Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

FIA beidzot pamatīgi ierobežos F1 komandu tēriņus

Juris Grīns
Juris Grīns

FIA beidzot pamatīgi ierobežos F1 komandu tēriņus
Foto: Renault F1 Team

Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) ir prezentējusi komandām plānu par budžeta ierobežošanas pasākumiem sākot ar 2021. gadu, nosakot, ka turpmāk to tēriņi nedrīkstēs pārsniegt noteiktu robežu.

Vācu izdevums "Auto Motor und Sport" vēsta, ka pēc vairākus gadus ilgiem centieniem beidzot ir izdevies noteikt F1 komandu budžeta griestus, lai gan noteikumi vēl oficiāli jāapstiprina. Plānots, ka laika posmā no 2021. līdz 2025. gadam katra komanda ik sezonu nedrīkstēs iztērēt vairāk kā 175 miljonus ASV dolāru, kas ir aptuveni 155 miljoni eiro. Sākot ar 2024. gadu vērā tiks ņemta inflācija, un šī summa varētu nedaudz mainīties.

FIA, čempionāta īpašnieki un F1 komandu vadība pie plāna par budžeta ierobežošanu aktīvi strādāja 14 mēnešus, lai gan iecere ir jau daudzus gadus sena.

"Šis nav jauns plāns," saka "Renault" vienības vadītājs Sirils Abitebūls. "Ideja ir panākt, lai visas komandas būtu rentablas. Mazās komandas tagad var cerēt no "Liberty Media" saņemt 100 miljonus dolāru, kas nozīmē, ka vēl 150 miljoni jāsavāc no sponsoriem, lai tiktu pie peļņas."

Lai gan budžeta griesti būs noteikti, šajā summā neietilpst pilotu algas, samaksa par dzinējiem, kā arī ceļošanas un mārketinga izdevumi, līdz ar to mazās komandas uz šo kompromisu jau raugās ar bažām.

Neoficiāli zināms, ka šī brīža vadošās komandas "Ferrari" un "Mercedes" ik sezonu tērē vairāk par 400 miljoniem dolāru, "Red Bull" budžets ir vairāk par 300 miljoniem, kamēr "Renault" savam F1 projektam atvēl nepilnus 200 miljonus.

Izmantotie resursi:
The fastest and most complete Formula 1 news...