Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Spēkošanās "Silīcija ielejā"

Spēkošanās "Silīcija ielejā"
Heiki Kovalainens žurnālistu ielenkumā.
Foto: AFP

Pirmā autotrase, kurā sensenos laikos sacentās Pirmās formulas braucēji. Nereti saukta par F-1 "Silīcija ieleju" pēc analoģijas ar slaveno tehnoloģiju reģionu ASV. Pārbūvēta biežāk kā jebkura cita trase F-1 kalendārā. Tāda ir Silverstona, kur šonedēļ notiks Lielbritānijas "Grand Prix".

Brīdī, kad Lielbritānijas Lielās balvas finišā sacīkšu uzvarētājam noplīvos rūtotais karogs, Pirmās formulas sezona sasniegs ekvatoru - būs noslēdzies jau devītais no šogad paredzētajiem astoņpadsmit sacensību posmiem. Ko varam gaidīt no sacensībām Silverstonā, kuras apkārtnē vienmēr bijušas tik daudzu F-1 komandu mītnes (piemēram, 2001. gadā - 8 no 11), ka šī vieta ieguvusi Pirmās formulas "Silīcija ielejas" nosaukumu?

Situācija kopvērtējumā

Visiem labi zināms, ka mājas trasē atbildību savu skatītāju priekšā katrs sportists izjūt daudz lielāku nekā svešā "kaujas laukā". Šobrīd situāciju, kādā atrodas ceturtās vietas īpašnieks Luiss Hamiltons (38 punkti), nevar uzskatīt par atrašanos bezdibeņa malā - galu galā, desmit punktu deficīts līdz līderim Felipem Massam, kamēr sezona vēl nav ne pusē, taču nekas nav - tomēr satraukties britam ir, par ko. Galu galā nesen viņš vēl bija līderis, tikko izcīnījis uzvaru Monako, kas vienmēr ir kas īpašs, taču savu pārsvaru "izsēja" divos posmos paša vainas dēļ. Ja Eiropas futbola čempionātā būtu iekļuvusi Anglijas izlase, noteikti vairāk uzmanības tiktu tai, bet nu krietni "norauties" no nesaudzīgās britu preses par savām kļūdām dabūjis Hamiltons. Ja pērn viņš kā debitants šeit ieradās ar neviena negaidītu vadību čempionātā, tad šogad vienīgi izcils sniegums savā trasē (lasīt: uzvara vai cīņa par to) ļautu Hamiltonam atkal uzlabot pabojātās attiecības ar apkārtējiem.

Savukārt pašam kopvērtējuma līderim Massam, kam ir 48 punkti un kurš vienīgais šogad guvis trīs uzvaras, par šo trasi siltu atmiņu nevar būt daudz. Neveicas Silverstonā brazīliešu braucējam - piecas reizes viņš šeit startējis, un ne reizi nav ticis augstāk par piekto vietu, pirms gada vispār paliekot startā un sacīksti atsākot no boksiem. Viņa komandas biedrs Raikonens (3. vieta; 43 punkti), kura auto pirms šī posma tiek mainīts dzinējs, gluži pretēji - šeit kāpis uz pjedestāla piecreiz pēc kārtas.

Šis posms varētu arī dot atbildi uz jautājumu, vai BMW komandai un kopvērtējuma otrās vietas īpašniekam Robertam Kubicam (46 punkti) izdosies pierādīt, ka ar viņiem joprojām jārēķinās kā reāliem konkurentiem uz čempiona titulu. Šādā gadījumā BMW un Kubicam jāpierāda, ka Francijas posma nosacītā neveiksme (piektā vieta) bijusi tikai sagadīšanās. Domas par sacīkšu favorītu gan dalās, nedaudz nosliecoties uz abu "Ferrari" pusi - ar visu to, ka "McLaren" esot labi pastrādājuši pie aerodinamikas un citiem uzlabojumiem nesen notikušajos testu braucienos. Jo interesantāk skatītājiem!

Silverstonas trase

1943. gadā nelielā Silverstonas ciematiņa tuvumā tika uzbūvēts aviācijas lidlauks, ko II Pasaules kara laikā izmantoja britu armija. Pēc kara briti šo lidlauku un tā skrejceļus nedaudz pārveidoja, dažus gadus pa tiem rīkojot autosacīkstes, līdz tie nolietojās. Tā 1949. gadā pirmo reizi sacīkstēm tika izmantots ceļš, kas izbūvēts apkārt lidlauka skrejceļiem. Sākot ar septiņdesmitajiem gadiem, trasē drošības nolūkos ātruma samazināšanai tika izbūvēts viens papildus līkums pēc otra - pavisam kopš trases atklāšanas tajā astoņas reizes veiktas izmaiņas.

Patlaban Silverstonas trase ir 5,14 kilometrus gara, un braucējiem tajā jāveic 60 apļi, maksimālajam ātrumam tuvojoties 300 kilometriem stundā. Apdzīšanas iespēju nav daudz, tomēr tādas ir.

Šogad, gatavojoties sacensībām, komandām jārēķinās ar Lielbritānijai tipiskiem laikapstākļiem - neprognozējamu laiku un iespējamu lietu visās trīs dienās. Silverstonas īpatnība ir tā, ka šeit lietus mēdz līt ilgstoši, trase žūt - ļoti lēni. Šajā ziņā ar Silverstonu var "sacensties" varbūt vienīgi Spā trase Beļģijā. Bijušā lidlauka teritorijā ierīkotajai trasei raksturīgi arī spēcīgi un mainīgi vēji.

