Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Rasels nobažījies par nākamās paaudzes F1 mašīnu ātrumu

Juris Grīns
Juris Grīns

Rasels nobažījies par nākamās paaudzes F1 mašīnu ātrumu
Foto: FIA

Pēc jauno F1 tehnisko noteikumu publiskošanas, kļuvis skaidrs, ka nākamās paaudzes mašīnas būs ārkārtīgi ātras taisnēs, bet lēnas līkumos. Tas darījis bažīgus gan pilotus, gan komandu vadītājus. Džordžs Rasels arī satraucas par sportistu drošību.

"Williams" braucējs Alekss Albons nesen tika pie jauna līguma, kas nozīmē, ka 2026. gadā noteikti būs uz starta F1 čempionātā. Taču pilots ir bažīgs par to, cik būtisks ātruma samazinājums novērojams jauno F1 auto simulācijas testos.

"Redzēsim, kā būs, bet ātrums būs ļoti lēns, ekstremāli lēns," saka Albons. "Domāju, ka daudz kas vēl tiks darīts, lai nodrošinātu, ka ātrums pēc taisnēm, izmantojot MGU-K un citas sistēmas, nesamazinātos tik ļoti. Domāju, šeit vēl būs darbs darāms. Vieglākas mašīnas... Nedomāju, ka svars samazināsies tāpat vien. Vairāk tā ir komandu apņemšanās, nonākt līdz šādam svaram. Bet mašīnu izmēru samazināšana ir pareizs virziens. Tikmēr viss, kas jādara, lai kompensētu šo jauno motoru radītos trūkumus, kļūst ārkārtīgi sarežģīts. Es labāk gribētu, lai jaunie motori būtu vienkāršāki."

"Mercedes" pilots Džordžs Rasels uzskata, ka mašīnas taisnēs būs tik ātras, ka jau tagad ir jāsāk satraukties par drošību.

"Mašīnas kļūs pavisam citādas, ja runājam par to veiktspēju," saka Rasels. "Tās būs īpaši ātras taisnēs. Iespējams, 360 km/h tiks sasniegti lielākajā daļā no trasēm. Tādā gadījumā būtu jābūt uzlabotai drošībai, jo avarēt ar 360 km/h vai 370 km/h būtu traki. Diemžēl vēsture rāda, ka pirms tiek veikti uzlabojumi, jānotiek avārijām. Ikvienam ir jāstrādā pa priekšu šiem noteikumiem, jo mašīnas būs ļoti ātras. Taisnēs tām būs mazs piespiedējspēks, būs sajūta, it kā lidotu cauri gaisam."

Sākotnējās simulācijas parāda, ka visa apļa garumā jaunie auto būs vairākas sekundes lēnāki par tagadējām mašīnām un vien nedaudz ātrāki par šī brīža F2 klases sacīkšu mašīnām. Paredzams, ka laika gaitā inženieri spēs atrast veidus, kā padarīt tās ātrākas. Tāpat iespējama tehnisko noteikumu papildināšana ar dažādām niansēm, kas to var labot.

"McLaren" komandas vadītājs Andrea Stella satraucas, ka taisnēs mašīnas būs ārkārtīgi ātras, savukārt līkumos tieši pretēji - pārāk lēnas.

"Spriežot pēc tā, kādas šīs mašīnas ir jauno noteikumu sākotnējā projektā, tās nav pietiekami ātras līkumos un pārāk ātras taisnēs," saka Stella. "Šie divi aspekti jāsabalansē."

Izmantotie resursi:
motorsport.com