Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

papildināts Fetela dominance turpinās - Malaizijā droša uzvara

Mārcis Pēterkops
Mārcis Pēterkops

Fetela dominance turpinās - Malaizijā droša uzvara
Sebastiana Fetela uzvaras prieki
Foto: AFP/Scanpix

F1 Malaizijas Grand Prix otro uzvaru sezonā izcīnīja pasaules čempions, "Red Bull" pārstāvošais vācietis Sebastians Fetels. Aiz viņa finišēja anglis Džensons Batons no "McLaren", bet goda pjedestāla zemāko pakāpienu atkal aizņēma kāds no "Renault-Lotus" - šoreiz uzvarētāja tautietis Niks Haidfelds.

Jau no pirmajiem starta momentiem Fetels apliecināja, kurš Malaizijā ir labākais – vācu zvaigzne bija pienācīgi ātrs un noturēja aizmugurē braucošos manāmā attālumā aiz sevis. Fantastisks sākums padevās ”Renault-Lotus” pilotiem – Haidfelds no sestās vietas sacīkstes sāka ļoti agresīvi, līdzīgi kā savulaik Fernando Alonso ar zili dzelteno ”Renault” formulu, pabrauca garām visiem, izņemot Fetelu, un nonāca negaidīti augstajā otrajā vietā. Pirmā posma trešās vietas īpašnieks Petrovs sekoja komandas biedra piemēram un līdzīgā manierē apdzina vairākus favorītus, tādējādi no astotās pozīcijas uzlecot uz piekto. Kamēr vieniem veicās, citiem nācās krist uz leju – ”Red Bull” otrais numurs Marks Vēbers noslīdēja uz desmito vietu, bet divkārtējais čempions Alonso attapās tūlīt aiz komandas biedra Felipes Masas – septītajā pozīcijā.

Tuvāko minūšu laikā līderis Fetels no visiem ievērojami atrāvās, septiņu apļu laikā iekrājot teju piecu sekunžu handikapu pār tuvāko sekotāju, tautieti, Haidfeldu. ”Renault-Lotus” pilotam tikmēr nācās mocīties ar aizmugurē esošā Hamiltona noturēšanu – anglis brauca diezgan agresīvi un ilgstoši meklēja iespēju pieredzējušo vācieti apdzīt. Ja vācietim konkurentus pirmajos apļos izdevās nepalaist garām, tad pretējo piedzīvoja otrs ”Renault-Lotus” brīnumdaris Petrovs, kurš savu kļūdu un neizdarības dēļ ļāva sevi apsteigt abiem ”Ferrari” pilotiem, attiecīgi Masam un Alonso. Ap desmito apli sākās pirmie boksu apmeklējumi – pie mīkstajām riepām tika Vēbers un Hamiltons, kuriem tādēļ nācās noslīdēt, attiecīgi uz 17. un 10. vietu. Ap 14. apli boksos devās visi pēc kārtas. Lielākā daļa pilotu bija tikuši pie sausam laikam paredzētām riepām, pilotu vidū satraukumu noteikti radīja tas, ko neviens nebija gaidījis – pirmās lietus pilītes.

Kad teju visi braucēji bija pabijuši boksos, līdera statusā atgriezās Fetels, otro un trešo vietu aizņēma, attiecīgi Hamiltons un Alonso, ceturtais riņķoja eksčempions Batons, piecinieku noslēdza starta pārsteigumu autors Haidfelds, bet aiz līderiem sestajā pozīcijā mīņājās Fetela vienības biedrs Vēbers. Pilotiem par atvieglojumu, ap 20. apli nokrišņi bija beigušies, un Grand Prix varēja atsākties ar pilnu jaudu. Zīmīgi, ka, pēc pozīciju nostabilizēšanās Fetela pārsvars pār tuvāko sekotāju, ”McLaren” pārstāvošo Hamiltonu, bija sešu sekunžu apmērā. Nepilnu četru apļu laikā vācieša handikaps bija sarucis līdz 4,4 sekundēm. Abi galvgaļa piloti drīz devās boksos – Hamiltons ar cietā tipa riepām trasē atgriezās sestais, bet Fetels, ar mīkstajām riepām riņķojumus atsāka ceturtais.

