Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Enduro sportisti Rīgas ielās

Otrdien vairāk nekā 30 enduro sportisti uz saviem motocikliem devās parādes braucienā no Daugavas stadiona līdz Rīgas Motormuzejam par godu Eiropas čempionātam enduro, kas 2. un 3. augustā norisināsies Limbažu rajonā Vidrižu un Lēdurgas pagastos.

Šis būs čempionāta trešais posms, kuram savu dalību pieteikuši 110 sportisti no 14 valstīm (Vācija, Čehija, Slovākija, Polija, Itālija, Francija, Anglija, Grieķija, Somija, Zviedrija, Holande, Igaunija, Lietuva, Latvija).

Kā preses konferencē atzina Latvijas Motosporta federācijas enduro komisijas vadītājs, vienīgais Latvijas sportists, kas izcīnījis Eiropas čempiona enduro nosaukumu (2002. gadā) Artūrs Robežnieks: "Šis Latvijas motosportam ir vēsturisks brīdis, jo pirmo reizi Latvijai ir uzticēta iespēja rīkot Eiropas čempionāta enduro posmu. Mazā Latvija ar savu spītību un neatlaidību to paveica trīs gadu garumā. Esmu lepns, ka dalību sacensībām pieteikuši tik liels skaits sportistu, kas nozīmē, ka nedēļas nogalē trasē redzēsim cīnāmies stiprākos Eiropas enduro braucējus."

Kā pastāstīja sacensību organizators Jānis Baunis, tad Vidrižu pusē pirmās enduro sacensības tika noorganizētas 2004. gadā. Šobrīd trases kopējais garums vēl nav atklājams, jo kā to paredz nolikums, tikai ceturtdien starptautiskā Eiropas enduro komisija trasi pieņems un darīs to zināmu. Tika minēts, ka aptuvenais trases viena apļa garums varētu būt pat vairāk nekā 70 kilometri.

Abas dienas šādi apļi jāveic trīs reizes, kurā ir trīs ātruma testi – enduro jeb meža tests, krosa tests karjerā un country vai latviski sauktais lauku tests, kurus dalībnieki veic uz laiku. Tas nozīmē, ka sportisti vidēji dienā nobrauks vairāk par 200 kilometriem.

Latvijas pirmās komandas pārstāvis Jānis Vinters, kuram ir viena no bagātākajām starptautisko sacensību pieredzēm, atzina, ka grūtākais gan Latvijas enduro sportistiem, gan Eiropas enduro elitei var izrādīties "country" vai kūdrainais pļavas tests, kas ir gan slidens, gan irdens un ļoti apgrūtina braukšanu. Tas daudziem var izrādīties par klupšanas akmeni. Itāļi, spāņi, zviedri un arī franči vairāk pieraduši braukt kalnainās, akmeņainās trasēs.

Latviju Eiropas čempionātā enduro pārstāvēs divas komandas: pirmās komandas sastāvs - Jānis Vinters, Artūrs Robežnieks, Madars Pureklis, Lauris Ermanis, Kristians Evarsons un Jānis Baunis, otrās komandas sastāvs - Leons Kozlovskis, Einārs Vinters, Edgars Siliņš, Ģirts Ārstenieks, Ivars Telle un Pēteris Jaundžeikars.

Vidrižu pagasta padomes priekšsēdētājs Jānis Ļevšins atzīmēja, ka tas pagastam ir liels gods uzņemt tāda mēroga sacensības. Tas viennozīmīgi ir sava veida pagodinājums un arī izaicinājums. Vidrižu pagasta iedzīvotāju vidū enduro iegūst arvien plašāku popularitāti. Par to liecina fakts, ka lielākā trases daļa vijas cauri privātām zemēm, iedzīvotāji ir ļoti atsaucīgi un ļauj izmantot privātās zemes trases izveidei.

Saeimas deputāts, Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars, kurš kādreiz bija aktīvs enduro sportists, pēdējos gados aktīvi iesaistījies šī spora veida atbalstīšanā. "Latvijā motosports tiek atbalstīts un kļūst populārs jauniešu vidū. Grūtus brīžu enduro pārdzīvoja neatkarības sākuma periodā. Te jāsaka liels paldies enduro sporta fanātiķiem, kuri šim sporta veidam neļāva izmirt. Šis ir vēsturisks brīdis ka Latvijā notiek Eiropas čempionāts enduro. Tas ir loģisks rezultāts."

Enduro komisijas vadītājs Artūrs Robežnieks Latvijas komandu rezultātu atteicās prognozēt, jo "to šodien grūti prognozēt. Ja sacensības notiek Latvijā tas uzliek lielāku slogu un atbildību. Ir teiciens, ka mājas sienas palīdz, bet prognozēt rezultātu tehniskajā sporta veidā, it īpaši motosportā ir pagrūti. To, ka varam nostartēt labi, es ceru un ticu, bet gala rezultātus redzēsim svētdienas vakarā, pēc finiša."

Sacensību atklāšana paredzēta 1. augustā plkst. 20:00 pie Vidrižu sporta halles. Sacensību starts 2. un 3. augustā tiks dots plkst. 9:00 Vidrižos.

Informāciju sagatavoja:
Iveta Kaminska

     [+] [-]

, 2008-07-30 20:52, pirms 16 gadiem
baigi