Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Motošosejas čempions Rožkalns ceļā uz autošosejas titulu

Motošosejas čempions Rožkalns ceļā uz autošosejas titulu
Foto: Valdis Zāgeuss/Go4speed.lv

Pagājušajā nedēļas nogalē atjaunotajā Biķernieku trasē norisinājās lielākās un iespaidīgākās autošosejas sacīkstes Baltijā – Riga Summer Race 2015. Notikumiem bagātas tās izvērtās arī Garijam Rožkalnam, kurš pēc divu dienu sacensībām saglabājis kopvērtējuma līdera pozīciju Latvijas čempionāta Nacionālajā klasē.

Kā jebkuram tehniskā sporta veida pārstāvim, arī „Bruno Moto” komandas pilotam Garijam Rožkalnam gatavošanās Riga Summer Race nedēļas nogalei sākas jau vairākas dienas pirms sacensībām. Viņa BMW 320 automašīnai bija jāveic vairāki uzlabošanas un remontdarbi, kurus Rožkalns un viņu komanda uzticēja autošosejas un drifta disciplīnās pieredzējušajai „HGK” darbnīcai.

Nedēļas nogalē izbijušais motošosejas braucējs (2013. gada Superbike klases Baltijas un Latvijas čempions) devās kā kopvērtējuma līderis. Papildus pārliecību deva arī veiksmīgie piektdienas brīvie treniņi, kuros, braucot ar lietotām riepām, tika uzrādīti labi apļu laiki. Tomēr visu noskaņojumu kājām gaisā apgrieza sestdienas rīta treniņš, kurā tika piedzīvots ātrumkārbas defekts.

Līdz pirmā brauciena startam bija palikusi vien pusotra stundu, tomēr ar Jāņa Pastnieka palīdzību operatīvi vietā tika sagādāta cita ātrumkārba un Rožkalna komanda paspēja to laikā nomainīt. „Ātri vēl paspēju izbraukt pa boksiem, lai saprastu, vai ātrumkārba vispār slēdzas, tomēr tad uzreiz jau vajadzēja iet ģērbties un braukt uz pirmā brauciena startu,” tā stresa pilnos notikumus pirms pirmā brauciena atceras Garijs Rožkalns.

„Bruno Moto” pilots startēja no pirmās starta vietās, tomēr jau no paša sākuma kaut kas nebija kārtībā ar jauno ātrumkārbu, jo Garijs nespēja ar viņu līdz galam aprast. Tāpat arī trešajā aplī sākās problēmas ar priekšējo labo amortizatoru. „Auto uz ceļa neturējās un kreiso pagriezienu izejās auto vienkārši lēkāja,” sajūtās par auto uzvedību pirmajā braucienā dalās Rožkalns. Rezultātā arī brauciena laikā tika zaudētas vairākas pozīcija un brauciens noslēgts piektajā vietā.

Starp braucieniem beigtais amortizators tika operatīvi nomainīts un Rožkalns ar komandu bija gatavi sestdienas otrajam braucienam. Otrajā braucienā kopvērtējuma līderis kopā ar savu galveno konkurentu Jāni Vanku startēja no beigām, tomēr ātri vien viņi aizcīnījās līdz pirmajam trijniekam. Līdz pat pašām beigām Vanks ļoti labi sedzās, tomēr pēdējā aplī Rožkalns nolēma riskēt un iet pilnu banku. Apdzīšana izdevās, tomēr tā kā manevrs tika uzsākts dzelteno karogu zonā, tad Rožkalnam tika piespriests 20 sekunžu sods, kas viņu atmeta uz sesto vietu braucienā un piekto vietu dienas kopvērtējumā.

Otrā sacensību diena iesākās labi, jo treniņā tika uzrādīts ātrākais apļa laiks, kas pēc salīdzinoši neveiksmīgās pirmās dienas atkal iedeva pārliecību. Pirmajā svētdienas braucienā Rožkalns startēja no devītās vietas, tomēr no pirmā pagrieziena izgāja jau kā trešais. Pēc vēl viena apļa viņš tika garām pirmo divu vietu īpašniekiem un ar vairākiem ātriem apļiem pārliecinoši izvirzījās vadībā. Atlikušos apļus Rožkalns aizvadīja stabili un nosvērti, finiša karogu sasniedzot kā pārliecinošs uzvarētājs.

Otrais brauciens sākās daudzsološi ar startu no trešās vietas, tomēr pēc diviem neveiksmīgiem apdzīšanas mēģinājumiem „Bruno Moto” komandas pilots zaudēja vairākas pozīcijas, atkrītot līdz septītajai vietai. Pēc citu braucēju sadursmes trasē devās drošības auto un pusdistancē brauciens tika apturēts. Tajā brīdī gan Rožkalns zināja, ka pirms viņa esošie Reinis Frīdbergs un Kārlis Bernsons saņems 20 sekunžu sodus par apdzīšanu dzelteno karogu zonā, līdz ar to viņš saprata, ka nekas vēl nav zaudēts un jācīnās līdz galam.

Pēc brauciena atsākšanas Rožkalnam ātri izdevās aiziet garām Vankam, tāpat pirms viņa esošais Antons Dolgopolovs piedzīvoja izstāšanos, savukārt Ernestam Eglītim bija problēmas ar drošinātājiem, kā rezultātā Rožkalns otro braucienu noslēdza otrajā vietā, vienlaicīgi kļūstot par dienas kopvērtējuma uzvarētāju. Kā atzīst pats Garijs, tad šie panākumi nebūtu iespējami bez tēva Bruno Rožkalna, kurš ir galvenais atbalstītājs un lielākais motivētājs, tāpat arī liels paldies atbalstītājiem „Restore Protection Studio”, „Bat.lv”, „Rūjienas Saldējums” un visiem pārējiem, bez kuriem šie starti Nacionālajā klasē nebūtu iespējami.

„Tagad čempionāta kopvērtējumā esmu pārliecinoši priekšā Jānim Vankam, un šogad atlicis vairs tikai viens posms septembra beigās Biķernieku trasē. Būs jābrauc mierīgi, jānotur kopvērtējuma līdera pozīcija. Noteikti lieki neriskēšu, lai nebūtu nedz neveiksmīgu sadursmju, nedz izlidošanu no trases un lai kādā no braucieniem neiegūtu 0 punktus,” tā par pēdējo posmu un gaidāmo čempiona titulu cīņu izsakās Garijs Rožkalns.