Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Lietuvas automobiļu sporta federācija: ''Traģiskās avārijas apstākļi ir netipiski''

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Lietuvas automobiļu sporta federācija: ''Traģiskās avārijas apstākļi ir netipiski''
Foto: Broniaus Jablonsko

Jau ziņojām, ka piektdienas vakarā Lietuvā notiekošajā ''Samsonas Rally Utena'' rallijā pilsētas ātrumposmā lielā ātrumā avāriju piedzīvoja latviešu ekipāža Kristaps Telle/Kaspars Grīva. Automašīna noskrēja no ceļa un ielidoja skatītājos. Policija apstiprināja, ka mediķi konstatējuši viena cilvēka nāvi, bet 14 cilvēki guvuši ievainojumus.

Sestdien sacensību organizatori dalījās ar savu viedokli, norādot, ka nelaime, iespējams, notikusi ekipāžas kļūdas dēļ. Pilsētas mērs Marijus Kaukēns uzsvēra, ka pēc šīs traģēdijas būs jāizdara secinājumi.

''Noslēdzošais Lietuvas rallija čempionāta posms Utenā, neskatoties uz visiem augstākā līmeņa drošības pasākumiem, diemžēl noslēdzās ar traģisku avāriju, kurā gāja bojā cilvēks un tika ievainoti citi. Lietuvā notiekošās rallija sacensības tiek organizētas tikai pēc ļoti detalizēta drošības plāna apstiprināšanas, un sporta automašīnās uzstādītās GPS izsekošanas sistēmas ir pieslēgtas kopējai drošības sistēmai, kas ļauj ļoti ātri reaģēt uz notikumiem. Papildus drošību nodrošina profesionāli drošības dienesti, un regulāri tiek veikta komunikācija par sacensību drošu vērošanu,'' raksta Lietuvas automobiļu sporta federācija (LASF).


Foto: Broniaus Jablonsko

''Piektdienas vakarā notikušās traģiskās avārijas apstākļi ir netipiski, jo, iespējams, ekipāžas kļūdas dēļ sporta automašīna, nevis ievērojami samazināja ātrumu un veica pagriezienu, bet devās taisni un no ceļa nobrauca daudz tālāk, nekā varēja paredzēt. Avārijas laikā viens cilvēks gāja bojā, un tiek precizēts ievainoto skaits. Cietušajiem ātri tika sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība, un sporta komisāru kolēģija nolēma apturēt rallija sacensības. Lietuvas automobiļu sporta federācija cenšas iegūt pēc iespējas vairāk informācijas par visām notikuma detaļām, kas palīdzēs uzsāktajā incidenta izmeklēšanā. Mūsu domas un līdzjūtība ir ar cietušo ģimenēm un tuviniekiem šajā smagajā laikā. Mēs lūdzam saglabāt mieru un savstarpēju atbalstu cietušajiem. Tiklīdz būs pieejama vairāk informācijas par notikuma detaļām, mēs dalīsimies ar sabiedrību,'' ziņo LASF.


Foto: Broniaus Jablonsko

Savu viedokli izteica arī pieredzējušais lietuviešu autosportists Benediktas Vanagas. ''Melnā nakts autosportam. Profesionālās sacensībās, tāpat kā aviācijā, reti, kad ir tikai viens iemesls, kas izraisa traģisku notikumu. Bieži vien tās ir vairāku kļūdu sekas. Ekipāža acīmredzami pieļāva kļūdu. Tomēr mums ir jāapzinās, ka sacīkšu braucēji nevar būt atbildīgi par traģēdiju, ja tā nav tīša rīcība. Redzu vairākus faktorus, kas varēja novest pie šīs situācijas. Svarīgākais – skatītāji tur nedrīkstēja atrasties! Autosporta kopienu gaida smags morālais pārbaudījums. Daudziem dalībniekiem un lēmumu pieņēmējiem būs ilgs tiesisks process. Mums jāatceras – autosportā nevar būt kompromisu attiecībā uz drošību. Pretējā gadījumā tas var kļūt bīstams. Izsaku līdzjūtību bojāgājušā ģimenei. Cietušajiem novēlu ātru atveseļošanos.''


Foto: Broniaus Jablonsko

Kā portālam Go4speed pastāstīja aculiecinieki, un, kā redzams video, tad minētajā līkumā, kur bija jāveic kreisais pagrieziens, sākotnēji bija novietotas divas lielas siena ķīpas. Pirms avāriju piedzīvoja ekipāža, abas siena ķīpas no citām ekipāžām tika nogāztas un vairs neatradās tajā vietā, kur tām vajadzēja būt! Līdz ar to pastāv iespēja, ka ekipāža, iespējams, savā stenogrammā kā orientieri bija atzīmējušas arī siena ķīpas, kuras diemžēl tur tajā brīdī vairs neatradās.


Foto: Broniaus Jablonsko

Cik sanāca dzirdēt citu latviešu autosportistu un dažu tiesnešu viedokli, tad tajā vietā, lai arī cik tālu tā bija nolentota, skatītājiem nevajadzēja atrasties, jo tā bija bīstamā zona. Ka pastāstīja kāds pieredzējis latviešu tiesnesis, tad jau pēc “0” ekipāžas, kas arī minētajā vietā pieļāva kļūdu, tajā vietā bija jāaizliedz atrasties cilvēkiem.