Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Pikē juniors: "Pirms avārijas komanda mani bija piespiedusi pie sienas"

Juris Grīns
Juris Grīns

Pikē juniors: "Pirms avārijas komanda mani bija piespiedusi pie sienas"
Nelsona Pikē juniora avārija Singapūrā. Foto: formula1.com

Pēc tam, kad Felipe Masa paziņoja par vēlmi izpētīt, vai likumiskā ceļā nevar panākt 2008. gada Singapūras GP rezultātu anulēšanu, mazliet sīkāk par savu situāciju tajā sezonā dalījies Nelsons Pikē juniors.

Pēc komandas pavēles togad Singapūras trasē Pikē juniors tīšuprāt avarēja, radot labvēlīgus apstākļus otram "Renault" pilotam Fernando Alonso, kurš tādā veidā varēja izcīnīt uzvaru. Notikušais nāca gaismā vien nākamajā gadā, kad, atbilstoši noteikumiem, rezultāti vairs nebija maināmi. Taču nesen toreizējais F1 boss Bernijs Eklstouns nāca klajā ar paziņojumu, ka patiesībā gan viņam, gan FIA viss bija zināms jau tajā pašā gadā, taču tika noklusēts, lai nerastos liels skandāls.

Nevienam nav šaubu, ka Pikē juniors šajā situācijā tika izmantots un noteikti nebija autors idejai par tīšu avāriju. Sportists neslēpj, ka tolaik bijis jauns un nepieredzējis, kā arī bija gatavs darīt visu, ko saka komanda, lai tikai saglabātu iespēju startēt Formulā 1. Ja Singapūras GP rezultāti tiktu anulēti, par čempionu būtu kļuvis Felipe Masa, nevis Luiss Hamiltons.

"Tā bija komandas pavēle, palīdzēt kādam Alonso komandā, bet tas netika darīts ar mērķi nodarīt pār Masam, nekā tāda nebija," 15 gadus vēlāk atzīst Pikē juniors. "Jā, tā bija kļūda, bet es tobrīd atrados tādā situācijā, sapņojot, ka varēšu braukt F1 čempionātā daudzus gadus. Mans tēvs trīskārtējais F1 čempions Nelsons Pikē togad nebrauca uz sacīkstēm. Ar mani bija tikai Flavio Briatore - komandas vadītājs un mans menedžeris. Viņš nebija tikai mans menedžeris, bet vēl arī citiem sešiem braucējiem, līdz ar to, tāpat kā šie pārējie, es biju tikai figūra. Vēl bija Marks Vēbers, Heiki Kovalainens, Fernando Alonso, Džiankarlo Fisikella, Jarno Truli. Un tad bija tā groteskā Briatores maniere, kas realitātē bija vēl sliktāka nekā atspoguļoja TV. Un es biju viens pats."

Viņš turpina: "Pienāca Singapūras posms un uz to brīdi viņi mani jau psiholoģiski bija piespieduši pie sienas. Nebija neviena, kas man varēja dot padomus. Daudzi man jautājuši, vai es vēlreiz rīkotos tāpat? Normāla atbilde ir: nē, noteikti nē. Bet toreiz, kad biju tik jauns un zem tik liela spiediena... Tobrīd man blakus nebija neviena, izņemot tādu iebiedētāju kā Briatore, kurš vienmēr sūdzējās, vienmēr kaut ko uzspieda un vienmēr draudēja, ka šī būs mana pēdējā iespēja. Šķita, ka tobrīd viss sāk iet uz leju, jo man bija jāveic vairāk testus, bet dzirdēju, ka mani taisās nomainīt ar citu pilotu."

Brazīliešu autosportists atzīst, ka pareizi būtu bijis turēt sev līdzās speciālistus, kas psiholoģiski un ar dažādiem padomiem palīdzētu strādāt F1 čempionātā.

"Es vairs nestartētu F1 sacīkstēs vienatnē," viņš saka. "Pilota psiholoģija, iekļūstot F1, ir ļoti jūtīga. Bet pilotam nepieciešams justies ļoti pārliecinātam. Kad pārliecība tiek zaudēta, tas ir kaut kas ļoti delikāts un grūti atgūstams. Nepieciešams kāds, kurš rūpējas par tavām vajadzībām un labklājību. Šī vissvarīgākā man toreiz nebija, tāpēc tiku destabilizēts tā, ka cilvēki pat nesaprot, ko toreiz piedzīvoju - spiedienu un šausmīgo situāciju."

