainīt, lai kļūtu drošāk. Ir daudzas trases, kur pēc avārijas pilota mašīnu var izsviest atpakaļ trasē, redzamība var būt slikta, un tas var atkārtoties. Neveiksmīga sakritība, ka Spā notika divi traģiski negadījumi, netālu viens no otra."

Jautāts, vai uztraucas par iespējamo bīstamību Spā trasē lietus apstākļos šajā nedēļas nogalē, Luiss Hamiltons atbildēja: "Es par tādām lietām nekad nedomāju. Tādas lietas es savā prātā nelaižu. Uzticos tam, ko dara FIA. Es nedomāju, ka mēs būtu šeit, ja viņi nedomātu, ka tas ir droši. Es viņiem uzticos, jo pēdējās dažās desmitgadēs viņi ir paveikuši neticami daudz. Uzticos viņu pieņemtajiem lēmumiem."

2021. gada Beļģijas GP lietus dēļ norisinājās tikai divus apļus, kas tika noriņķoti aiz drošības auto. Toreiz uzvara tika Verstapenam, aiz kura ierindojās Rasels un Hamiltons, bet pirmie desmit piloti saņēma pusi no pilnajiem punktiem.

Izmantotie resursi:
Sākumlapa : F1LV Blogs

     [+] [-]

, 2023-07-29 10:09, pirms 11 mēnešiem
Ap bīstamajiem līkumiem paplašināt drošības joslas, lai mazinātu iespējamību formulu izsviest atpakaļ trasē, lai gan ne visos gadījumos tas var palidzēt. Turklāt skatītājiem varētu nepatikt, ja tribīnes atbīdītu tālāk