Pitstopiem masveidīgi atsākoties, par līderi bija kļuvis ”Ferrari” ilggadējais pilots Felipe Masa, bet uz otro vietu bija pacēlies Fetels. Vācietis bija ievērojami ātrāks par cīņu biedru, izmantoja regulējamo aizmugurējo antispārnu piedāvātās iespējas, un bez grūtībām konkurentu apsteidza. Masa devās boksos, un līderu galvgali atkal veidoja Fetels un Hamiltons. Aiz viņiem – Batons, Alonso, Vēbers un sestajā vietā: Haidfelds.

29. aplī čempions Fetels saņēma bēdīgu vēsti – ”Red Bull” komandtiltiņš pa vienības radio ziņoja, ka vācieša KERS sistēma vairs neesot darba kārtībā, un inženieri vācu mīlulim to lietot aizliedza. Ziņa sasniedza ”McLaren” komandu, un briti sāka prātot, kā iegūto informāciju izmantot. Angļu prātojumi ar nekādiem risinājumiem neizcēlās – Fetela handikaps pieauga, bet no trešās vietas Hamiltonam pietuvojās Alonso. Tas lielā mērā skaidrojams ar britu pilota neefektīvajām cietajām riepām. Ātrums anglim nepieauga un 18 apļus pirms finiša līnijas ”McLaren” pilots devās boksos, lai tiktu pie jaunām cietajām riepām. Pie tādām dažas minūtes vēlāk tika otrs sudraboti sarkanā bolīda īpašnieks Batons, kurš trasē atgriezās tieši priekšā Hamiltonam.

42. aplī boksos pabija abi tā brīža līderi Fetels un Alonso - vācietis trasē atgriezās pirmais, savukārt spāņu eksčempions: tūlīt aiz Vēbera, piektajā pozīcijā. Austrālietis devās boksos, un Alonso pacēlās uz ceturto vietu. "Ferrari" pilots strauji pietuvojās priekšā esošajam Hamiltonam un sāka veikt apdzīšanas manevrus. "Ferrari" pilotam grūtības radīja nestrādājošā aizmugurējā antispārna sistēma. Tas nemazināja spāņa apņēmību, tomēr viss beidzās ar divkārtējā čempiona priekšējā antispārna sabojāšanu - līdzīgi kā pirms gada Turcijā Fetels izstājās pēc saduršanās ar riteņiem, mēģinot apdzīt Vēberu, tāpat arī Spānis likvidēja visas izredzes uz goda pjedestālu, jo viņam nācās doties boksos un nomainīt sadragātās detaļas. Hamiltona formulai nekādi bojājumi nebija manāmi, un britu pilots varēja mierīgi turpināt sacīkstes.

Neveicās arī otram "Ferrari" braucējam - pēc ilgstošas cīņas brazīlieti līkumā apsteidza un piekto vietu iekaroja sarkanais bullis Vēbers. Pavērsieni ar to nebeidzās - Hamiltons pamazām kļuva lēnāks, savukārt ceturtās pozīcijas īpašnieka Haidfelda ātrums tikai pieauga. Pirmajā taisnē vācietis izmantoja aizmugurējā antispārna regulācijas priekšrocības un negaidīti apsteidza pasaules eksčempiona. Apli vēlāk anglis izbrauca ārpus trases, devās boksos un, līdzīgi kā Alonso, izdzēsa cerības tikt uz pjedestāla. Neilgi pēc tam dīvainu avāriju piedzīvoja Petrovs - krievs, neviena netraucēts, izbrauca ārpus trases, piedzīvoja nelielu lidojumu un sacīkstes beidza, ietriecoties malā esošajā "Allianz" reklāmā... Neskatoties uz to, Fetels ar Batonu finišēja drošās līderu pozīcijās, savukārt Haidfeldam līdz pēdējiem metriem konkurenci sastādīja austrālietis Vēbers - galu galā uz pjedestāla vieta tika "Renault-Lotus" pārstāvim.

