Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Nedēļas nogalē pirmais MX1 posms Latvijā

Andrejs Siliņš

Nedēļas nogalē pirmais MX1 posms Latvijā
Marvins Maskvins
Foto: motocrossmx1.com

Šīs nedēļas nogalē, 27. un 28. jūnijā Ķeguma motocentrā "Zelta Zirgs" pirmo reizi Baltijas valstu vēsturē notiks Pasaules motokrosa MX1 un MX2 čempionāta 10. posms – Latvijas Grand Prix, kas ir visprestižākās sacensības motokrosā un kuras nereti tiek salīdzinātas F1 pasaules čempionātu, jo tajā sacenšas gan motociklu rūpnīcu, gan privātās komandas.

Sacensībās Latvijā piedalīsies simts divpadsmit sportisti no divdesmit vienas valsts, un, lai arī lielākā daļa dalībnieku ir no Eiropas valstīm, starta sarakstā iespējams atrast arī dalībniekus no ASV, Dienvidāfrikas, Japānas un Jaunzēlandes.

Abās prestižākajās motokrosa klasēs šobrīd dominē jaunās paaudzes motosportisti, tādi kā MX1 klases čempionāta līderis, divdesmit trīs gadīgais itālis Antonio Cairoli no "Yamaha Red Bull De Carli Team" komandas un franču tīnis Marvins Maskvins, kurš šobrīd ir MX2 klases līderis. Pieminēšanas vērts ir arī vācietis Kens Roczens, kurš iepriekšējā čempionāta posmā – Vācijas Grand Prix, esot tikai piecpadsmit gadus un piecdesmit trīs dienas vecs, kļuva par čempionāta pastāvēšanas vēsturē jaunāko Grand Prix uzvarētāju.

MX1 klase

Pēc neilga pārtraukuma atkal izcīnot uzvaru, Vācijas Grand Prix divkārtējais MX2 klases čempions, itālis Antonio Cairoli Latvijā ieradīsies kā pārliecinošs MX1 klases līderis, jo viņa kontā ir par 41 punktu vairāk, kā viņa tautietim, pagājušās sezonas čempionam Deividam Filipertam, kurš šobrīd čempionāta kopvērtējumā ieņem otro vietu. Ņemot vērā, ka līdz čempionāta noslēgumam atlikuši vairs tikai seši posmi, Filiperts Ķegumā ieradīsies apņēmības pilns uzvarēt, jo viņam ir jādara viss, lai samazinātu punktu starpību ar Cairoli un nepieļautu, ka viņu apsteidz "Red Bull KTM Factory Racing" komandas sportists, vācietis Maksimiliāns Nagls (Maximilian Nagl), kuram ir tikai par četriem punktiem mazāk. Ceturto vietu čempionāta kopvērtējumā ieņem jaunzēlandietis Džošua Kopins, taču viņa pozīcijas nopietni apdraud beļģi Klements Dezals un Kens Dedīkers.

Ņemot vērā dzimtenes tuvumu, īpaši augstvērtīgu sniegumu Ķegumā iespējams sagaidīt no igauņu brālēniem Tanela un Aigara Leokiem, kuri čempionāta kopvērtējumā attiecīgi ieņem septīto un devīto vietu. Taču īpašu publikas atsaucību Latvijas Grand Prix laikā noteikti saņems abi komandas "Honda Latvia Elkšņi" dalībnieki Ivo Šteinbergs un Filips Kempelis, kuri Pasaules motokrosa MX1 čempionātā šosezon startē regulāri, kā arī Dāvis Līvs, Lauris Freibergs un Mārtiņš Aleksandrovičs, kuri uz šo posmu ir saņēmuši "Wild Card" ielūgumus. Lietuvu šajā čempionāta posmā pārstāvēs Vitautas Bučas.