Runājot par komandas bosa Briatores un tehniskā direktora Peta Saimondsa attieksmi, sportists neslēpj: "Viņi pret mani attiecās kā pret suni. Toreiz es teicu - tā kā jūs mani padzināt un domājāt, ka esmu kā tāda nevajadzīga lieta, par notikušo vajag publiski izstāstīt. Un tad visi uzzināja par notikušo."

Šobrīd Nelsons Pikē juniors startē autosacīkstēs dzimtajā Brazīlijā, kur piedalās šīs valsts prestižākajā čempionātā "Stock Car Pro Series". Viņš cīnās pret tādiem bijušajiem F1 pilotiem kā Rubenss Barikello, kurš pērn kļuva par čempionu, un Rikardo Zonta, tāpat arī Felipe Masa startē šajās sacīkstēs.

Izmantotie resursi:
Sākumlapa : F1LV Blogs

     [+] [-]

, 2023-04-19 22:46, pirms gada
Kas tie vispār par murgiem, ka tad, ja anulētu, par čempionu kļūtu Masa?! Ja anulētu uzreiz, tad atlikušajos posmos Hamiltons taču noteikti izmantotu citas stratēģijas, un diez vai sezonas beigās abiem būtu tik punktu, cik bija. Anulēt pēc tam, kad būtu noticis vēl kāds posms, šķiet, būtu pilnīgi neobjektīvi, jo ar mazāku punktu skaitu, kā jau minēju, Hamiltons, ļoti ticams, būtu izmantojis citas stratēģijas.

     [+] [-]

, 2023-04-19 23:41, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Kas tie vispār par murgiem, ka tad, ja anulētu, par čempionu kļūtu Masa?! Ja anulētu uzreiz, tad atlikušajos posmos Hamiltons taču noteikti izmantotu citas stratēģijas, un diez vai sezonas beigās abiem būtu tik punktu, cik bija. Anulēt pēc tam, kad būtu noticis vēl kāds posms, šķiet, būtu pilnīgi neobjektīvi, jo ar mazāku punktu skaitu, kā jau minēju, Hamiltons, ļoti ticams, būtu izmantojis citas stratēģijas.
Samierinies, ka Hamiltona pirmais tituls ir ar milzu asterisku, tā pat kā Hamiltona fanu nīstajam Verstappenam. Pilnīgi neobjektīvi arī bija no F1 puses noklusināt šo visu un neko nedarīt uzreiz, līdz ar to Masa ir tiesīgs cīnīties par savu taisnību, ko FIA viņam liedza tolaik.

     [+] [-]

, 2023-04-20 00:26, pirms gada
BenSimmonsBall rakstīja: Samierinies, ka Hamiltona pirmais tituls ir ar milzu asterisku, tā pat kā Hamiltona fanu nīstajam Verstappenam. Pilnīgi neobjektīvi arī bija no F1 puses noklusināt šo visu un neko nedarīt uzreiz, līdz ar to Masa ir tiesīgs cīnīties par savu taisnību, ko FIA viņam liedza tolaik.
Neesmu Hamiltona fans. 2008. drīzāk būtu priecājies par Masas titulu. Godīgi trasē izcīnītu.

     [+] [-]

, 2023-04-20 08:33, pirms gada
BenSimmonsBall rakstīja: Samierinies, ka Hamiltona pirmais tituls ir ar milzu asterisku, tā pat kā Hamiltona fanu nīstajam Verstappenam. Pilnīgi neobjektīvi arī bija no F1 puses noklusināt šo visu un neko nedarīt uzreiz, līdz ar to Masa ir tiesīgs cīnīties par savu taisnību, ko FIA viņam liedza tolaik.
Tas nu gan būtu labais čempions, ja paziņotu to 15 gadus pēc fakta. Mož vēl ceremoniju taisītu?

Diezgan nožēlojama Masas rīcība..