Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Ciemos pie "dzelzs priekškara" pavērējiem

Ciemos pie "dzelzs priekškara" pavērējiem
"Ferrari" mehāniķis darbojas ap riteni.
Foto: AFP

Šonedēļ Pirmās formulas kalendārā paredzēta Ungārijas lielās balvas izcīņa. Austrumeiropas, arī Latvijas, līdzjutējiem ērti apmeklējamais Ungārijas posms ir zīmīgs ar to, ka tas bija un vēl joprojām ir vienīgais, kurš risinās bijušā sociālistisko valstu bloka teritorijā.

Vai Luisam Hamiltonam izdosies gūt trešo uzvaru trijos posmos? Iespējams, bet pat ja tā - tas vēl ne par ko neliecinās. Pirms gada šajā trasē Hamiltonam izdevās nosargāt uzvaru sīvā cīņā ar Kimi Raikonenu, kas britam nepalīdzēja pārspēt somu sezonas izskaņā. Pie tam pēc šīs uzvaras debitanta Hamiltona pārsvars pār sāncenšiem bija vēl lielāks, nekā tas ir šobrīd.

Situācija kopvērtējumā

Kritiķus, kas nebija apmierināti ar sezonas vidū negaidīti iestājušos krīzi, kopvērtējuma līderis Luiss Hamiltons (58 punkti) apklusinājis vislabākajā veidā - ar divām uzvarām pēc kārtas. Trešā uzvara pēc kārtas, sevišķi apvienojumā ar sāncenšu neveiksmēm, jaunajam britam ļautu iegūt jau samērā pieklājīgu pozīciju kopvērtējumā. It kā jau nekur tālu nav arī abi Hamiltona "Ferrari" komandas sāncenši (Felipem Massam - 54, Kimi Raikonenam - 51 punkts), taču pēdējo posmu tendence "sarkanajiem" ir nelabvēlīga - nav trūcis ne taktisku, ne auto regulējuma kļūdu, kas brazīlietim un somam pēdējos divos posmos atnesis tik vien kā vienu trešo vietu. Vēl nedaudz tālāk atkritis Roberts Kubica ("BMW", 48 punkti), tomēr pret šo trasi neko citu kā simpātijas poļu braucējs nemaz nevar just - pirms diviem gadiem tieši šeit viņš debitēja F-1, aizstājot Žaku Vilnēvu, kura vietu vēlāk ieņēma pavisam, un netālās Polijas fanu atbalsts nebūs mazāks kā līdz šim.

Pirms Ungārijas GP

Testu braucieni pirms šīs nedēļas posma risinājās Heresas trasē Spānijā, tomēr sevišķas iespējas izdarīt kādus secinājumus tie nedeva, jo komandas acīmredzot jau gatavojas nākamajai sezonai - Heresā tika izmēģināti nākamgad F-1 apritē atgrieztie sliki jeb riepas bez rievām. Tomēr abu vadošo komandu - "Ferrari" un "McLaren" braucēji ir pārliecināti par sevi. Felipe Massa un Kimi Raikonens neuzskata, ka viņu auto būtu kāda vaina, bet Luiss Hamiltons uzsver pēdējā mēneša laikā panākto progresu. Tomēr fakts, ka arī "Ferrari" ķērušies pie radikāliem aerodinamikas risinājumiem, uz Ungārijas posmu ierodoties ar "haizivs spuru" virs motora pārsega, liecina, ka Maranello bāzētā komanda jūt - briest nepatikšanas... Dažkārt iespējamo spēku samēru Ungārijas posmā trašu nosacītās līdzības dēļ mēdz prognozēt, par pamatu ņemot vērā Monako sacensību rezultātus, tomēr šogad no tā lielas jēgas nebūs Monako lietus dēļ. Īstas pārliecības par ierasti karsto un sauso Budapeštas nedēļas nogali sinoptiķiem gan nav.

Hungaroringas trase

Hungaroringa ir īsākā trase šī gada F-1 kalendārā - tās garums ir tikai četri kilometri un nepilni 400 metri. Uz citu, sevišķi jau nesen būvēto, trašu fona ungāru lolojums izceļas ar virkni negatīvu iezīmju. Trase ir salīdzinoši šaura un nelīdzena, dažs pat reizēm izsakās, ka tā drīzāk piemērota kartinga sacensībām, tādēļ jo lielāka nozīme ir kvalifikācijā iegūtajai vietai. Taču arī šeit ir savas nianses: ieplakā izvietotajā Hungaroringā sacensības notiek samērā reti, tādēļ trasē bieži uzkrājas putekļi. Šaurajā trasē, kurā viens līkums seko otram, apdzīšanas iespēju ir ārkārtīgi maz, tādēļ piloti no ideālās trajektorijas atkāpjas reti. Bet ideālā trajektorija starta taisnē ved pa to pusi, kurā startā stāv nepāra vietu (1., 3., 5. utt.) ieguvēji, kamēr otra braucēju daļa atrodas relatīvi neizdevīgās pozīcijās. Minēto iemeslu dēļ trases segums nedēļas nogales laikā mēdz visai strauji mainīties, trasei tiekot "piebrauktai" ar gumiju. Īpatnēji, ka Hungaroringas atrašanās vietas un ierasti karstā klimata dēļ tikai vienu reizi (2006. gadā) trasē notikušas lietus sacīkstes.

