Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Ņūvijs: "Jaunie F1 auto ir bīstami pilotu dzīvībām"

Juris Grīns
Juris Grīns

Ņūvijs: "Jaunie F1 auto ir bīstami pilotu dzīvībām"
Adrians Ņūvijs
Foto: SCANPIX SWEDEN

Viens no vadošajiem F1 konstruktoriem Adrians Ņūvijs uzskata, ka jaunās 2014. gada sacīkšu mašīnas var apdraudēt pilotu dzīvības.

Ņūvijs bija autors sacīkšu mašīnai, ar ko pirms 20 gadiem Imolas trasē gāja bojā trīskārtējais F1 čempions Airtons Senna. Tagad, kad Heresā sākušies 2014. gada modeļu testi, viņš paudis bažas par jauno auto zemajiem purngaliem, kas pilota galvu padara daudz neaizsargātāku gadījumos, ja mašīna ar priekšgalu ietriecas citas formulas aizmugurē.

"Jaunie tehniskie noteikumi tika ieviesti balstoties uz FIA veiktu pētījumu," skaidro Ņūvijs. "Tajā apgalvots, ka pazemināts mašīnas purngals samazina iespēju, ka mašīna var uzlidot gaisā, kā tas bija, piemēram, 2010. gadā Valensijā notikušajā sadursmē starp Heiki Kovalainenu un Marku Vēberu. Tomēr es gribu teikt, ka tādā veidā var tikt panākt pretējs efekts un mašīnas var pakļūt viena zem otras."

Ņūvijs turpina savu skaidrojumu: "Ja viena mašīna ietriecas otrai aizmugurē, tā nonāk otrai apakšā, kā rezultātā pie sliktākā scenārija priekšā esošās mašīnas aizmugures apakšējā daļa atsitas tieši pret braucēju sejas daļu. Manā skatījumā, šie uzlabojumi rada vairāk bīstamības nekā labuma."

Nesenā pagātnē ir bijuši vairāki gadījumi, kad F1 automašīnas pēc avārijas uzlido viena otrai virsū, piemēram, 2012. gadā Beļģijā notikusī sadursme starp Romēnu Grožānu un Fernando Alonso.

Ņūvijs arī neizprot vēl kādu no jaunajiem risinājumiem, kas it kā tapis drošības apsvērumu dēļ. Runa iet par enerģijas atjaunošanas sistēmai (ERS) paredzētajām baterijām, kas no šī gada ir novietotas zem degvielas tvertnes.

"Tas tika darīts drošības apsvērumu dēļ, taču es neesmu drošs, kā bateriju novietošana zem degvielas tvertnes var būt drošāks risinājums nekā to atrašanās aiz motora," stāsta Ņūvijs. "Trieciena rezultātā šīs baterijas var izdalīt karstuma vilni un radīt citas reakcijas, ko ir grūti prognozēt. Ja tik lielas baterijas aizdegsies, liesma būs nekontrolējama."

Adriana Ņūvija radītās "Red Bull" formulas uzvarējušas F1 čempionātā pēdējos četrus gadus pēc kārtas.

Izmantotie resursi:
Eurosport.com - Sports News | Sports Scores |...

  +8 [+] [-]

, 2014-01-29 22:47, pirms 11 gadiem
Šajā cilvēkā jau FIA kungiem būtu jāieklausās..
Jācer, ka Ņūvija teiktās lietas nepiepildīsies!

  +1 [+] [-]

, 2014-01-29 23:39, pirms 11 gadiem
Par baterijam pilnigi piekritu, bet par zemajiem purngaliem 50/50, pilots vienmer ir apdraudets, tad ir sis sporta veids, es tik ceru FIA neizdomas F-1 pataisit par masinam ar slegto kabini, tad vinas lidzinasies LMP2 masinam.

  -2 [+] [-]

, 2014-01-29 23:44, pirms 11 gadiem
ka tad jut ka red bull neies un mekle jau ataisnojumu

  +2 [+] [-]

, 2014-01-30 00:25, pirms 11 gadiem
smiegs rakstīja: ka tad jut ka red bull neies un mekle jau ataisnojumu
Veci, nomierinies. Vēl nevienam nekas "neiet".

     [+] [-]

, 2014-01-30 01:06, pirms 11 gadiem
Trakulis rakstīja: Šajā cilvēkā jau FIA kungiem būtu jāieklausās..
Jācer, ka Ņūvija teiktās lietas nepiepildīsies!
kāpēc domā, ka viņā neieklausās?

kāpēc domā, ka viņš vienīgais kaut ko domā par drošību?

kāpēc domā, ka kāds idiots vienpersoniski pieņēmis visus lēmumus?

  +1 [+] [-]

, 2014-01-30 02:03, pirms 11 gadiem
Zombijs rakstīja: Par baterijam pilnigi piekritu, bet par zemajiem purngaliem 50/50, pilots vienmer ir apdraudets, tad ir sis sporta veids, es tik ceru FIA neizdomas F-1 pataisit par masinam ar slegto kabini, tad vinas lidzinasies LMP2 masinam.
Tad tas vairs nebus formulas bet gan salonauto sacensibas
Ta ka F1 tur noteikti nebus

  -1 [+] [-]

, 2014-01-30 02:19, pirms 11 gadiem
smiegs rakstīja: ka tad jut ka red bull neies un mekle jau ataisnojumu
Izrāvi vārdus man no mutes.

Nu jau 20 gadus neviens nav nosities, bet pēkšņi ir pamats bažām. Murgs...

     [+] [-]

, 2014-01-30 12:32, pirms 11 gadiem
Red Bull arī pagājušās sezonas sākumā čīkstēja kamēr riepu noteikumus nedabūja pēc sava prāta.