Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Iesācēji Brants/Čurkste izcīna pirmo vietu

Iesācēji Brants/Čurkste izcīna pirmo vietu
Foto: Iveta Kaminska (AutoEuro)

Aizvadītajā nedēļas nogalē Kuldīgas rajona Rudbāržu pagastā un Skrundas lauku teritorijā norisinājās Latvijas čempionāta apvidus automobiļu pēdējais šīs sezonas posms rallija – reids "Mustangs 08". Visiem kā pārsteigums bija N1 klases ekipāžas Toma Branta/Kārļa Čurkstes (Mitsubishi Pajero Evo) uzvara klasē un absolūtajā vērtējumā.

Brants un Čurkste pārējos sekotājus apsteidza par nepilnām septiņām minūtēm. Uzvaru T1 klasē un otro vietu absolūtajā vērtējumā izcīnīja Jānis Āzis/ Ainars Princis (OSCar). 2008. gada čempiona nosaukumus jau iepriekš sev bija nodrošinājusi N1 ekipāža Raivis Zeltiņš/ Mārtiņš Tūters (Mitsubishi Pajero Evo) un T1 klasē arī Jānis Naglis/ Jānis Naglis juniors (Mitsubishi Pajero Race 2), jo sacensībās nepiedalījās vienīgie konkurenti Emīls Jakrins/ Mārtiņš Priede (Fiat Panda).

Šoreiz sacensības sākās ar sešus kilometrus garu prologa braucienu, kurā tika noteikta starta secība nākamajam ātrumposmam. Trase bija ļoti komplicēta, tās kopējais garums bija apmēram 220 kilometri, un pārbraucienos bija jāveic tikai nepilni 17 kilometri. Katrs ātrumposms bija apmēram 66 kilometrus gari, kur vienā bija jāveic divi apļi.

Cīņas bija interesantas abās klasēs, jo konkurenti bija spēcīgi un bez kļūmēm neiztika neviena ekipāža. Dalību ņēma arī trīs Krievijas ekipāžas. Daudziem klupšanas akmens bija pēdējais ātrumposms, kurš bija jāveic tumsā un pretējā virzienā. Likumsakarīgi, ka sekoja apmaldīšanās.

Ja galvenā cīņa parasti norisinājās garajos ātrumposmos, kas Skrundā bija trīs, tad šoreiz sacensību rezultātu neierasti ietekmēja prologa brauciens. Ekipāžai Raivis Zeltiņš/ Mārtiņš Tūters (Mitsubishi Pajero, “Saule aust Alūksnē un riet Ventspilī”), kas jau iepriekš bija sev nodrošinājuši šīs sezonas čempiona titulu N1 klasē un absolūtajā vērtējumā, pirmajā kilometrā gadījās pabraukt pa krūmiem un grāvi, kam vēlāk sekoja arī neliela apmaldīšanās. Šī sacensība viņiem bija ļoti neveiksmīga, jo pirmoreiz sezonā nācās izstāties sajūga problēmu dēļ.

Tā kā motora vainas dēļ uz sacensībām neieradās Aldis Vilcāns (Mitsubishi Pajero, “RE Autoklubs”), tad nopietna cīņa norisinājās par otro un trešo vietu čempionāta kopvērtējumā. Cīņā iesaistījās gan Guntars Laugalis/ Māris Deklaus (Mitsubishi Pajero, “Liepājas rallija komanda”, 17,5 punkti), gan Jānis Auziņš (Mitsubishi Pajero, 9 punkti), kuram ceturtajā ātrumposmā gan nācās izstāties elektrības problēmu dēļ. Nedrīkstēja aizmirst arī jaunpienācējus, lielāko pārsteigumu iepriekšējā posmā, ekipāžu Tomu Brantu/ Kārli Čurksti (Mitsubishi Pajero, 8 punkti), kuri “Parex Rallijs Latvija” finišēja otrie. Visu izteica pēdējais ātrumposms.

Kad iestājās tumsa un trase bija jābrauc pretējā virzienā, daudziem tā kļuva neatpazīstama vietā, kur ceļi krustojās. Sekoja maldīšanās, un līdz ar to liela daļa ekipāžu nopelnīja soda laikus. Rezultātā labākais laiks ekipāžai Toms Brants/ Kārlis Čurkste, kuri piedaloties divos pēdējos posmos un uzrādot ļoti labus rezultātus, kopvērtējumā N1 grupā ierindojas trešajā vietā. Otrais finišēja Normunds Sproģis/ Matīss Šmidbergs, neskatoties uz to, ka tieši šī ekipāža daudziem sniedza palīdzīgu roku, glābjot no palikšanas dubļos. Trešajā vietā Guntars Laugalis/ Māris Deklaus, kuri čempionāta kopvērtējumā pakāpjas uz otro vietu.

T1 klasē pēc četriem posmiem līderos bija izvirzījusies ekipāža Jānis Naglis/ Jānis Naglis juniors (Mitsubishi Pajero, “RE Autoklubs 1”). Viņus apsteigt bija neiespējami, jo vienīgie konkurenti, kas teorētiski to vēl varēja, ekipāža Emīls Jakrins/ Mārtiņš Priede (Fiat Panda) šoreiz sacīkstē nepiedalījās. Cīņā par otro vietu kopvērtējumā varēja iejaukties gandrīz visas atlikušās ekipāžas, jo punktu skaits bija ļoti blīvs. Nomaldoties prologā, ekipāžas Jānis Āzis/ Ainars Princis (OSCar, 12 punkti) un Andris Feldmanis/ Krists Feldmanis (OSCar, 8 punkti) zaudēja attiecīgi septiņas un gandrīz desmit minūtes tā brīža līderiem Jānim Naglim/ Jānim Naglim junioram.

Likstas piemeklēja arī līderi – nepietiekoši pievilktas riteņa skrūves beidzās ar palikšanu trasē. sekoja 39 soda minūtes. Pēc trešā ātrumposma T1 klasē ar dažu sekunžu labāku laiku līderos izvirzījās ekipāža Āzis/ Princis aiz sevis atstājot Feldmaņu ekipāžu un Raimondu Elbakjanu/ Modri Žeimutu. Saņemot 39 soda minūtes, sacīksti turpināja Nagļu ekipāža un pēdējā ātrumposmā spēja apsteigt Elbakjanu. Līdz ar to T1 klasē čempionāta kopvērtējumā pirmie - Jānis Naglis/ Jānis Naglis juniors (39 p.), otrie Jānis Āzis/ Ainars Princis (27 p.), bet summā ar vienādu punktu skaitu un tomēr trešie Emīls Jakrins/ Mārtiņš Priede (20 p.), aiz sevis atstājot Andri Feldmani/ Kristu Feldmani.

Komandu ieskaitē pirmajā vietā sacensībā “RE Autoklubs 2” (N.Sproģis/ M.Šmidbergs un R.Elbakjans/ M.Žeimuts, otrajā - “Liepājas rallija komanda” (G.Laugalis/ M. Deklaus), kas čempionāta kopvērtējumā ierindojas trešajā vietā, bet sacīkstē trešie un kopvērtējumā pirmie - “RE Autoklubs 1” (J.Naglis/J.Naglis juniors). Otrajā vietā čempionātā komanda “Saule aust Alūksnē un riet Ventspilī” (Raivis Zeltiņš/ Mārtiņš Tūters).

Informāciju sagatavoja:
Iveta Kaminska