Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Miris F1 motoru "Hart" radītājs Braiens Harts

Juris Grīns
Juris Grīns

Miris F1 motoru "Hart" radītājs Braiens Harts
Senna slavenajā 1984. gada Monako GP
Foto: f1greatestraces.blogspot.com

77 gadu vecumā mūžībā aizgājis F1 motoru "Hart" radītājs Braiens Harts. Tieši ar viņa izgatavotajiem dzinējiem debijas sezonu F1 čempionātā aizvadīja Airtons Senna.

Eseksā, Anglijā bāzētā kompānija "Brian Hart Ltd" tika dibināta 1969. gadā. Sākotnēji tika startēts dažādos mazāka mēroga čempionātos, arī rallijā un Formulā 2, kur tika gūti lieliski panākumi. Kad 1981. gadā "Toleman" komanda ienāca Formulā 1, tā bija arī "Hart" debija uz lielākās skatuves. "Hart" izgatavoja 1,5 litru V4 turbo motoru, taču pirmajā sezonā tas bija spējīgs kvalificēties tikai divām sacīkstēm.

1983. gadā "Toleman-Hart" jau guva devīto vietu Konstruktoru kausā, izcīnot divas ceturtās vietas atsevišķos posmos, bet 1984. gadā ar "Hart" motoriem jau startēja arī RAM un "Spirit" komandas. Tieši togad "Toleman" sastāvā F1 debitēja Airtons Senna. Ar "Hart" motoru viņš aizvadīja slaveno tā gada Monako "Grand Prix" izcīņu, kad lietus apstākļos ieguva sensacionālu otro vietu. Vēlāk tajā gadā Senna izcīnīja vēl divus pjedestālus.

1985. gadā Teo Fabi Nirburgringā ar šīs markas motoru pat pirmo reizi ieguva "pole position", taču pie uzvarām F1 sacīkstēs "Hart" neizdevās tikt. Vēlāk "Toleman" pārtapa par "Benetton" un uzsāka sadarbību ar BMW, bet 1986. gada sākumā "Hart" pameta čempionātu, lai atkal atgrieztos 1993. gadā.

Divas sezonas ar "Hart" motoriem startēja "Jordan", nākamās divas - "Footwork", bet 1997. gadā "Hart" dzinēji uz F1 skatuves bija redzami pēdējo reizi, kad darbināja "Minardi" bolīdus. Pēc atgriešanās kompānijai izdevās gūt vēl divus pjedestālus - 1994. gadā to paveica Rubenss Barikello, bet 1995. gadā vienreiz pirmajā trijniekā iekļuva Džanni Morbidelli.

Kopumā "Hart" motori piedalījušies 177 sacīkstēs Formulā 1, palīdzot izcīnīt divas pirmās starta vietas, piecus pjedestālus, divus ātrākos apļus un 70 punktus. Vadībā piloti, kas startējuši ar šiem motoriem, pavadījuši trīs apļus.

Pats Braiens Harts pirms pievēršanās motoru ražošanai bija aizrautīgs sacīkšu braucējs. Kā sportists viņš guvis uzvaras "Formula Junior", kā arī F3 un F2 sacensībās.

Izmantotie resursi:
Eurosport.com - Sports News | Sports Scores |...
Formula 1 history and statistics