Ungārijas GP vēsture

Ai, kā F-1 bosam Bernijam Eklstonam astoņdesmito gadu vidū gribējās sarīkot sacīkstes "dzelzs priekškara" viņā pusē... Tomēr viņa plāni negāja pie sirds ne PSRS, ne Dienvidslāvijas varasvīriem, kaut gan nemaz tik daudz netrūka, lai tiktu panākta vienošanās par Pirmās formulas posma rīkošanu Belgradā. Tiek runāts, ka izšķirošo lēmumu par F-1 piedāvāšanu ungāriem Eklstonam "palīdzējis" pieņemt kāds ungāru izcelsmes biznesmenis, kurš par šādu iespēju ieminējies, sēžot lidmašīnā kopā ar britu. Eklstona solījums pašam ieguldīt naudu trases būvniecībā pārliecināja ungārus, un 1985. gada vēlā rudenī netālu no Budapeštas sākās trases būvniecība, kas tika pabeigta rekordīsā laikā - astoņos mēnešos. Tas ļāva jau nākamajā gadā aizvadīt pirmo Ungārijas Lielās balvas izcīņu, kas kalendārā aizstāja Nīderlandes posmu. Tiesa, pirms piecdesmit gadiem - 1936. gadā gan Ungārijā bija notikušas vienas "Grand Prix" sacensības, kuras turklāt kuplā skaitā apmeklēja skatītāji, tomēr tās politisku iemeslu dēļ arī līdz tam palika vienīgās.

Pirmajās sacensībās 200 tūkstošu skatītāju klātbūtnē Hungaroringas trasē triumfēja brazīlietis Nelsons Pikē, atkārtojot šo panākumu arī pēc gada. 1988. gadā pirmo no savām trim uzvarām Ungārijā guva Airtons Senna, bet gadu vēlāk fantastisku sacīksti aizvadīja Naidžels Mansels, kurš no 12. vietas pakāpās uz pirmo, neatstājot nekādu cerību pat Sennam. Gluži pretēji notikumi risinājās gadu vēlāk, kad beļģis Tjerī Būtsens pat ar nedaudz lēnāko "Williams" neļāva citiem sevi apdzīt līdz pat sacīkstes beigām.

1993. gadā pirmo karjeras uzvaru Hungaroringā guva Deimons Hils, kurš turpmākos četrus gadus šajā trasē vienmēr bija starp līderiem - viena uzvara un trīs otrās vietas. Sevišķi aizraujoši notikumi risinājās 1997. gadā, kad Hils demonstrēja negaidīti veiksmīgu sniegumu ar vājo "Arrows" formulu. Iepriekšējā gada pasaules čempions atradās vadībā vēl pēc pēdējiem boksu apmeklējumiem, taču pašā sacīkšu izskaņā piedzīvoja tehniskas problēmas un pēdējā aplī palaida garām Žaku Vilnēvu. Kā vēlāk izrādījās, "Arrows" komandai tās vēsturē pirmo uzvaru liedza gūt detaļa, kuras vērtība, izsakot mūsu naudā, bija nepilni piecdesmit santīmi...

Deviņdesmito gadu beigās uzvaras savā starpā Ungārijā dalīja Vilnēvs, Šūmahers un Hakinens, bet kopš tiem laikiem kāda izteikta "karaļa" šajā trasē vairs nav bijis. 2003. gadā te savu karjeras pirmo uzvaru guva divkārtējais pasaules čempions Alonso, kura gan šosezon vairs starp favorītiem nav.

Ticēt statistikai vai nē - tā ir katra paša izvēle, tomēr interesanti, ka šī trase ir veiksmīgāka brazīliešu (sešas uzvaras) un britu (uzvaras pēdējās divās sezonās) braucējiem, kamēr somiem te nebūt tik labi nav gājis - Raikonens un Hakinens pa abiem uzvarējuši trīs reizes. "Ferrari" un "McLaren" cīņā pēdējā desmitgadē simbolisks neizšķirts - 4:4, bet pērnā gada uzvarētājam Hamiltonam par labu nerunā fakts, ka nu jau ilgāku laiku viens un tas pats braucējs nav spējis te uzvarēt divus gadus pēc kārtas...

Pēdējo 10 Ungārijas Lielās balvas izcīņu uzvarētāji

GadsPilotsKomanda
2007.Luiss HamiltonsMcLaren
2006.Džensons Batons Honda
2005.Kimi RaikonensMcLaren
2004.Mihaels ŠūmahersFerrari
2003.Fernando AlonsoRenault
2002.Rubenss BaričelloFerrari
2001.Mihaels ŠūmahersFerrari
2000.Mika HakinensMcLaren
1999.Mika HakinensMcLaren
1998.Mihaels ŠūmahersFerrari

Sacensību kalendārs

DienaLaiksBrauciens
01.08.11:001. brīvie treniņbraucieni
15:002. brīvie treniņbraucieni
02.08.11:003. brīvie treniņbraucieni
15:00Kvalifikācija
03.08.15:00Ungārijas Lielā balva

Izmantotie resursi:
formula1.com
gpupdate.net
en.wikipedia.org