MX2 klase

Notikumi Vācijas Grand Prix pierādīja, ka MX2 klases līderis, francūzis Marvins Maskvins, kurš kopš pievienošanās KTM bija nenotverams, tomēr nevar būt drošs par čempionāta iznākumu, jo piecpadsmit gadus jaunais vācietis Kens Roczens no "Teka Suzuki Europe World MX2", kuram Latvijas Grand Prix būs tikai sestais čempionāta posms karjerā, tam atņēma kārtējo Grand Prix uzvaru. Pateicoties stabilam sniegumam visas sezonas garumā, otro vietu čempionāta kopvērtējumā ieņem francūzis Gotjē Paulins, taču viņam nopietni nāksies uzmanīties no trijotnes, kas cīnās par kopvērtējuma trešo vietu. Šobrīd to ieņem itālis Davids Garnieri, taču no viņa par tikai desmit punktiem atpaliek "Red Bull KTM Factory Racing" komandas jaunais talants, portugālis Ruis Gonsalvess. Trešais cīņā par iespēju kāpt uz goda pjedestāla sezonas noslēgumā ir francūzis Stīvens Frosards, kurš Vācijas Grand Prix pirmā brauciena laikā izbaudīja uzvaras garšu un noteikti to centīsies izbaudīt arī motocentrā "Zelta Zirgs".

Nenoliedzami mājinieku atbalsts palīdzēs latviešu motosportistam Matīsam Karro no "MVR-D Suzuki", kurš čempionātā atgriezīsies pēc vairākiem traumu dēļ izlaistiem posmiem. Jācer, ka mājas trasē arī "Honda Latvia Elkšņi" sportists Augusts Justs spēs nopelnīt šajā sezonā pirmos punktus. Taču Latvijas motosporta fani nedrīkst aizmirst, ka Latviju pašmāju sacensībās pārstāvēs arī "Rodeo" komandas sportisti Toms Macuks un Dāvis Ivanovs, kuri Latvijas čempionāta ietvaros izcīnīja "Wild Card" ielūgumus uz Latvijas Grand Prix.

Veterānu Pasaules kausa izcīņa

Paralēli Pasaules čempionātam, Ķegumā risināsies arī FIM Veterānu Pasaules kausa izcīņas ceturtais posms. Šī brīža līderis un pagājušā gada kausa ieguvējs, beļģis Peters Ivens Latvijā neieradīsies, jo treniņu procesā ir guvis traumu, un šo situāciju noteikti centīsies izmantot zviedrs Mats Nilsons, kura kontā ir par divpadsmit punktiem mazāk kā līderim. Nenoliedzami interesanti būs trasē vērot Latvijas motosporta veterānu sekmēm cīņā ar citu valstu sportistiem. Latviju FIM Veterānu Pasaules kausa izcīņā pārstāvēs Jānis Mironovs, Anatolijs Povars un Jānis Vilders.

Latvijas Grand Prix oficiālajā mājas lapā mx1latvia.lv ir publicēti oficiālie dalībnieku saraksti ar kuriem var iepazīties visi interesenti. Trasē aizrit pēdējie sagatavošanās darbi, bet dalībnieku zonā ir ieradušās teju vai visas komandas, kuru mehāniķi steidz gatavot tehniku sacensībām. Vienlaikus ar sportistiem motocentrā "Zelta Zirgs" ierodas arī pirmie līdzjutēji. Piektdien, 26. jūnijā lielāko dienas daļu komandas būs nodarbinātas ar tehniskas sagatavošanu tehniskajai kontrolei un tās iziešanu.

Sestdien no rīta, pulksten 9:00 motocentru "Zelta Zirgs" satricinās motociklu rūkoņa, jo sāksies brīvie treniņi, priekšroku dodot veterāniem, ar kuriem pulksten 12:00 tiks sākti arī laika kontroles braucieni. Taču jau 16:00 tiks dots starts MX2 klases priekšbraucienam, kam sekos MX1 klases priekšbrauciens, bet noslēgs pirmais finālbrauciens FIM Veterānu Pasaules kausa izcīņas dalībniekiem. Svētdien, 28. jūnijā pulksten 8:45 sāksies iesildīšanās treniņi, kam pulksten 10:30 sekos Sacensību oficiālā atklāšanas ceremonija un finālbraucieni visām klasēm.