Lielbritānijas GP vēsture

Lielbritānijas Lielā balva vienmēr bijusi neiztrūkstošs ieraksts Pirmās formulas kalendārā ar īpašu auru - un kā gan citādi, zinot, ka 1950. gada maijā tieši Lielbritānijā un tieši Silverstonas trasē savulaik risinājās pirmais oficiālais Pasaules čempionāta posms. Tajā un visā septiņus posmus garajā čempionātā uzvaru guva itālietis Džuzepe Farina - pirmais F-1 pasaules čempions. Līdz 1986. gadam Lielās balvas norises vieta regulāri mainījās - sākumā to pārmaiņus rīkoja Silverstonā un Eintrijā, tad Silverstonā un Brendshečā (divus gadus pat abās, kad Brendsheča uzņēma Eiropas Lielo balvu), līdz 1986. gadā Pirmās formulas boss Bērnijs Eklstons pēc nesaskaņām ar toreizējo Brendshečas trases īpašnieku Džonu Fulstonu izlēma turpmāk šīs sacensības atdot tikai un vienīgi Silverstonas trasei, kas kopš tā laika arī katru gadu uzņēmusi pie sevis Lielo balvu. Šeit pieredzēts daudz kas - dramatiskā Naidžela Mansela uzvara 1987. gadā, Airtona Sennas "lietusvīra" reputācijas attaisnošana gadu vēlāk, Mihaela Šūmahera avārija 1999. gadā, īru mācītāja uzskriešana trasē 2003. gadā...

Taču Silverstonas nākotne F-1 kalendārā, izrādās, ir apdraudēta. Bērnijs Eklstons ir paziņojis, ka nejūtas pārliecināts par sacīkšu organizētāju spēju izpildīt prasības, tai skaitā finansiālās, jauna līguma noslēgšanai. Plāns trases uzlabošanai it kā būtu, taču - kur ir garantija, ka vienošanās par sacīkšu rīkošanu tiks panākta? 1996. gada F-1 pasaules čempions, tagad Britu Autosportistu kluba prezidents Deimons Hils šo situāciju salīdzinājis ar Aladina piedzīvojumiem burvju alā: "Džins vēlas, lai Aladins viņam atdod lampu, bet Aladins saka džinam, lai tas viņu izved no alas, un tad viņš atdošot lampu. Tā arī mums - lai realizētu šos plānus, mums jāzina, ka šeit tiks rīkota Lielā balva, bet, lai šīs tiesības iegūtu, mums jārealizē mūsu ieceres", vienlaikus gan atzīstot, ka progress sarunās ir panākts.

Nav šaubu, ka Silverstonas spēcīgākie trumpji tās turpmākai pastāvēšanai F-1 apritē ir atpazīstamība kā "motorsporta mājvietai" (šāds uzraksts ir pie trases ieejas) un ilgajai vēsturei autosporta kalendārā. Lai cik lielas naudas summas F-1 piesaistē būtu gatavi tērēt arābu šeihi un citi austrumu bagātnieki, autosporta tradīcijas šajos reģionos ir nelielas vai to vispār nav, kā arī nav nekādu garantiju, ka šis sporta veids tur iegūs noturīgu popularitāti. Ne velti Malaizijā, kur F-1 piloti sacenšas nu jau teju desmit gadus, šogad daudzi kurnēja par zemo apmeklētību, un izplatījās pat baumas, ka līgums ar Sepangas trasi varētu arī netikt pagarināts. Diez vai šāda situācija būtu iedomājama Lielbritānijā, sevišķi jau tagad un droši vien arī turpmākos gadus, kad starp sacīkšu favorītiem pēc ilgāka laika ir kāds Britu salu sportists - protams, runa ir par to pašu Hamiltonu. Lielbritānijas Lielā balva turpinās pastāvēt kā līdz šim, vienīgi tās mājvieta varētu mainīties. Iespēju ir daudz - Silverstona, Doningtona (nesen, starp citu, tur manīts slavenais trašu arhitekts Hermans Tilke), Brendsheča,...

Pēdējo 10 Lielbritānijas Lielās balvas izcīņu uzvarētāji

GadsPilotsKomanda
2007.Kimi RaikonensFerrari
2006.Fernando AlonsoRenault
2005.Huans Pablo MontoijaMcLaren-Mercedes
2004.Mihaels ŠūmahersFerrari
2003.Rubenss BaričelloFerrari
2002.Mihaels ŠūmahersFerrari
2001.Mika HakinensMcLaren-Mercedes
2000.Deivids KulthardsMcLaren-Mercedes
1999.Deivids KulthardsMcLaren-Mercedes
1998.Mihaels ŠūmahersFerrari

Sacensību kalendārs

DienaLaiksBrauciens
04.07.12:001. brīvie treniņbraucieni
16:002. brīvie treniņbraucieni
05.07.12:003. brīvie treniņbraucieni
15:00Kvalifikācija
06.07.15:00Lielbritānijas Lielā balva

Izmantotie resursi:
silverstone.co.uk
pitpass.com
wikipedia.org