Malaizijas Grand Prix rezultāti

VPilotsKomandaLaiks
1.Sebastians FetelsRed Bull-Renault1:37:39.832
2.Džensons BatonsMcLaren-Mercedes+ 3.261
3.Niks HaidfeldsRenault+ 25.075
4.Marks VēbersRed Bull-Renault+ 26.384
5.Felipe MasaFerrari+ 36.958
6.Fernando AlonsoFerrari+ 57.248
7.Kamui KobajašiSauber-Ferrari+ 1:07.239
8.Luiss HamiltonsMcLaren-Mercedes+ 1:09.957
9.Mihaels ŠūmahersMercedes+ 1:24.896
10.Pols Di RestaForce India-Mercedes+ 1:31.563
11.Adrians ZutilsForce India-Mercedes+ 1:45.000
12.Niko RosbergsMercedes+ 1 aplis
13.Sebastians BuemiToro Rosso-Ferrari+ 1 aplis
14.Haime AlgersuariToro Rosso-Ferrari+ 1 aplis
15.Heiki KovalainensLotus-Renault+ 1 aplis
16.Timo GloksVirgin-Cosworth+ 2 apļi
17.Vitālijs PetrovsRenault+ 4 apļi

Izstājās:

PilotsKomandaApļu skaits
Vitantonio LiuciHRT-Cosworth47
Žeroms D'AmbrozioVirgin-Cosworth43
Jarno TrulliLotus-Renault32
Serhio PeressSauber-Ferrari24
Rubenss BarikelloWilliams-Cosworth23
Narains KartikejansHRT-Cosworth15
Pastors MaldonadoWilliams-Cosworth9

Pasaules čempionāta kopvērtējums

VPilotsP
1.Sebastians Fetels252550
2.Džensons Batons81826
3.Luiss Hamiltons18422
4.Marks Vēbers101222
5.Fernando Alonso12820
6.Felipe Masa61016
7.Niks Haidfelds-1515
8.Vitālijs Petrovs15-15
9.Sebastians Buemi4-4
10.Kamui Kobajaši-44
11.Adrians Zutils2-2
12.Mihaels Šūmahers-22
13.Pols Di Resta112
14.Haime Algersuari---
15.Niko Rosbergs---
16.Jarno Trulli---
17.Žeroms D`Ambrozio---
18.Heiki Kovalainens---
19.Timo Gloks---
20.Rubens Barikello---
21.Pastors Maldonado---
22.Serhio Peress---
23.Vitantonio Liuci---
24.Narains Kartikejans---

Konstruktoru kauss

VKomandaP
1.Red Bull-Renault72
2.McLaren-Mercedes50
3.Ferrari36
4.Renault30
5.Toro Rosso-Ferrari4
6.Sauber-Ferrari4
7.Force India-Mercedes4
8.Mercedes2

Atskats pēc diviem aizvadītiem posmiem - Fetela (nevis "Red Bull") dominance un "McLaren" piloti kā līdera tuvākie sekotāji. Pagaidām cerības nav attaisnojusi "Ferrari" vienība - itāļi gan braukšanas, gan rezultātu ziņā atrodas tuvāk "Renault-Lotus" nekā buļļiem... Ir jāsaprot - sezona ir tikai sākuma stadijā un turpmākā gada laikā var tikt pieredzēti visdažādākie pavērsieni. Skaidrs ir viens - notikumu scenāriju var krasi mainīt "Mercedes": starts Rosa Brauna vienībai bijis pagalam neveiksmīgs, no līdzībām ar 2009. gada "Brawn" fenomenu nav ne vēsts. Tomēr vācu komandas rīcībā ir divi lieliski piloti - perspektīvais Rosbergs un septiņkārtējais čempions Šūmahers, arī tehnika nav tā sliktākā, tā, ka rezultāti, agri vai vēlu, uzlabosies. Ja runājam par analoģijām - 2005. un 2006. gads bija gados jaunā Alonso zvaigžņu stunda, divi čempiona tituli pēc kārtas. 2010. gada tituls Fetelam rokās jau ir, vai būs arī otrais pēc kārtas? Rezultāti pēc diviem posmiem sniedz apstiprinošu atbildi...

To, vai Fetels arī turpmāk atradīsies tik pārliecinošā vadībā, noskaidrosim pēc nedēļas, kad Šanhajā tiks aizvadīta Ķīnas Lielās Balvas izcīņa.

1 2 3 99 komentāri

 +12 [+] [-]

, 2011-04-10 12:43, pirms 13 gadiem
Sacīkste vēl nav īsti beigusies un raksts jau iekšā Monkey speed autoram

  +4 [+] [-]

, 2011-04-10 12:44, pirms 13 gadiem
Pirelli riepas šodien sevi pilnībā attaisnoja

     [+] [-]

, 2011-04-10 12:45, pirms 13 gadiem
Jā un visi rakstu jau izlasīja! Forši!