Sīkāku informāciju par Latvijas Grand Prix iespējams atrast mājas lapā mx1latvia.lv Tajā iespējams iepazīties ar visu jaunumiem, sacensību dienas kārtību, kā arī informāciju par "Zelta Zirgs" trasi un to, kā tajā nokļūt. Savukārt sīkāku informāciju par Pasaules motokrosa MX1 un MX2 čempionātu iespējams atrast čempionāta oficiālajā mājas lapā motocrossmx1.com

Biļetes uz Latvijas Grand Prix iepriekš pārdošanā iespējams iegādāties "Biļešu Serviss" tirdzniecības vietās, bet sacensību dienās biļetes būs nopērkamas pie ieejas motocentrā "Zelta Zirgs" Ķegumā. Bērniem līdz 13 gadu (ieskaitot) vecumam, kā arī Latvijas pensionāriem un invalīdiem, uzrādot apstiprinošu dokumentu, ieeja bez maksas.

Informāciju sagatavoja
Ģirts Avotiņš
Latvijas Grand Prix
preses sekretārs

     [+] [-]

, 2009-06-26 09:01, pirms 15 gadiem
Karro ne par kapeiku nav sliktāks kā Marvins Maskvins, džekam visu laiku plīsa tehnika, nebija sponsoru. Redzēsiet Ķegumā, lai gan ar roku viss nav kārtībā, ticu, ka pēc gadiem noteikti būs pasaules spicē!

     [+] [-]

, 2009-06-26 09:42, pirms 15 gadiem
Tikai neiesaku braukt caur Ķegumu, tur remontē ceļu un būs konkrētie sastrēgumi. No Rīgas labāk pa Maskavas šoseju un caur Glāžšķūni.

     [+] [-]

, 2009-06-26 10:45, pirms 15 gadiem
Nu kā ir veči, kurš dosies uz šo pasākumu? Personīgi es biju pagājušogad uz blakusvāģu sacensībām, šim pasākumam man naudiņas žēl Bet motokross dzīvajā tas ir pavisam, kas cits kā skatīties to televīzijā. Tas ir tik patīkami, kā rīb viscaur ķermenis, kad tie agregāti gonko garām + vēl ir iespēja dabūt sejā dubļus un akmeni

Ceram uz pasākuma izdošanos, lai šī sērija šeit atgrieztos arī nākamgad un kas zina, varbūt, arī es tur ieradīšos!

  +3 [+] [-]

, 2009-06-26 10:59, pirms 15 gadiem
Es braucu... 25ls nav tik mezhoniigi traki uz to vienu dienu,ja ta leita tiesham interesee... padomajot cik reali tiek izterets 5diena un 6diena tusejot,tas pats viens sanaak kaa minimums!

  +1 [+] [-]

, 2009-06-26 11:10, pirms 15 gadiem
Tiem, kas nebrauc uz Ķegumu -> freecaster.tv: Freecaster.tv: MX - MX GP of Latvia 09 Live...

     [+] [-]

, 2009-06-26 13:04, pirms 15 gadiem
mx 1 tikai 32 dalībnieki mūsējiem labas izredzes tikt punktos

     [+] [-]

, 2009-06-26 14:23, pirms 15 gadiem
Par ieeju alus teltī - nav problēmas. Piektdien visu dienu un nakti līdz 4.00 rītā, kā arī sestdienas vakarā no 18.30 ieeja alus teltī ir bez maksas, jo šajā laikā ieeja mototrasē būs iespējama bez biļetes.

Otrkārt vēlos ieteikt vēl vienu nokļūšanas ceļu uz trasi sacensību apmeklētājiem, lai tiem nebūtu jābrauc caur Ķegumu un jāsēž korķos, kurus rada ceļu remonts- braucot no Rīgas puses, Ciemupē nogriežoties pa kreisi pie maizes ceptuves Imanta uz ceļu Ogresgals-Lielvārde, līdz 1.šķiras ceļam Ķegums-Sigulda un nogriežoties pa labi uz asfalta var tikt līdz trasei bez problēmām
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-06-26 15:09, pirms 15 gadiem
Varbūt ir kāds kurš brauc no Gulbenes uz Ķegumu? vnk biļete nopirkta,bet nav ar ko braukt

     [+] [-]

, 2009-06-28 12:00, pirms 15 gadiem
Gan jau zinat, bet atgādināšu tiešraide arī pa Motors Tv, kam ir tie priecājās!!