Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Konkurentiem aizdomas par krāpšanos no "Red Bull" komandas puses

Juris Grīns
Juris Grīns

Konkurentiem aizdomas par krāpšanos no "Red Bull" komandas puses
Foto: Motorsport.com

"Red Bull" komanda nonākusi jauna skandāla epicentrā, jo atklājies, ka tā izmanto ierīci, ar kuras palīdzību var tikt mainīts F1 mašīnas priekšpuses augstums. Galvenās bažas par to, ka šo ierīci čempionvienība varētu būt izmantojusi laikā pēc kvalifikācijas, kas stājas spēkā slēgtā parka nosacījumi un neko mainīt vairs nedrīkst.

Par šādas ierīces esamību Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) uzzināja Singapūras GP nedēļas nogalē, bet publiski tas tapa zināms pēc ierašanās uz šonedēļ gaidāmā F1 posma norises vietu Ostinā. Sākumā netika izpausts, par kuru komandu ir runa, bet drīz vien noskaidrojās, ka tā ir "Red Bull".

Vairākas citas komandas bija vērsušas FIA uzmanību uz faktu par to, ka "Red Bull" varētu būt atraduši gudru veidu, kā apiet slēgtā parka noteikumus. Teorētiski tas varētu sniegt lielas priekšrocības veiktspējā, jo kvalifikācijai, kad nepieciešams veikt vienu ātru apli ar mazu degvielas daudzumu, varētu izmantot vienu regulējumu, bet pēc tam sacensību režīmam, kad jābrauc ar pilnu bāku, mehāniķis viegli spētu to mainīt.

Tiesa gan, Makss Verstapens norāda, ka, lai gan šāda ierīce patiešām eksistē, izmantot slēgtā parka apstākļos to nevar: "Mums tas bija vienkārši ērts instruments, ko izmantot, kad detaļas ir noņemtas. Tas paredzēts regulēšanai, bet tiklīdz mašīna ir saliktā stāvoklī, to izmantot vairs nevar. Kad parādījās ziņas par to, sākumā nodomāju, ka runa vispār ir par citu komandu, bet tad uzzināju, ka par mūsējo. Mēs nekad sapulcēs par to nebijām runājuši."

Serhio Peress: "Es zināju, ka šāda ierīce eksistē, bet tā nebija pieejama lietošanai pilotiem."

Noprotams, ka uz gaidāmo posmu ASV šajā nedēļas nogalē "Red Bull" komanda savām mašīnām izmaiņas neveiks, bet tas varētu tikt izdarīts uz turpmākajām sacīkstēm. Ierīci joprojām varētu izmantot treniņbraucienos, jo pati par sevi tā nav neatbilstoša noteikumiem, vien nevar tikt lietota slēgtā parka apstākļos.

Nav arī nekādu pierādījumu, ka "Red Bull" būtu rīkojusies, pārkāpjot noteikumus, uzsver FIA. Tomēr federācija grib būt droša, ka šāda noteikumu apiešana nav iespējama.

Izmantotie resursi:
www.f1.lv

     [+] [-]

, 2024-10-19 13:50, pirms 3 dienām
FIA no Ferrari international Assistance ir pārvērtusies par RedBull force internal aligment.
tāpēc arī augstu nevērtēju pēdējo dažu gadu RecBull sasniegumus, jo tie ir gūti ar krāpšanos. Verstapenis ir labs pilots, bet viņa sasniegumi ir gūti ar citu palīdzību, un spējas varēs novērtēt citā komandā ar līdzvērtīgu pilotu, piemēram, Leklerku, Norisu.