Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Vaitings: "DRS sistēma Formulā 1 ir uz palikšanu"

Juris Grīns
Juris Grīns

Vaitings: "DRS sistēma Formulā 1 ir uz palikšanu"
Foto: AFP/Scanpix

FIA tehniskais delegāts Čārlijs Vaitings šobrīd Birmingemā notiekošās "Autosport International" izstādes laikā paskaidrojis, kāpēc DRS sistēma paliks Formulā 1 arī turpmāk, lai gan daudzi uzskata, ka tas ir mākslīgs, tāpēc nepareizs veids apdzīšanu veicināšanai.

DRS sistēma ("Drag Reduction System") F1 čempionātā tika ieviesta 2011. gadā un kopš tā laika ir krasi palielinājies apdzīšanu skaits. DRS nozīmē to, ka pilots, atrodoties mazāk nekā 1 sekundi aiz konkurenta, īpaši izvēlētos trases sektoros ar vienas pogas spiedienu var noregulēt aizmugurējo antispārnu tā, lai tas radītu lielāku mašīnas maksimālo ātrumu taisnēs.

"Daži cilvēki ir pret šo sistēmu, lai gan es domāju, ka tā ir pietiekami nevainīga," stāsta Vaitings. "Es viņiem nepiekrītu, jo veicot apdzīšanas pilotam joprojām ir nepieciešamas labas iemaņas. Nav tā, ka pēc pogas nospiešanas apdzīšana notiek pati par sevi."

Vaitings DRS ideju paskaidro sīkāk: "Ja mašīnas, sākoties DRS zonai, brauc ar vienādu ātrumu, bremzēšanas punktā tās atradīsies viena otrai blakus. Tā ir visa teorija, kas balstās ap DRS sistēmu."

2011. gadā Formulā 1 atgriezās arī riepu ražotāji "Pirelli", kam tika pavēlēts izstrādāt strauji dilstošas riepas. Kopā ar DRS tika cerēts panākt vēlamo efektu - atšķirīgas stratēģijas un daudzas apdzīšanas, kas vislielākajā mērā ir īstenots.

Tikmēr Vaitings apstiprinājis, ka F1 čempionātā visticamāk tomēr netiks ieviests minimālais pitstopa laiks, ko pilotam stāvot jāpavada pie saviem mehāniķiem. Iepriekš skaļi izskanēja šāds ierosinājums, galvenokārt to pamatojot ar drošību, jo ātrs darbs pitstopā nozīmē, ka mehāniķi pieļauj kļūdas un dažkārt kārtīgi nepieskrūvē riteņus. Pērn Nirburgringā šāds nepieskrūvēts ritenis traumēja kādu TV operatoru.

Tiesa, ierobežojumu ieviešana izjauktu pitstopu filosofiju, jo šobrīd ātrs darbs riepu nomaiņā ir viens no aspektiem, kas palīdz komandām cīņā par uzvarām.

"Mēs šādu iespējamību apspriedām, taču diez vai tā kļūs par realitāti," saka Vaitings. "Es domāju, ka tas būtu slikts lēmums un nekādu labumu nedotu. Arī tad, ja tiktu ieviests minimālais laiks, viņi riepas joprojām mainītu ātri un pārējo laiku mašīnu vienkārši stāvētu, gaidot pavēli atgriezties trasē."

Vaitings paskaidro, ka šajā ziņā ir veiktas citas izmaiņas un jau pagājušajā gadā ieviestas uzlabotas riteņu uzgriežņu atslēgas.

Izmantotie resursi:
Sports News Headlines - NFL, NBA, NHL, MLB,...
F1 News - James Allen on F1 - Formula 1 - A...

Kā Tu vērtē DRS sistēmu?

  • 20

  • 10