  +1 [+] [-]

, 2011-04-10 12:45, pirms 13 gadiem
Petrovs kautko tadu sen nebija nacies redzet
zel Hami, kautkas pec otra pitstopa sagaja griste, drosas 2 vietas vieta 7 vieta...
katra gadijuma sadu sacikti ar 3-4 pitstopiem ir daudz interesantak skatities neka saciksti ar 1-2 pitiem
Slēpts komentārs: Buhanka
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2011-04-10 12:46, pirms 13 gadiem
Alonso vareja dabut podiumu bet Haidfelds malacis! Sumis kaa jau vnm..

 +15 [+] [-]

, 2011-04-10 12:46, pirms 13 gadiem
Haidfelds ir nenovērtēts ģēnijs! Vēbers arī psc, ku izcils, kopā ar Batonu. bet, kamān, stūre nolūzt formulai? :| tas ir pārāk smieklīgi. kā var nolūst stūre... :| žēl Petrovu.
bet Haidfelds, protams, malacis.

  +5 [+] [-]

, 2011-04-10 12:46, pirms 13 gadiem
Pēc ilgiem laikiem pievērsu uzmanību F1 sacīkstei. Nu Šumahera laikos tik skatījies kurš ir ātrāks, tagad kers, kaut kāds spārns, 3 pitstopi. Sarežģīti, bet interesanti.

  +2 [+] [-]

, 2011-04-10 12:46, pirms 13 gadiem
laba gonka! autors tiešām raķete!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2011-04-10 12:47, pirms 13 gadiem
ei nost kā Petrovs izlidoja!! kaut ko tādu neesmu redzējis, lai stūre salūztu

     [+] [-]

, 2011-04-10 12:47, pirms 13 gadiem
pec tresha pitstopa playthegame
bet nu jā, nesaprotu, kapēc hamis tik ātri lika vēlreiz cietās riepas, varēja pabraukt ar cietajām tak ilgāk , jo ātrums bija labs (nebija ātrāks nekā fetelam) tomēr būtu stabila 3. vieta ( pat ja batons būtu apsteidzis) tā kā jāsaka ka stratēģi visu viņam arī sabojāja

  +8 [+] [-]

, 2011-04-10 12:48, pirms 13 gadiem
Kas par startu Haidfeldam! Kā stāvošus apbrauca! Beigās tik daudz notikumu, ka pat sirds sitās straujāk! Viennozīmīgi interesantāka par Austrālijas gonku. Kas tagad būs ar Reno un Kubicu? Abās sacīkstēs abi Reno braucēji uz pjedestāla! Tur nu gan būs interesanti...

p.s. Apsveicu Fetelu ar uzvaru! Tie, kuri neskatījās sacīksti, virsraksts varētu būt maldinošs, jo Fetela pārsvars pār 2. vietu bija tikai 3,5 sekundes!

  +4 [+] [-]

, 2011-04-10 12:49, pirms 13 gadiem
Skaista sacīkste, Vettels neaizsniedzams pagaidām...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999

  +2 [+] [-]

, 2011-04-10 12:51, pirms 13 gadiem
žēl Alonso, bet pats vien vainīgs bij,
krievs smuki lidoja

  +3 [+] [-]

, 2011-04-10 12:51, pirms 13 gadiem
prieks par Buttonu

  -1 [+] [-]

, 2011-04-10 12:52, pirms 13 gadiem
Sandriz rakstīja: pec tresha pitstopa playthegame
bet nu jā, nesaprotu, kapēc hamis tik ātri lika vēlreiz cietās riepas, varēja pabraukt ar cietajām tak ilgāk , jo ātrums bija labs (nebija ātrāks nekā fetelam) tomēr būtu stabila 3. vieta ( pat ja batons būtu apsteidzis) tā kā jāsaka ka stratēģi visu viņam arī sabojāja
atrumu vins zaudeja jau pec otra pitstopa. pirms un pec pirma vins gaja mats mata ar Fettelu, pec otra jau atpalika par 0.5 sek. apli bet pec tresa jau zaudeja visiem 1-2 sek. apli. un netikai Fettelam, visiem, katrs kurs gribeja vareja vinam tikt garam
bet Batons vismaz paradija, ka ari ar Red Bull var cinities. Ari alonso sodien bija atrs.
ganjau uz nakamo posmu pat ja Red Bull savedis kartiba savu KERSu cina jau bu loti lidziga, varbut pat starp 3 komandam(RB, Mcl un Ferrari)

     [+] [-]

, 2011-04-10 12:53, pirms 13 gadiem
karliss rakstīja: Skaista sacīkste, Vettels neaizsniedzams pagaidām...
Ja pats nesataisīs ziepes, tad arī Ķīnā viņš būs pirmais.
Līdz pirmam Eiropas posmam, kad komandās parādīsies kaut cik vērā ņemami uzlabojami, RB ir stabili līderi.

  -2 [+] [-]

, 2011-04-10 12:53, pirms 13 gadiem
ja Batonam iedotu vēl 10 apļus, viņš dabūtu Fetelu un tur jau nekādu citu variantu, kā Fetela otrā vieta, nevarētu pat būt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-04-10 12:54, pirms 13 gadiem
Nabaga Red bull šefs.. Dabūja acīs šampi, ka maz nelikās.. Pēc tam vēl šo sauc fočēties, bet nabagam acis ar šampi pilnas un riktīgi kož.. varētu būt laba fotka

apsveicu Sebi ar pārliecinošo uzvaru, svētki Vācijā!

     [+] [-]

, 2011-04-10 12:55, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Ja pats nesataisīs ziepes, tad arī Ķīnā viņš būs pirmais.
Līdz pirmam Eiropas posmam, kad komandās parādīsies kaut cik vērā ņemami uzlabojami, RB ir stabili līderi.
Ferrari nāk jauna paka uzlabojumi pēc Ķīnas, sacīkstēs pussekunde pietrūkst, tad jau redzēsim kā būs, par Makiem nezinu.

  +2 [+] [-]

, 2011-04-10 12:55, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: atrumu vins zaudeja jau pec otra pitstopa. pirms un pec pirma vins gaja mats mata ar Fettelu, pec otra jau atpalika par 0.5 sek. apli bet pec tresa jau zaudeja visiem 1-2 sek. apli. un netikai Fettelam, visiem, katrs kurs gribeja vareja vinam tikt garam
bet Batons vismaz paradija, ka ari ar Red Bull var cinities. Ari alonso sodien bija atrs.
ganjau uz nakamo posmu pat ja Red Bull savedis kartiba savu KERSu cina jau bu loti lidziga, varbut pat starp 3 komandam(RB, Mcl un Ferrari)
Kur Tu pamaniji kādu cīņu starp RB un Makiem?
Tas ka Vebers sācis braukt pārāk prātīgi (vecums nenāk viens), vel nenozīmē, ka Maki ir kaut kādā veidā tehniski pietuvojušies RB.

  +1 [+] [-]

, 2011-04-10 12:55, pirms 13 gadiem
Laba gonka, Petjka labi uzlidoja

     [+] [-]

, 2011-04-10 12:55, pirms 13 gadiem
Psycho Dad rakstīja: Sacīkste vēl nav īsti beigusies un raksts jau iekšā Monkey speed autoram
mnuu, vispār jau sacīkste bija beigusies, moš jums tiešraide nedaudz kavējās.. es gaidīju 3 minūtes pēc sacīkstes beigām, bet raksta vēl nebija!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-04-10 12:57, pirms 13 gadiem
Mao Dzedun rakstīja: A kas ar Verstapenu?
Frentcens izstājās, nebija, kas palīdz...

  -1 [+] [-]

, 2011-04-10 12:57, pirms 13 gadiem
Kas,viņi tagad bez tiem antispārniem apdzīt nevar? sviests kkāds - agrāk bez visiem tiem uzlabojumiem piloti spēja i manevrēt, i apdzīt... Tagad kā kkāds regulators netrādā-viss, iespēju nekādu... Pierāda līmeni.

  +2 [+] [-]

, 2011-04-10 12:58, pirms 13 gadiem
makaka6 rakstīja: Par cik Liepāja atrodas pie jūras, tad tev vajadzētu tajā noslīcināties?
vov dienas citāts
1 2 3 99 komentāri